Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Βιβλίο της εβδομάδας

"Το τελευταίο βασίλειο"
Του Μπέρναρντ Κόρνγουελ
 Εκδ-Ψυχογιός

Μια θάλασσα πετρέλαιο-"Αυτό μας έλειπε τώρα"

Από την εφημερίδα Ποντίκι

Η Ελλάδα είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης, όπως παραδέχτηκε στο διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια, αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβλεπε μόνο την οικονομία όταν διατύπωνε αυτή την απλή αλήθεια. Μάλλον είχε κατά νου μια μεγαλύτερη εικόνα – αυτή που θα δούμε αμέσως τώρα.
Ο πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, στα μέσα του περασμένου μήνα, πληροφορήθηκαν από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Η «ευχάριστη» είδηση, ωστόσο, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία παρά ενθουσιασμό και ικανοποίηση. Η φράση «αυτό μας έλειπε τώρα» συνοψίζει την ατμόσφαιρα που δημιούργησε η πληροφορία στον πρωθυπουργό και τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ. Και όχι άδικα...
Η παράμετρος «μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά αποθέματα» εμφανίζεται σε μια στιγμή που οι πιστωτές μας, συντονισμένοι από κάποιο αόρατο σινιάλο (των... «αγορών») ζητούν όλοι μαζί πίσω τα λεφτά τους εκβιάζοντας την κυβέρνηση με τη δυνατότητά τους να τινάξουν την οικονομία μας στον αέρα.
* Από τη μια οι «εταίροι» (Γερμανοί) καταρτίζουν τον προϋπολογισμό μας.
* Από την άλλη οι Αμερικάνοι μάς σέρνουν πίσω από το άρμα των συμφερόντων τους και προς το απολύτως ελεγχόμενο απ’ αυτούς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
* Την ίδια ώρα οι Τούρκοι... γαργαλάνε την υφαλοκρηπίδα μας.
Μέσα σε όλα αυτά το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση να συμβεί στην ελληνική επικράτεια ήταν να βρεθεί πετρέλαιο. Ε, λοιπόν, δυστυχώς... βρέθηκε! Και μάλιστα σε ένα από τα πιο ακατάλληλα, από πολιτικής σκοπιάς, σημεία...
Η συνέχεια στο «Π» που κυκλοφορεί.

Λίγη ιστορία δεν βλάπτει

Τα «Δεκεμβριανά»

http://www.sansimera.gr/articles/357

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία σε Φλώρινα και Καστοριά, λόγω της έντονης χιονόπτωσης

SOURD GAMES 2010

 ΚΟΖΑΝΗ

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010, πριν το Σαββατοκύριακο της Μεγάλης Αποκριάς και ώρα 11:00, ξεκινούν οι αγώνες που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα πιο γερά σιουρδοντάμαρα της πόλης, τα γνωστά σε όλους μας Sourd Games!

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Κοζάνη για την διευκόλυνση των καρναβαλιστών


Τη λήψη έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αποφάσισε η αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης, εν όψει του τριημέρου της αποκριάς. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων στα σημεία της πόλης όπου θα γίνονται εκδηλώσεις. Επίσης τα αστικά λεωφορεία της πόλης θα προσφέρουν δωρεάν διαδρομές επιβατών από τις 10:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ. για τις εξής διαδρομές δωρεάν, με λεωφορεία. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί τρεις διαδρομές: Κοίλα – κόμβος Αγ. Παρασκευής – Κοζάνη ,Κατάστημα Lidl – Φιλίππου- Βερόπουλος, Περιοχή ΚΤΕΟ – Καμίνι- Ξενοδοχείο «Κατερίνα»- Στρατολογία. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση θα διατεθούν χώροι στάθμευσης εντός και εκτός της πόλης, ενώ προληπτικά στο χώρο της Πλατείας Νίκης θα βρίσκεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για παν ενδεχόμενο.

πηγή-Zougla online

Η πρόγνωση για το τριήμερο

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=103902&cid=4

Πιο εύκολη η αντιμετώπιση του καρκίνου στις γυναίκες

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά γονίδια που σχετίζονται με το φύλο με συνέπεια ο καρκίνος
του πνεύμονα να είναι λιγότερο πολύπλοκος και πολύ πιο διαφορετικός από εκείνον που πλήττει τους άνδρες. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Ντιούκ της Β.Καρολίνα. Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 787 ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων και ανέλυσαν το DNA τους. Διαπίστωσαν, όπως είπαν, ότι "η βιολογία του γυναικείου καρκίνου είναι δραματικά διαφορετική από του ανδρικού", καθώς ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες η ασθένεια είναι πολύ λιγότερο πολύπλοκη. Τώρα υπάρχουν ελπίδες να υπάρξουν καλύτερα γενετικά τεστ για τον καρκίνο, προκειμένου να καθορίζεται η γενετική "υπογραφή" του καρκινικού όγκου σε κάθε ξεχωριστό ασθενή και να δίνονται ειδικά φάρμακα, που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την χημειοθεραπεία.
Δυστυχώς ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει κάθε χρόνο 1.300.000 ανθρώπους στον κόσμο καθώς οι ασθενείς καταλαβαίνουν πολύ αργά ότι πάσχουν με αποτέλεσμα το ποσοστό επιβίωσης να μην ξεπερνά το 15%. Τώρα και μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ... ταιριάξουν ένα φάρμακο για κάθε ασθενή. Ήδη ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες προσφέρουν τέτοια φάρμακα, τα οποία "στοχεύουν" σε επιμέρους γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

πηγή-NewsIt.gr

Θρίλερ με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=14074&catid=13

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8507551.stm

Γιατί απεργεί η ΑΔΕΔΥ;

Του Κώστα Γιαννακίδη

 Οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν. Καλά κάνουν, είναι οι άνθρωποι που (ανάμεσα σε όσους έχουν δουλειά...) θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων. Ακόμα και όταν εισπράττουν το φθόνο της κοινωνίας που δυσφορεί με την έννοια της μονιμότητας, εκείνοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να απαντήσουν λέγοντας πως ζουν μία μίζερη και απολύτως προβλέψιμη επαγγελματική ζωή. Ενας έντιμος δημόσιος υπάλληλος, όπως οι περισσότεροι δηλαδή, γνωρίζει από την πρώτη του μέρα στο γραφείο πόσα θα παίρνει την τελευταία. Κατά μία εκδοχή είναι φριχτό: μπαίνεις σε ένα γραφείο νέος και βγαίνεις, συχνά από το ίδιο γραφείο, συνταξιούχος. Μία σου μέρα θα έφτανε για να περιγράψει χιλιάδες άλλες μέρες. Δεν είναι αυτό το θέμα μας, άλλωστε οι θέσεις αυτές έχουν να κάνουν και με την υπαρξιακή τοποθέτηση απέναντι στη ζωή και στα πράγματα. Εχω φίλους δημοσίους υπαλλήλους που τους αρκεί η αίσθηση της ασφάλειας και, εν τέλει, δεν έχουν υποστεί ούτε ανεργία, ούτε κακά αφεντικά-συνθήκες που οι περισσότεροι του ιδιωτικού τομέα έχουμε γνωρίσει καλά.

Οι δημοσκοπήσεις, λοιπόν, δείχνουν ότι η κοινωνία είναι σύμφωνη, σε γενικές γραμμές, με τα μέτρα της κυβέρνησης αν και διατηρεί αποστάσεις για το ασφαλιστικό. Επίσης πιθανότατα η απεργιακή συγκέντρωση δεν θα είναι αντίστοιχη των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς, ειδικά όταν έγιναν οι οδυνηρές παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση. Και τελικά, όταν βλέπεις τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ να πηγαίνει για κουβέντα στο Μαξίμου, ξέρεις ότι δεν θα δεις το συνδικαλιστικό όργανο να υψώνει τους τόνους. Τότε γιατί απεργεί; Γιατί απεργεί όταν έχει ήδη διαπραγματευτεί στην πλάτη των δημοσίων υπαλλήλων; Η έντιμη συνδικαλιστική στάση δεν οδηγεί σε απεργίες για τα μάτια του κόσμου. Θυμίζει την ΕΣΗΕΑ που ποτέ δεν απεργεί Παρασκευή για να μη θιγούν οι κυριακάτικες εκδόσεις. Με εξαίρεση την αγωνιστική συνέπεια της Αριστεράς, όλα τα άλλα ακούγονται ξύλινα και προσχηματικά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν ένα ρεπό, μία ανάσα μπροστά σε αυτά που έρχονται.
 

To οικολογικό κινήτο της Samsung

U2 Where The Streets Have No Name Live

Αναβιώνει η πυρηνική ενέργεια στην Ιταλία

Διάταγμα για τη διαδικασία αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία προωθεί η κυβέρνηση της χώρας, το οποίο καθορίζει κυρίως τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλέγεται η τοποθεσία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και επιβάλλει στις εταιρείες να χρηματοδοτούν μόνες τους τη μελλοντική διάλυση των σταθμών. «Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε οριστικά το διάταγμα που καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, για να επιστρέψουμε στην πυρηνική ενέργεια», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης. Ο νόμος για την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία υιοθετήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο, περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε -έπειτα από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ- μέσω  του οποίου οι Ιταλοί την είχαν αποκηρύξει. Οι εργασίες κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας θα ξεκινήσουν το 2013 και η παραγωγή ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο. Το εν λόγω διάταγμα θα επιβάλλει επίσης στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς να αναλαμβάνουν το κόστος της διάλυσής τους, μόλις ολοκληρώνεται ο κύκλος τους, ενώ προβλέπει τη δημιουργία στην Ιταλία ενός κέντρου επεξεργασίας αποβλήτων.

Αύξηση καταγγελιών για το Διαδίκτυο

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο μέσα στο 2009 προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα το ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline. Συγκεκριμένα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 149%, καθώς οι καταγγελίες πέρυσι έφτασαν τις 1.778, ενώ το2008 είχαν καταγραφεί μόλις 715.

Νέο πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη νομαρχία Κοζάνης

Πρόστιμο, για πολλοστή φορά, επέβαλε στη ΔΕΗ ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής. Αυτή τη φορά το πρόστιμο είναι ύψους 40.000 ευρώ και αφορά παραβάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ορυχείου Καρδιάς.

«Χειρόφρενο» αύριο στα ταξί


24ωρη πανελλαδική απεργία από τις 5:00 αύριο το πρωί κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

The Temper Trap - Sweet Disposition

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

http://news247.gr/Headlines.htm

Θα αργήσει να επουλώσει τις πληγές της η Αϊτή


Θα χρειαστούν και 10 χρόνια για να κατασκευαστούν ξανά τα σπίτια μετά το σεισμό της Αϊτής

Προς μεταλυκειακή εκπαίδευση τα κολέγια

Ενα επίπεδο κάτω από τα πανεπιστήμια σε επίπεδο μεταλυκειακής εκπαίδευσης τύπου ΙΕΚ αναμένεται ότι θα καταταγούν τα ιδιωτικά κολέγια στο εθνικό πλαίσιο προσόντων του υπουργείου Παιδείας. Η σύνταξη του εθνικού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων, στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012. Το σχετικό κείμενο με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον χώρο της Διά Βίου Εκπαίδευσης στη χώρα δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα συνεχιστεί ως τις 17 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypepth/. Συγκεκριμένα, στο νέο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων αναμένεται ότι τα ιδιωτικά κολέγια θα καταταχθούν στο «τέταρτο» ή «πέμπτο» επίπεδο που περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις σύντομων κύκλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (τριετείς σπουδές κ.λπ.), ενώ τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αναμένεται να καταταχθούν στο έκτο επίπεδο. Στο όγδοο επίπεδο θα καταταχθούν οι διδακτορικοί τίτλοι. Παράλληλα, τα πτυχία που θα δίνουν τα κολέγια και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτά θα συνεπάγονται θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων που θα θεσπιστεί και θα ελέγχονται από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).

Το μποτιλιάρισμα απειλεί το Ιnternet



Το Διαδίκτυο κινδυνεύει από κατάρρευση στα επόμενα χρόνια λόγω του υπερπληθυσμού και της απηρχαιωμένης τεχνολογίας του

70 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=8062

Φοροτσουνάμι για μισθούς πάνω από 1.600 ευρώ!

Σαν σήμερα

Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.

Προσοχή στα sms-δολώματα

Ως και δύο ευρώ για κάθε μήνυμα μας χρεώνουν οι αετονύχηδες που βρήκαν ένα νέο τρόπο να βγάζουν χρήματα σε βάρος μας Πρόκειται για sms μηνύματα στα κινητά τα οποία συνήθως προέρχονται από κάποιον αποστολέα με πενταψήφιο αριθμό. Συνήθως είναι μηνύματα για κάποιο διαγωνισμό. Το... κόλπο βρίσκεται στην απάντηση. Αν ο παραλήπτης απαντήσει τότε αυτόματα χρεώνεται δύο ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” πρόκειται για εταιρίες που δεν έχουν σχέση με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για εταιρίες στημένες για απάτη. Τα στοιχεία χιλιάδων συνδρομητών βρίσκονται στα χέρια τους και όταν κάποιος προσπαθήσει να διαμαρτυρηθεί μπορεί να φτάσει να μιλάει με... Κροατία! Όπως και να 'χει αν λάβετε ένα μήνυμα από άγνωστη εταιρία με πενταψήφιο νούμερο, απλά μην απαντήσετε.

πηγή-NewsIt.gr

Σαμαράς: Το συνέδριο, πράξη επανίδρυσης της Ν.Δ.

Συνέδριο «επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς το επικείμενο 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, κατά τη χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής.

Η γελοιογραφία της ημέρας

Πρώτα σημάδια βελτίωσης

Του Γιώργου Κύρτσου


Από χθες άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης και της προοπτικής.
Είναι φανερό ότι έχουμε τεράστια απόσταση να καλύψουμε για να βγούμε από τη σημερινή κρίση και θα πληρώσουμε ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό λογαριασμό.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Με τη βοήθεια της διπλωματίας κορυφής που άσκησε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αρχίζει να εκδηλώνεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε όφελος της Ελλάδας.
Πρώτα διαπίστωσαν στις Βρυξέλλες ότι στόχος των περισσότερων επικριτών της πατρίδας μας είναι το ευρώ και η γενικότερη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτοί που θέλουν να περιορίσουν την επιρροή και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιούν την Ελλάδα σαν τον «αδύναμο κρίκο» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στη συνέχεια μπήκαν στην εικόνα και άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει την Ελλάδα στην κακή οικονομική της μοίρα, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ένα ντόμινο που θα παρασύρει την Πορτογαλία και την πολύ σημαντικότερη για την Ευρωζώνη Ισπανία.
Το πρόβλημα της Ελλάδας προσφέρει ευκαιρίες για την ενίσχυση της επιρροής συγκεκριμένων χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αποτελούν κατά περιόδους την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Στηρίζουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως στήριζαν και την κυβέρνηση Καραμανλή, σε κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας για να ενισχυθεί η συνοχή της Ευρωζώνης.
Στις διπλωματικές πρωτοβουλίες στήριξης της Ελλάδας που παίρνουν η Γαλλία και η Γερμανία παίζουν σημαντικό ρόλο και οι διμερείς σχέσεις. Όσο πιο γρήγορα βγει η χώρα μας από το οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο τόσο περισσότερες δυνατότητες θα έχουν οι γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση της αγοράς μας.
Τα πρώτα μέτρα
Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Περιλαμβάνουν μικρή μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και αλλαγή του φορολογικού συστήματος για να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Τα μέτρα αυτά στέλνουν το σωστό μήνυμα στις Βρυξέλλες, τους πιστωτές μας και τις αγορές. Γινόμαστε περισσότερο αξιόπιστοι και αν συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα περιοριστούν δραστικά τα περιθώρια στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και θα βοηθηθούν οι ελληνικές τράπεζες στη χρηματοδότησή τους.
Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων κυβερνητικών μέτρων, της διπλωματίας κορυφής που ασκεί ο κ. Παπανδρέου και της εκδήλωσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την ελληνική οικονομία οδηγεί σε μία πρώτη βελτίωση της κατάστασης. Οι δυσκολίες εξακολουθούν να είναι μπροστά μας, υπάρχουν όμως λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο Παπανδρέου έδωσε εγγυήσεις στο Σαρκοζί για την οικονομία

Κ.Παπούλιας: Ζήτησε να του μειώσουν τον μισθό

Ανοίγει o δρόμος για μείωση  μισθού σε βουλευτές