Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Γονιδιακή ...έκπληξη

Από την εποχή του Δαρβίνου το «δέντρο της ζωής» είναι η κατ’ εξοχήν εικόνα που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα από κάθε άλλη την πολυπλοκότητα της εξέλιξης στη Γη. Νέα στοιχεία όμως έρχονται σιγά- σιγά να ανατρέψουν αυτή την αντίληψη, δείχνοντας ότι η Ζωή είναι περισσότερος ένας «ιστός» ή ένα «μωσαϊκό» παρά ένα «δέντρο».

Η κρίση χτυπά τις εκδόσεις: Πτώση του 20% στην αγορά βιβλίου

Πτώση της τάξης του 20% βλέπουν μεγάλοι και μικροί επενδυτές στην αγορά βιβλίου η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση. Η πτώση που καταγράφεται τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, μια χρονιά που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν καλή ούτε για τα μεγάλα, ούτε για τα μικρότερα βιβλιοπωλεία. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και το 2011.

Το αρχαιότερο γλυπτό

Είναι, ίσως, το αρχαιότερο έργο τέχνης που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Είναι ένα σκαλιστό μαμούθ το οποίο εκτίθεται στο μουσείο του Ανθρώπου του Νεάντερταλ, στο Μέτμαν της Γερμανίας. Βρέθηκε στην κοιλάδα όπου έζησε ο νεάντερταλ, πριν από 35.000 χρόνια, στα νότια της χώρας.

πηγή-ethnos.gr

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκοψε το τσιγάρο... μαχαίρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μαχαίρι. Κομμένο. Τέρμα. Το κάπνισμα και ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψαν τον πολυετή δεσμό τους, όπως ανακοίνωσε περιχαρής η Πρώτη Kυρία, Μισέλ Ομπάμα. Η Μισέλ Ομπάμα δήλωσε ότι ο σύζυγός της «έχει να καπνίσει σχεδόν ένα χρόνο». Για τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν πιο εύκολο να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά να...

«Thessalonistas» Πήραν τους ποδηλατόδρομους στα χέρια τους

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη απέκτησε τους δικούς της ποδηλατοδρόμους. Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, ελάχιστα άλλαξαν για τους ποδηλάτες της συμπρωτεύουσας.

Σαν Σήμερα....

1634: Ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»

1828: Ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του '21.

1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του «Chattanooga Choo Choo».

Σαμαράς και Ντόρα: Η πρώτη χειραψία μετά από καιρό

Την πρώτη μετά από καιρό χειραψία τους είχαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αντάρτικο κηπουρών στο Μπουένος Αϊρες

Ξεχάστε τα λουλούδια σε γλάστρες και τους φράχτες από θάμνους: μια ομάδα καλλιτεχνών από το Μπουένος Άιρες θέλει να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα της Αργεντινής σε  λαχανόκηπο, μετατρέποντας τα παραμελημένα πάρκα και τα διαζώματα των δρόμων σε καταπράσινες οάσεις ζαρζαβατικών.

Στα χαμηλότερα επίπεδα ο αρκτικός παγετώνας τον Ιανουάριο

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα έφτασε ο αρκτικός παγετώνας τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Αμερικανικό Κέντρο Δεδομένων Παγετώνα και Χιονιού (NSIDC). Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ο αρκτικός πάγος κάλυπτε 13,55 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα συγκριτικά με το 2006 που είχε σημειωθεί ρεκόρ απώλειας πάγου.

Η Ελληνίδα που πούλησε την ιστοσελίδα της για 315 εκατ. δολλάρια!

Τον περασμένο Οκτώβριο, το αμερικανικό περιοδικό Forbes τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 100 πιο σημαντικές γυναίκες των Ηνωμένων Πολιτειών και πλέον θεωρείται η βασίλισσα του ίντερνετ. Η προφορά της αποτέλεσε τελικά πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ελλάδα, η Αριάνα Στασινοπούλου-Χάφινγκτον κατάφερε ως Ελληνίδα μετανάστρια να...

Φωτιά οι τιμές σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα

Η ακρίβεια συνέχισε να «τρέχει» με 5,2% τον πρώτο μήνα του 2011, ποσοστό στο οποίο επέστρεψε το Δεκέμβριο, αλλά και υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2,4% του Ιανουαρίου του 2010. Ατμομηχανή του πληθωρισμού παραμένουν οι φόροι σε αλκοόλ και καπνό, αλλά και στα καύσιμα, καθώς...

Η γελιογραφία της ημέρας

Στο 13,9% σκαρφάλωσε η ανεργία το Νοέμβριο του 2010

Στο 13,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2010, έναντι 13,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (1,2%), για να διαμορφωθούν σε 692.577 άτομα.

«Πολιτική μονοφωνία» σε ορισμένα ΜΜΕ

«Κενό γράμμα» φαίνεται πως αποτελούν οι διατάξεις για την πολιτική πολυφωνία στους κομματικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς παρά την εποπτεία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τόσο ο τηλεοπτικός όσο και ο ραδιοφωνικός σταθμός 902.

Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές έχασαν χθες τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν από τα πυρά αστυνομικών σε επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο. Περίπου 8 χιλιάδες διαδηλωτές στη νότια επαρχία της Ασιούτ απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο καθώς και τις γραμμές του τρένου που οδηγούν στο Κάιρο.

Συγκίνηση για τον Μιλτιάδη Έβερτ

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 72 ετών, άφησε το απόγευμα της Τετάρτης από πολυοργανική ανεπάρκεια ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ νοσηλευόταν από τις 6 Ιανουαρίου, στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε, όπως ήταν γνωστό, σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.