Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Πιο ακριβή η φοιτητική ζωή στην Ελλάδα

Πριν από λίγα χρόνια οι σπουδές στο εξωτερικό θεωρούνταν πολυτέλεια. Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και σήμερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsit το κόστος της φοιτητικής ζωής στην χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αρχίζει να γίνεται απαγορευτική για τους φοιτητές. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών το κόστος της φοιτητικής ζωής το 2008 ήταν αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2007, ενώ στα τέλη του 2009 ξεπερνάει το 20%. Η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι από την μία τα ενοίκια δεν έχουν πέσει και από την άλλη η σημαντική αύξηση στα είδη βασικής ανάγκης. Στην χώρα μας ένας φοιτητής χρειάζεται κατά μέσο όρο 1300 ευρώ μηνιαίος για να καλύψει τις βασικότερες και σημαντικότερες από τις ανάγκες του, την ώρα που στην Ιταλία το ποσό ανέρχεται στα 900 ευρώ, στην Αγγλία τα 1500 ευρώ, στην Γαλλία 1200 ευρώ, στην Πορτογαλία 1100 ευρώ, στην Γερμανία 1250 ευρώ, στην Σουηδία 1300 ευρώ ,στην Ισπανία 1000 ευρώ. Πιο αναλυτικά ένας φοιτητής στην Αθήνα θα χρειαστεί για ενοίκιο 400 ευρώ το μήνα, θα δαπανήσει 300 ευρώ για τρόφιμα και περίπου 200 ευρώ σε λογαριασμούς. Επιπλέον έχει να υπολογίσει 150 ευρώ σε προσωπικά έξοδα,50 ευρώ στις μετακινήσεις του,100 ευρώ σε βιβλία και γραφική ύλη,100 ευρώ για ψυχαγωγία και άλλα 200 ευρώ σε έκτακτα έξοδα για το σπίτι του τουλάχιστον. Στην γειτονική Ιταλία ένας φοιτητής θα χρειαστεί κατά μέσον όρο 300 ευρώ για ενοίκιο,250 ευρώ για φαγητό,100 ευρώ σε λογαριασμούς,80 ευρώ σε προσωπικά έξοδα,40 ευρώ για τις μετακινήσεις,50 ευρώ για ψυχαγωγία και άλλα 100 ευρώ για το Πανεπιστήμιο

πηγή-NewsIt.gr

ΑΠΟΨΗ

Νεοέλληνας λοιπόν...

Έτσι αποκαλείται σήμερα ο Έλληνας. Και ο λόγος; Η μίζερη και αδιαλλακτική συμπεριφορά μας.

Από την μια το ΛΑΟΣ δίνει τον δήθεν αγώνα του για την υπεράσπιση του Ελληνικού Έθνους και από την άλλη γινόμαστε περίγελος της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Είδατε (ελπίζω) το ρεπορτάζ του BBC για το πώς η Ελλάδα γυρνάει την πλάτη της σε καθετί που μας επιβάλλει η ΕΕ. Φοβόμαστε μήπως και έρθει ο μετανάστης (νόμιμος και μη) και μας κλέψει τις ανύπαρκτες δουλειές ή γίνει Έλληνας!!! Κύριοι που κρατάτε τα ηνία της χαροκαμένης Ελλάδας ο εχθρός δεν είναι ο μετανάστης ούτε τα αρνητικά σχόλια των ξένων ΜΜΕ, αλλά όπως έλεγε και ο Κάρολος Ντίκενς «Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας.»

Παπανδρέου: "Πατριωτικό καθήκον η πάταξη της φοροδιαφυγής"

Τα σχόλια δικά σας...

Το BBC έκανε ρεπορταζ παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως τον πιο εθισμένο λαό της Ευρώπης αλλά και τη χώρα σαν τη χώρα που δεν εφαρμόζονται τα μέτρα του κράτους.

http://news.bbc.co.uk /2/hi/in_depth /8503444.stm                                          

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ»

Μια καλή προσπάθεια στη Σιάτιστα Κοζάνης από ανθρώπους που αγαπάνε το κρασί. Μετά την επίσκεψη  στο κτήμα έφυγα εντυπωσιασμένος από την φιλοξενία των ιδιοκτητών και την μαγική γεύση των κρασιών (ειδικά του λιαστού και του ροζέ). Μια επίσκεψη θα σας ανταμείψει με υπέροχες μυρωδιές αλλά και με γευσιγνωστικές αλχημείες.

Ένα στα δέκα παιδιά ακούνε ανύπαρκτες φωνές

  Σχεδόν ένα στα δέκα επτάχρονα και οκτάχρονα παιδιά ακούνε "φωνές" που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, όμως τα περισσότερα δεν τις βρίσκουν ενοχλητικές και δεν διαταράσσουν τις σκέψεις τους, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. "Οι φωνές έχουν γενικά μειωμένη επίπτωση στην καθημερινή ζωή των παιδιών", δήλωσε η ερευνήτρια Άνια Μπάρτελς - Βελθούις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η οποία καθησύχασε τους γονείς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, αν τα παιδιά τους ακούνε "φωνές". "Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωνές απλώς θα εξαφανιστούν. Θα τους συμβούλευα να καθησυχάσουν το παιδί τους και παράλληλα να το παρακολουθούν στενά", πρόσθεσε. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο "The British Journal of Psychiatry" (Βρετανικό Περιοδικό Ψυχιατρικής), το οποίο εκδίδεται από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας, μέχρι το 16% των διανοητικά υγιών παιδιών και εφήβων μπορεί να ακούσουν "φωνές".  Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωτικών διαταραχών αργότερα στη ζωή, η μεγάλη πλειονότητα των νέων που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα, δεν παρουσιάζουν ποτέ κάποια ψυχική νόσο. Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 3.900 παιδιά του δημοτικού και τα ρώτησαν αν άκουγαν φωνές που κανείς άλλος δεν μπορούσε να ακούσει. Το 9% των παιδιών απάντησαν θετικά και, από αυτά, το 15% είπε ότι υπέφερε εξαιτίας των "φωνών", ενώ το 19% δήλωσε ότι οι "φωνές" δημιουργούσαν πρόβλημα στις σκέψεις τους.  Αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να πέσουν θύμα αυτών των ακουστικών παραισθήσεων, όμως τα κορίτσια είναι πιθανότερο να αισθανθούν ότι βασανίζονται από αυτές τις "φωνές". Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά της επαρχίας ακούνε συχνότερα τις "φωνές" σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων (αν και οι ερευνητές περίμεναν ότι θα συμβαίνει το αντίθετο), όμως τα τελευταία είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα, καθώς τείνουν να ακούνε περισσότερες φωνές ταυτόχρονα, οι οποίες μιλάνε για περισσότερη ώρα μέσα στο μυαλό τους.
  Αν και περασμένες έρευνες έχουν συσχετίσει αυτές τις "φωνές" με επιπλοκές στην μήτρα κατά την εγκυμοσύνη ή στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ζωής του βρέφους, η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε τέτοιες συσχετίσεις, αν και παραδέχτηκε ότι λίγα πράγματα είναι γνωστά για την αιτία αυτών των ακουστικών παραισθήσεων.

πηγή-skai.gr

Αναψυκτικά με ζάχαρη υπεύθυνα για καρκίνο;


Δύο η περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο πάγκρεας ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.
Αντίθετα, όσοι πίνουν χυμό αντί για αναψυκτικό, δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, όπως προκύπτει από μελέτη σε δείγμα 60.000 εθελοντών, που έγινε στη Σιγκαπούρη. "Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα αναψυκτικά μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περέιρα του πανεπιστημίου της Μινεσότα των ΗΠΑ. Ωστόσο η Σούζαν Μέιν του Κέντρου για τον Καρκίνο στο πανεπιστήμιο Yale, στο Κονέκτικατ, είναι επιφυλακτική: "Παρότι στη μελέτη εντοπίστηκε ένας παράγοντας κινδύνου, τα ευρήματά της βασίστηκαν σε ένα σχετικώς μικρό αριθμό περιπτώσεων και παραμένει ασαφές το αν πρόκειται για σύμπτωση ή όχι". Όπως και να 'χει πάντως το βέβαιο είναι ότι... οι χυμοί δεν πειράζουν κανέναν. Αντίθετα οι επιστήμονες έχουν βαλθεί να μας... τρελάνουν με τις αντικρουόμενες πολλές φορές έρευνές τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα κάποιοι επιστήμονες συνιστούσαν να καταναλώνουμε ένα αναψυκτικό με ζάχαρη πριν πάρουμε μια σοβαρή απόφαση για το μέλλον μας.
πηγή-NewsIt.gr

