Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ανακαλύπτουν διαρκώς άγνωστα είδη ζώων σε τροπικούς παραδείσους

Ένα ψάρι «Δράκουλας», ένα φαλακρό πτηνό και ένα σαρκοβόρο φυτό ύψους επτά ολόκληρων μέτρων είναι μεταξύ των ειδών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού Μεκόνγκ.

Σύμφωνα με έκθεση της οικολογικής οργάνωσης WWF, βρέθηκαν 149 άγνωστα έως σήμερα είδη, πολλά εκ των οποίων προκάλεσαν έκπληξη στους επιστήμονες λόγω της εμφάνισης και των ιδιοτήτων τους.

Ανάμεσά τους, ένας βάτραχος που παράγει ήχο... γρύλου και ένα «ψάρι-ρουφήχτρα», το οποίο προσκολλάται με το στόμα από βράχους κατά τη μετανάστευσή του στην κατεύθυνση της κοίτης του ποταμού.

«Ο ρυθμός με τον οποίο ανακαλύπτονται νέα είδη στο Μεκόνγκ είναι μοναδικός σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του WWF Στούαρτ Τσάπμαν. «Αυτό αποδίδεται στην τεράστια γεωγραφική και κλιματική ποικιλία της περιοχής, που περιλαμβάνει μεγάλα υψόμετρα, πυκνά τροπικά δάση και κάποια από τα πλουσιότερα υδάτινα περιβάλλοντα στον κόσμο».

Στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού Μεκόνγκ, ο οποίος πηγάζει από το Θιβέτ και διασχίζει την Καμπότζη, το Λάος, τη Βιρμανία, την Ταϊλάνδη και την κινεζική επαρχία Γιουνάν, κατοικούν κάποια από τα πλέον απειλούμενα είδη άγριων ζώων στον πλανήτη, όπως η τίγρη, ο ασιατικός ελέφαντας ή τα δελφίνια του Μεκόνγκ.
 
Ανακάλυψαν εκατοντάδες είδη και στην Παπούα-Νέα Γουινέα

Εν μέσω σχεδόν καθημερινού βομβαρδισμού από ειδήσεις για είδη που χάνονται ή απειλούνται με αφανισμό, περισσότερα καλά νέα έρχονται από την Παπούα Νέα Γουινέα. Μέσα σε μόλις δυο μήνες, ερευνητές εντόπισαν 235 νέα είδη ζώων, φυτών και εντόμων, σε απομακρυσμένη περιοχή των νήσων. Ανάμεσά τους ένα «όμορφο» -όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν- ποντίκι με μακριά, λευκή ουρά και ένα έντομο με ροζ μάτια, το οποίο τρέφεται με άνθη.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση εντοπίζονται άγνωστα έως σήμερα είδη. «Ο κόσμος έχει ακούσει για τα παραδείσια πτηνά ή για καγκουρό που σκαρφαλώνουν σε δέντρα, όμως όταν εξετάζεις τις λεπτομέρειες, τότε συνειδητοποιείς ότι εκεί έξω υπάρχει τέτοια ποικιλία ειδών για τα οποία δε γνωρίζουμε τίποτε», είπε ο Στιβ Ρίτσαρντς.

πηγή-naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου