Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ιμαλάια: Η NASA θέτει σε λειτουργία σύστημα που θα επιβλέπει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής

Ένα νέο σύστημα της NASA που θα κάνει χρήση δορυφορικών εικόνων τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, για να επιτρέψει στους επιστήμονες να επιβλέπουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι το σύστημα αυτό, που ονομάστηκε SERVIR και τέθηκε σε λειτουργία σε συνεργασία με το διεθνές κέντρο για την προστασία των βουνών ICIMOD στο Κατμαντού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Επίσης θα μπορούσε να προειδοποιεί για τους κινδύνους πλημμύρων, δασικών πυρκαγιών και καταιγίδων.

«Το σύνολο της περιοχής των Ιμαλαΐων αποτελεί για τους επιστήμονες κάτι σαν μαύρη τρύπα και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα για να γεμίσουμε το κενό που έχουμε σε στοιχεία», δήλωσε ο Μπασάντα Σρέσθα, υπεύθυνος του ICIMOD.

Περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από το νερό που προέρχεται από τους πάγους των Ιμαλαΐων, οι οποίοι λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και υπάρχει ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προκαλέσουν πλημμύρες που πιο μακροπρόθεσμα θα ακολουθηθούν από φαινόμενα ξηρασίας στην περιοχή.

Ωστόσο ακόμη οι επιστήμονες διαθέτουν πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην τεράστια αυτή περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως ο «τρίτος πόλος», λόγω των τεράστιων αποθεμάτων νερού με τη μορφή πάγου και χιονιού.

πηγή-agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου