Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Κόβουν τις νεοελληνικές σπουδές στο Cornell

Την αντίδραση ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών αλλά και φοιτητών του πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell) της Νέας Υόρκης, προκάλεσε η απόφαση του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του εν λόγω Ιδρύματος να αναστείλει, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Νέες ταινίες από Πέμπτη 24/2

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΡΕΤΖΙΟΣ


Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του»

(«Loong Boonmee Raleuk Chat»)

Σκηνοθεσία: Απιτσατπόνγκ Γουιρεσαθάκουλ

Παίζουν: Σάκντα Καεμπουαντί, Τζενζίρα Πόνγκπας

Μια εικόνα...χίλιες λέξεις


Με «βιολογικό GPS» βρίσκουν οι Καρέτα-Καρέτα το δρόμο τους

Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο οι χελώνες “καρέτα-καρέτα” καταφέρνουν ήδη από τη γέννησή τους να διασχίζουν κατά τις μεταναστεύσεις τους χιλιάδες χιλιόμετρα στους ανοικτούς ωκεανούς βρίσκοντας το δρόμο τους χωρίς οπτικά βοηθήματα.

Ο Καντάφι ελέγχει από τη Γιουβέντους και τη FIAT εως ευρωπαικές τράπεζες και ρωσικούς κολοσσούς

- Η Λιβύη κατέχει τα μεγαλύτερα εξακριβωμένα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής
- Εμπορεύματα και αγαθά αξίας 27,3 δις ευρώ εξήγαγε η Λιβύη το 2010 στην Ευρωπαική Ένωση

Η Λιβύη ''ευλογημένη'' και ταυτόχρονα ''καταραμένη'' εξαιτίας των πετρελαικών της κοιτασμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέλη του OPEC.

Το τραγούδι της ημέρας....

Σαν Σήμερα....

1822: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.

1919: Το Όρεγκον γίνεται η πρώτη αμερικανική Πολιτεία, που εισπράττει φόρο επί της βενζίνης, ύψους ενός σεντ για κάθε γαλόνι.

1932: Ένας μετανάστης από την Αυστρία, ο Αδόλφος Χίτλερ, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος.

Στο σφυρί το πρώτο διαστημόπλοιο

ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ από tovima.gr
Περίπου πριν από 50 χρόνια, στις 12 Απριλίου του 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν εκτοξεύτηκε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης μέσα στη μικρή σφαιρική διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-3, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.

Εικόνες του κόσμου

Οτι πιο πολύτιμο έχει, ο νεαρός Σομαλός, φαίνεται να είναι η καμήλα του την οποία φόρτωσε στο αυτοσχέδιο κάρο απομακρυνόμενος από τα πεδία των νέων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στο Μογκαντίσου της Σομαλίας μεταξύ εξεγερμένων ισλαμιστών ανταρτών Shebab και στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία. (REUTERS)

πηγή-kathimerini.gr

Κύρια απειλή για την ελευθερία του Τύπου το οργανωμένο έγκλημα

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία της ενημέρωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) με τίτλο «Οργανωμένο έγκλημα, επίθεση στην ενημέρωση». Μαφία, καρτέλ και παραστρατιωτικές οργανώσεις που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο παρεμποδίζουν τη δημοσιογραφική έρευνα.

Δημιουργία κυβέρνησης από το facebook στην Παλαιστίνη

Μια πρωτότυπη διαδικασία σκέφτηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ προκειμένου να σχηματίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Κάλεσε λοιπόν από την ιστοσελίδα του στο facebook όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικού επιπέδου να προτείνουν τα άτομα που πιστεύουν ότι είναι τα κατάλληλα για τα υπουργικά αξιώματα.

Πως να Γίνετε Περισσότερο Αισιόδοξοι.

Κοιτάζοντας γύρω μας, ανακαλύπτουμε πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να μας χαροποιούν. Αλλά και στην ιδιωτική μας ζωή συνειδητοποιούμε πόσο συχνά μας κυριεύει ένα αίσθημα μελαγχολίας ή και νοσταλγίας και νιώθουμε σχεδόν ανίσχυροι μπροστά του, καθώς δεν υπάρχει δημιουργική διάθεση.

Ο μικρότερος υπολογιστής του κόσμου!

Στο μάτι ασθενούς με γλαύκωμα εμφύτευσαν Αμερικανοί ερευνητές το μικρότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή που δημιουργήθηκε ποτέ, με επιφάνεια μόλις ενός τετραγωνικού χιλιοστού. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εφηύραν ένα μικροσκοπικό κομπιούτερ που περιλαμβάνει ένα...

Δεκαετίες θα κρατήσει η «κατάρα» του ηφαιστείου λάσπης στην Ιάβα

Το ηφαίστειο λάσπης που εμφανίστηκε ξαφνικά στην Ιάβα το 2006, πιθανότατα λόγω μιας γεώτρησης πετρελαϊκής εταιρείας, θα συνεχίσει να πνίγει την περιοχή με δύσοσμη λάσπη και εύφλεκτα αέρια για ακόμα 30 χρόνια, δείχνουν οι προσομοιώσεις ερευνητών.

Δεκάδες δελφίνια νεκρά στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ερωτήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος δεκάδων δελφινιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι υποψίες στρέφονται στην πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά από τη φονική έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού.

Η γελιογραφία της ημέρας


Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα Oscar

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την 83η απονομή βραβείων Oscar που θα γίνει την Κυριακή στις 27 Φεβρουαρίου στο Hollywood, στο Λος Αντζελες. Εμείς αυτό που έχουμε να ευχηθούμε είναι να πάει καλά ο δικός μας «Κυνόδοντας» και να επιστρέψει ο Γιώργος Λάνθιμος με το Oscar στο χέρι.

πηγή-protothema.gr