"Είμαστε όλοι εξωγήινοι" Διαβάστε το αξίζει...

http://www.skai.gr/articles/news/technology/%CE%95%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%BE%CF%89%CE%B3%CE%AE%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B9/

“talk shows” Πότε θα ακούσουμε κάτι το ουσιαστικό;

 ΑΠΟΨΗ

Στην ελληνική τηλεόραση υπάρχουν αρκετές εκπομπές συζητήσεων “talk shows”. Σε κάθε κανάλι δεσπόζει και μια τέτοια εκπομπή όπου ο τηλεθεατής καταλαβαίνει την πολιτική γραμμή που ακολουθείτε (όπως ακριβώς και το κύριο άρθρο για μια εφημερίδα). Σε αυτές τις εκπομπές, διαπιστώνουμε ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται γίνονται μόνο για τις  εντυπώσεις και για να μετατρέψουν μια ουσιώδη πολιτική συζήτηση σε συζήτηση αντιπαραθέσεων καφενείου. Ουσιαστικά μεταφέρονται οι πολιτικές κόντρες του Κοινοβουλίου στο γυαλί, και οι τηλεθεατές υποδύονται τον ρόλο των βουλευτών, Υπουργών κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η διάθεση της ενημέρωσης των πολιτών για τα επίκαιρα θέματα καθώς αναδεικνύονται μόνο κουραστικοί μονόλογοι και χάνεται η ομορφιά του διαλόγου.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΗ

  ΑΠΟΨΗ


Ένα από τα εγγενή πλεονεκτήματα του διαδικτύου έναντι των υπολοίπων μέσων αφορούσε ανέκαθεν την διαδραστική (interactive) φύση του μέσου. Εξ αρχής, οι χρήστες του ιντερνέτ  θεωρούνταν και «πομποί» και «δέκτες» μηνυμάτων, αντί να αντιμετωπίζονται κυρίως ως «δέκτες» όπως συνέβαινε, π.χ., με την τηλεόραση, ή το ραδιόφωνο . Σημαντικό ρόλο σε κάθε επικοινωνιακή διαδικασία κατέχει η αλληλεπίδραση. Ο όρος αλληλεπίδραση παραπέμπει στη δράση που ασκούν ο ένας επί του άλλου οι εμπλεκόμενοι σε μία επικοινωνιακή κατάσταση. Για να έχουμε αλληλεπίδραση θα πρέπει να συμβαίνει το εξής: η συμπεριφορά ή οι αντιλήψεις ενός υποκειμένου Α να μεταβάλλονται λόγω της παρουσίας ή των πράξεων ενός άλλου υποκειμένου Β, αλλά και η συμπεριφορά ή οι αντιλήψεις του Β να υφίστανται μεταβολές λόγω της προσμονής μιας απάντησης εκ μέρους του Α. Παρόμοια με την αλληλεπίδραση είναι και η έννοια της ανάδρασης. Η ανάδραση (feedback) παραπέμπει σε μια κυκλική διεργασία (το προερχόμενο από τον συμμετέχοντα Α ερέθισμα προκαλεί μία απάντηση εκ μέρους του Β, η οποία με τη σειρά της γίνεται ερέθισμα για τον Α . Οι περισσότεροι online δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι το χαρακτηριστικό της αλληλεπίδρασης ή διαδραστικότητας είναι εκείνο που κάνει το online μέσον τους να ξεχωρίζει από κάθε άλλο μέσο. Νιώθουν ότι το μέσο που αντιπροσωπεύουν αναπτύσσει μια πιο αμοιβαία σχέση με το κοινό του . Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωσή του αλλά ακόμα και στην ψυχαγωγία του. Το διαδίκτυο παρέχει δύο μεγάλες κατηγορίες δυνατοτήτων:

·    Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνει στους χρήστες του να αναζητούν πληροφορίες που επιθυμούν

·    Η δεύτερη αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνει το παγκόσμιο διαδίκτυο στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους


     Η κυρία Τζορτζίνα Χένρι, διευθύντρια του διαδικτυακού «Comment is Free» της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian» αναφέρει χαρακτηριστικά οτι «Παλιότερα από τη μία πλευρά ήταν οι δημοσιογράφοι που εμφανίζονταν ως εμπειρογνώμονες και ειδικοί και από την άλλη, οι απρόσωποι αναγνώστες που διάβαζαν όσα έγραφαν οι δημοσιογράφοι χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν ή να απαντήσουν σε αυτά. Τα τελευταία χρόνια το Ιnternet άλλαξε εντελώς αυτό το παρωχημένο πρότυπο» . Διαδραστικό περιεχόμενο είναι το περιεχόμενο που επιτρέπει την επαφή με τον χρήστη δυναμικά. Αντιδρά δηλαδή στις κινήσεις του χρήστη αντί να είναι στατικό όπως οι για παράδειγμα οι παραδοσιακές ιστοσελίδες. Χρησιμοποιείται ευρέως στο διαδίκτυο για να εμπλουτίσει στατικό πληροφοριακό περιεχόμενο και να το κάνει πιο δυναμικό, δίνοντας μια πιο ευχάριστη εμπειρία στον επισκέπτη αλλά και παρουσιάζοντας μια πιο πλήρη εικόνα του αντικειμένου που περιγράφεται. Το ποιοτικό διαδραστικό περιεχόμενο προϋποθέτει πολυμεσικούς τρόπους επαφής, αναμιγνύοντας ήχο, κίνηση, εικόνα, βίντεο και animation . Αυτό που κάνει το διαδίκτυο τόσο ελκυστικό ως μέσο επικοινωνίας, είναι το χαμηλό κόστος, η υπέρβαση του χώρου και του χρόνου και το ότι ενώνει ανθρώπους από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη . Ο ρυθμός ανάπτυξης της χρήσης του διαδικτύου είναι ιλιγγιώδης, με αποτέλεσμα σε αρκετό μικρό χρονικό διάστημα να αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των χρηστών που έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Το έθιμο "Μπουρανί" στον Τύρναβο

Τι είναι- http://www.ota.gr/article/40268.html

Αξίζει να επισκεφθείτε

Ένα από τα έθιμα που έκαναν το Τυρναβίτικο Καρναβάλι ξακουστό είναι το έθιμο του "Μπουρανί", την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας.

Σαν σήμερα

1916: Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέ-ρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά.http://www.sansimera.gr/articles/64

Στο πειθαρχικό οι γιατρόι για το θάνατο του Ν. Κακαουνάκη

Μούντζα αντί για σύνταξη

Τριαντάρηδες του ελληνικού έθνους ανασκουμπωθείτε! Γιατί αν είχατε καλομάθει να σας χαρτζιλικώνει η γιαγιά ή ο παππούς, μάθετε ότι οι μέρες της ευδαιμονίας σας έχουν τελειώσει (χαιρέτα το i phone που λιγουρευόσουνα, κι ας είχες φτάσει τόσο κοντά στην πηγή). Η΄ έστω, αν περιμένατε τη συμβολή των προγόνων σας για να τσοντάρετε στα «εξερχόμενα» του μήνα, ένας κάποιος κύριος Παπακωνσταντίνου αν τον έχετε ακουστά, διεμήνυσε ότι τα γεροντάκια ουκ αν λάβουν παρά του μη έχοντος. Καλά καταλάβατε ο «μη έχων» είναι το κράτος και όχι το παππουδάκι που δούλευε μια ζωή κι έριχνε εισφορές στο σύστημα για να τις επενδύσει το κράτος στο ΧΑΑ (το σωτήριον και σημίτειον έτος1999) και τώρα να παίρνει ψίχουλα και να δέχεται και από πάνω την απειλή ότι κι αυτά δεν θα τα πάρει. Κοινώς, εν έτει 2010 θα πάρει μια μούντζα περιποιημένη, σύνταξη πάντως χλωμό…
Αν τα ταμεία δεν έχουν λεφτά ας μη δώσουν συντάξεις, λένε οι υπουργοί των Οικονομικών και Εργασίας διότι αν το σύστημα έχει ανάγκη από 4 δις. ετησίως, εμείς τι να κάμουμε, χρωστάμε της Μιχαλούς, ζητιάνοι γίναμε, να γίνομε και κλέφτες; Δεν βλέπετε τι γίνεται, κινδυνεύει η «εθνική επιβίωση», οπότε σ’ αυτό τον ηρωικό χορό του Ζαλόγγου θα στείλουμε πρώτα τα γεροντάκια…
Βέβαια, ο κύριος Λοβέρδος, έχει την εναλλακτική στο τσεπάκι (η οποία όπως θα δείτε ενδέχεται να ακούγεται και ως «εκβιασμός»). Κοιτάξτε να δείτε, λέει, εμείς δεν μπορούμε άμεσα να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα – το ασφαλιστικό ντε - γιατί θα έπρεπε να επιβάλλουμε φόρο στο λαό και δεν είναι σωστό γιατί «οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν το βάρος αυτών που εισφοροδιαφεύγουν» (ναι ρε παιδιά, όντως το είπε!). Άρα;Ττο λογικό είναι να κυνηγήσουμε τους «εισφοροδιαφεύγοντες».
Λάθος. Δεν συμφέρει, γιατί πίσω από αυτό το μακρινάρι κρύβονται κατά κανόνα οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος (το οποίο παρεμπιπτόντως χρωστάει 10 δισ.ευρώπουλα στο ΙΚΑ). Άμα θέτε, λέει λοιπόν ο καθηγητής, να δείτε συντάξεις αφήστε μας επιτέλους να σας ανασχηματίσουμε το ασφαλιστικό να τελειώνουμε. Ούτως ειπείν, να πάμε στο συστηματάκι εκείνο που ο ασφαλισμένος καταβάλει τις εισφορούλες του ωραία και καλά και του τις κάνουμε εμείς πακετάκι ωραίο επενδύσιμο να έχουν και οι τραπεζούλες κεφαλαιάκια να παίξουνε. Στο μεταξύ, για όσους βγαίνετε τώρα στην αγορά εργασίας, αν ποτέ είχατε κάτι ακούσει για «τριμερή χρηματοδότηση», δεν είναι ανάγκη να μάθετε και τι σημαίνει γιατί θα τη φάει το χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Α, και μια λεπτομέρεια ω ταλαίπωροι τριαντάρηδες: δεν φτάνει που κινδυνεύει η σύνταξη του παππού, αλλά το προαναφερθέν «συστηματάκι», προβλέπεται για τη δική σας σύνταξη...Ουπς!

πηγή-Το Ποντίκι

Πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ την Τετάρτη

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Street of Philadelphia - Bruce Springsteen

Η γελοιογραφία της ημέρας

Τα ραντεβού Χριστοφοράκου μέσω... Μητσοτάκη;


Ερωτήματα εγείρει μια ακόμη σημείωση στο... καυτό ημερολόγιο του διαχειριστή των “μαύρων ταμείων” της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκου. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” στο ημερολόγιο του mister siemens υπάρχει μια σημείωση που παραπέμπει σε ραντεβού του με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο το οποίο φαίνεται να κλείστηκε με τη μεσολάβηση του γραφείου του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το ημερολόγιο που δημοσιεύει η εφημερίδα στης 5 Μαϊου του 2004 η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου σημειώνει τηλεφώνημα από τη στενή συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, κ Κυπραίου, για ραντεβού στις 7.15 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στις 10 του ίδιου μήνα υπάρχει σημείωση 19:15 Σπηλιωτόπουλο/υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για μεσολάβηση του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού για συνάντηση του Μ. Χριστοφοράκου με τον Υπουργό.
 

