Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΨΗ


Ιδιωτική ζωή


Κάθε πολίτης , καθώς και οι διασημότητες και τα «δημόσια πρόσωπα» δικαιούνται σε μια ιδιωτική ζωή απαλλαγμένη από την εισβολή των μέσων, εκτός αν με τη συμπεριφορά τους επιζητούν το δημόσιο ενδιαφέρον, η εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς και παραβίασης του νόμο. Ένας απλός ορισμός που θα μπορούσαμε να δώσουμε στο πια είναι δημόσια πρόσωπα θα λέγαμε ότι «δημόσια πρόσωπα ή πρόσωπα της επικαιρότητας θεωρούνται τα άτομα εκείνα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και οικονομικό πεδίο της χώρας και λόγω αυτού του ρόλου αποκομίζουν αναγνωρισιμότητα, κοινωνική καταξίωση και προβολή». Όπως αναφέρει ο Νίκος Αλιβιζάτος στο βιβλίο "η κατασκευή της πραγματικότητας και τα ΜΜΕ" «κάθε πρόσωπο που διεκδικεί ή ανέχεται δημόσια αξιώματα οφείλει να εκτίθεται στην κριτική. Όχι μόνον για τις δημόσιες πράξεις ή παραλείψεις του αλλά και για κάθε πτυχή της ζωής του, πρόσφατης ή απώτερης, προσωπικής επαγγελματικής ή άλλης.
Ένα μεγάλο ποσοστό της πληροφορίας που μεταδίδεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως από το διαδίκτυο, είναι ιδιωτικού περιεχομένου ή έχει μια αποκαλυπτική νότα. Τις τελευταίες δεκαετίες η τηλεόραση έχει μια ανοδική πορεία και σε ενημερωτικό επίπεδο αλλά και σε ψυχαγωγικό επίπεδο και σε συνδυασμό με την ταμπλοϊντοποίηση των εφημερίδων και την τεράστια εξάπλωση του ίντερνετ μας δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επικράτηση και την κυριαρχία της εικόνας. Στο παρελθόν το κοινό δεν διάβαζε εφημερίδες ούτε άκουγε ραδιόφωνο, μονάχα σε αναζήτηση ύλης δημοσίου ενδιαφέροντος (αποτελέσματα εκλογών-μετεωρολογικές προβλέψεις) και αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της τηλεόρασης. Η εικόνα είναι πια τόσο δυνατή που κάνει τον τηλεθεατή ένα με την τηλεόραση αλλά και με τα ποσοστά της τηλεθέασης. Η σχέση ΜΜΕ και ανθρώπου τα τελευταία χρόνια μας έχουν δείξει. ότι η καθημερινή εισβολή πληροφοριών στην οπτική και ακουστική σφαίρα του ανθρώπου επηρεάζει άμεσα την αναζήτηση όλο και περισσότερων ειδήσεων που διεγείρουν το ενδιαφέρων του ανθρώπου.

ΑΕΙ χωρίς πρόσβαση σε έρευνες

Από Δευτέρα, 1η Μαρτίου, κλείνει το παράθυρο των ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Σε μια εποχή που η αναζήτηση της πληροφορίας μέσω του Διαδικτύου είναι από τα βασικά εργαλεία εκπαίδευσης και έρευνας, οι Ελληνες πανεπιστημιακοί, φοιτητές και ερευνητές χάνουν την πρόσβαση στα εξειδικευμένα ερευνητικά περιοδικά επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταβάλει τις συνδρομές. Ο μεγαλύτερος διεθνώς ολλανδικός εκδοτικός οίκος ηλεκτρονικών περιοδικών, Elsevier, και 14 μικρότεροι κλείνουν την πρόσβαση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας σε 12.500 τίτλους.

πηγή-kathimerini.gr

Κάπνισμα εναντίον IQ

Oι καπνιστές έχουν χαμηλότερο IQ σε σχέση με τους μη καπνιστές και όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος τόσο χαμηλότερο είναι το IQ του, υποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 Ισραηλινούς στρατιώτες. Νέοι άντρες που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα ή περισσότερο είχαν κατά 7,7 μονάδες χαμηλότερο IQ σε σχέση με τους μη καπνιστές, ανακάλυψε ο Dr. Mark Weiser, από το Sheba Medical Center, στο Tel Hashomer.  Eφηβοι με φτωχότερο IQ μπορούν να αποτελέσουν στόχο προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην πρόληψη του καπνίσματος.

Διαβάστε περισσότερα - http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=108086&cid=15

Θερμοκρασίες ρεκόρ από 2000

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1880 καταγράφηκαν τη πρώτη δεκαετία του 2000  σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε η NASA, και τα οποία συμφωνούν με αυτά του βρετανικού Met Office και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διάστημα των τριών περασμένων δεκαετιών, οι θερμοκρασίες επιφανείας αυξάνονταν κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου από το 1880 μέχρι σήμερα.

πηγή-ert.gr

“Δωράκια” σε υπουργούς μέχρι 250 ευρώ

Πλαφόν 250 ευρώ βάζει ο πρωθυπουργός στην αξία των αντικειμένων που δέχονται οι κυβερνητικοί. Εγκύκλιος του Μεγάρου Μαξίμου βάζει στοπ όπως όλα δείχνουν στα ακριβά δώρα προς τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικά κυβερνητικούς αξιωματούχους, η αξία των οποίων πλέον δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250 ευρώ.

πηγή-NewsIt.gr

Η ταινία της εβδομάδας

Shutter Island

Προτεινόμενο κρασί

Τύπος: Τοπικός Οίνος Φλώρινας  Λευκός

Ποικιλία: Chardonnay, Gewürztraminer - Ωρίμανση σε βαρέλι

Προσωπικότητα: Στρογγυλή λιπαρότητα με ισορροπημένη οξύτητα και γευστική πυκνότητα. Αρμονικό πάντρεμα των ποικιλιακών γνωρισμάτων με ιδιαίτερη τυπικότητα χάρη στην ορεινή προέλευση. Κορυφαίο ψαρμάνι για πλούσια εδέσματα.

 

Γερμανικής προέλευσης το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας

Την υπογραφή της Γερμανίας φαίνεται πως έχει το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου, η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, κατά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Ανγκελα Μέρκελ. Γερμανοί βουλευτές δηλώνουν, δε, πως η χώρα τους προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, με κρατικές εγγυήσεις, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα - http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1110925&lngDtrID=244

Πέσατε σε λακκούβα – Δείτε πώς θα αποζημιωθείτε

Διαβάστε - http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=16206&catid=3&la=1

Sultans of Swing

Διαβάστε - http://www.sansimera.gr/articles/445

Focus στο tvxs.gr: «Δεν έχουμε πρόθεση να προσβάλουμε την Ελλάδα»

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να προσβάλουμε την Ελλάδα. Το πρωτοσέλιδο του FOCUS είναι μία φωτογραφία - καρικατούρα, μια μορφή τέχνης την οποία εισήγαγε ο φωτομοντέρ John Heartfield τη δεκαετία του 1920». Αυτή είναι η επίσημη δήλωση του αρχισυντάκτη Helmut Markwort στην οποία παρέπεμψε το γερμανικό περιοδικό ως απάντηση σε ερωτήματα του TV Χωρίς Σύνορα.

πηγή-tvxs.gr

Η γελοιογραφία της ημέρας

Να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ την 1η Μαρτίου καλούνται οι μετανάστες στην Ελλάδα

«Δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ για 24 ώρες! Καμία αγορά την 1η Μαρτίου». Με αυτό το σύνθημα το ειρηνικό κίνημα «24 ώρες χωρίς εμάς» καλεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα να απόσχουν από κάθε οικονομική συναλλαγή για ένα ολόκληρο 24ωρο, ως μορφή αντίστασης «στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, αλλά και αντίδρασης στον αποκλεισμό των μεταναστών που ειρηνικά ζουν και εργάζονται», όπως γράφουν οι δημιουργοί της κίνησης στη σελίδα των σχεδόν 6.000 μελών στο Facebook.

πηγή-in.gr

8,8 Ρίχτερ συγκλονίζουν τη Χιλή - Τσουνάμι απειλεί τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία

Τρομερός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή συγκλονίζει ολόκληρη την Λατινική Αμερική. Έχει δημιουργηθεί τσουνάμι ύψους τριών μέτρων και απειλεί πολλές χώρες. 78 νεκροί μέχρι τώρα από τον σεισμό. Μαρτυρίες για καταρρεύσεις κτιρίων. Χαοτική η κατάσταση στη Χιλή μέσα στη νύχτα. Δεκάδες μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν το 1960 στη Χιλή 9,5 Ρίχτερ.

πηγή-NewsIt.gr

Έπιασαν στην Ισπανία Ιταλό μαφιόζο

Στα χέρια της ισπανικής Αστυνομίας βρίσκεται πλέον ένας από τους θεωρούμενους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της ιταλικής μαφίας, ο Κίρο Φιγκάρο. Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Φιγκάρο και δύο ακόμα στενοί του συνεργάτες συνελήφθησαν στο Σαν Πέδρο ντε Αλκαντάρα, στην Κόστα ντελ Σολ της νότιας Ισπανίας. Οι συλλήψεις αυτές είναι οι τελευταίες μιας σειράς συλλήψεων που έχουν γίνει στην Ισπανία, με στόχο το οργανωμένο έγκλημα της Ιταλίας. Ο Φιγκάρο είναι ύποπτος για εμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες και παράνομη οπλοκατοχή και θεωρείται από τις ιταλικές Αρχές ως «ένας από τους αρχηγούς της Καμόρα».

ηγή-zougla online.gr

Οι παγίδες στο χύμα κρασί

Διαβάστε - http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=317322&dt=27/02/2010

Η Ωρα της Γης 2010

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, αναμένεται να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους για μια ώρα συμμετέχοντας στο συμβολικό κάλεσμα της Ώρας της Γης. Η μεγαλειώδης συμμετοχή των Ελλήνων το 2009 γεννά μεγάλες προσδοκίες και για αυτή την χρονιά. Εκτιμάται ότι πέρυσι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

πηγή-protothema.gr

Σκληρά μέτρα προανήγγειλε από τη Βουλή ο Παπανδρέου

Πάγωσαν πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. O πρωθυπουργός, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, έστειλε στην ελληνική κοινωνία σαφές μήνυμα: Ερχονται «βίαιες αλλαγές και αναγκαίες περικοπές κεκτημένων».

Διαβάστε περισσότερα - http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100020_27/02/2010_392278