500.000 μετανάστες θα γίνουν Έλληνες

Στο τελικό στάδιο το Προεδρικό Διάταγμα για τα κολέγια


Συνωστισμός αναμένεται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ καθώς και αυξημένος ανταγωνισμός για αρκετές ειδικότητες, αφού χιλιάδες απόφοιτοι κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων τριετούς φοίτησης με σπουδές κυρίως σχετικές με την οικονομία, την πληροφορική, τη διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά και τη Νομική, τους μηχανικούς και τις ξένες φιλολογίες, εκτιμάται ότι θα προστεθούν στους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα διαγωνίζονται στο μέλλον για μια θέση στο Δημόσιο, γράφουν σήμερα «Τα Νέα».
Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων των κολεγίων βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο και, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα αποτελεί νόμο του κράτους.
Η κοινοτική οδηγία αφορά περίπου 30.000 αποφοίτους από κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ιδρύματα, περίπου 2.500 νέους αποφοίτους κάθε χρόνο, αλλά και κάθε απόφοιτο ευρωπαϊκού πανεπιστημίου με τριετείς σπουδές στην ξένη χώρα και όχι μέσω κολεγίου. Με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, τόσο οι απόφοιτοι των κολεγίων όσο και οι απόφοιτοι ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στο υπό ίδρυση Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) προκειμένου να λάβουν επαγγελματική ισοτιμία των πτυχίων τους, για την οποία δεν απαιτείται η δύσκολη διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά ενδεχομένως πρόσθετες εξετάσεις (δοκιμασία επάρκειας) ή περίοδος προσαρμογής με πρακτική άσκηση.

17 μέτρα αλλάζουν τον χάρτη της φορολογίας

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=313907&ct=16&dt=07/02/2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

http://news247.gr/Headlines.htm

Σχέδιο σωτηρίας του Ασωπού

Μέτρα άμεσης εφαρμογής, αλλά και μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απόδοσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τον Ασωπό που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Τα οικονομικά μέτρα και η κοινή γνώμη

Του Γιώργου Κύρτσου

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που μετρούν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να προβληματίσουν τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τη θεωρία του πολιτικού κόστους, ενώ η κοινή γνώμη διαμορφώνεται σε άλλη κατεύθυνση
.
Αναγκαία τα μέτρα
Οι περισσότεροι πολίτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αναγκαία, για να αποτραπεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες αποδίδουν τις ευθύνες για την οικονομική κρίση στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης Καραμανλή, στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και στις επιπτώσεις της κρίσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κυβέρνηση εξασφαλίζει το «πράσινο φως» για την επιβολή δύσκολων αλλά αναγκαίων μέτρων.
Προκαλεί, μάλιστα, εντύπωση το γεγονός ότι, με βάση τα αποτελέσματα των σχετικών δημοσκοπήσεων, οι περισσότεροι πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχασε πολύτιμο χρόνο στην επεξεργασία και στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων. Γενική είναι η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα για την αντιμετώπιση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και πως ο χρόνος που έχασε και εξακολουθεί να χάνει έχει απαγορευτικό κόστος για την οικονομία, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.
Η βραδύτητα με την οποία κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεγαλώνει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και εμποδίζει τον έγκαιρο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οδηγεί ταυτόχρονα στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης, στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μικρομεσαίων, και στη μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Δεν επαρκούν
Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινής γνώμης, οι περισσότεροι πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν επαρκούν και πως θα υπάρξει ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων. Και σε αυτό το θέμα οι πολίτες αποδεικνύονται πιο ώριμοι από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ή περιγράφηκαν από τους αρμόδιους παράγοντες αρκούν για να μας βγάλουν από την κρίση.
Οι διαστάσεις της κρίσης είναι πολύ μεγάλες, η δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει αρνητική, οι διεθνείς πιέσεις που δεχόμαστε αφόρητες και η κυβέρνηση Παπανδρέου κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι με το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα που επιβάλλεται. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι, προτού καλά-καλά αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο Α’, θα υποχρεωθούμε να πάμε στο σχέδιο Β’ ή, ακόμα, και στο σχέδιο Γ’...