Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

The Hurt Locker

Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας στην Κική Δημουλά

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας  θα απονεμηθεί,αύριο Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010, στην ποιήτρια, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ.Κική Δημουλά, για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της. Η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας και αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον χώρο των Ευρωπαϊκών Γραμμάτων.

πηγή-ert.gr

Μετατροπή των ΤΕΙ σε τοπικά κολλέγια

Το νέο ακαδημαϊκό έτος θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ", διαβεβαίωσε από τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που διεξάγεται στη Λαμία, ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Ι. Πανάρετος. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο έτος...

Ως και 20% βλέπει την ανεργία στην Ελλάδα η Deutsche Bank

Με Ηράκλειο άθλο παρομοιάζει η Deutsche Bank την προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. Η τράπεζα «βλέπει» συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% φέτος και θεωρεί ως ουσιαστικό κίνδυνο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στο εξωτερικό για βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα - http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=140584

Σε περίπου ένα μήνα η κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ

Σε περίπου ένα μήνα, όχι πριν το Πάσχα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

πηγή-naftemporiki.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, που έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να παρουσιάσει στη σύνοδο του ΕΛΚ τις θέσεις της ΝΔ για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

πηγή-in.gr

Η πανελλαδική απεργία στα ξένα ΜΜΕ

Στις ειδήσεις των ραδιοτηλεοπτικών μέσων αλλά και στις εφημερίδες του εξωτερικού φιγουράρει η μαζική απεργία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανταπόκριση στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Καναδά CBC...

Εικόνες του κόσμου

Φωταγωγημένο το London Eye στολίζει τον νυχτερινό ουρανό του Λονδίνου. Δέκα χρόνια από τότε που στήθηκε η γιγαντιαία «ρόδα», έχει δεχθεί 36 εκατ. τουρίστες που έκαναν τη διάρκειας 30 λεπτών βόλτα, βλέποντας από άλλη γωνία τα αξιοθέατα της πόλης.

πηγή-kathimerini.gr

Ο μισός πληθυσμός της χώρας χρησιμοποιεί Η/Υ

Τη χρήση των νέων τεχνολογιών ανά φύλο, ηλικία, και περιφέρεια ανέλυσε και αξιολόγησε το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ βάσει της μέτρησης των δεικτών του σχεδίου δράσης i2010 για το 2008, το διαμορφώνοντας το προφίλ των Ελλήνων χρηστών. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν ενταχθεί δυναμικά στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, ο μισός πληθυσμός της χώρας (51%) χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 44% των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν προσωπική σύνδεση ή όχι.

Διαβάστε περισσότερα - http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1788720

TO THE VICTOR THE SPOILS

Του Τάσου Φούντογλου


Στον νικητή τα λάφυρα. Η φράση αυτή του αμερικανού γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, William L. Marcy, ευητόκος μήτρα γέννεσης των απανταχού συστημάτων ρουσφετολογικών διορισμών, αγγλιστί spoils system, περιέγραφε , τον 19 αιώνα, τον τρόπο οργάνωσης της αμερικανικής διοικητικής μηχανής.
Την περίοδο εκείνη η συγκρότηση μιας επαγγελματικής δημόσιας διοίκησης, με αυστηρά αξιοκρατικά και επαγγελματικά κριτήρια στελέχωσης και επαγγελματικής ανέλιξης, αντιμετωπιζόταν από τους ιθύνοντες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής ως μια αντιδημοκρατική διαδικασία,η οποία αντιστρατευόταν την κυρίαρχη φιλελεύθερη άποψη ότι όλοι οι πολίτες είναι ικανοί για οποιαδήποτε δουλειά...

Ξεκινά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με 189 ταινίες και θέμα «Όψεις του κόσμου» επανέρχεται σήμερα, Παρασκευή, για 12η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ-«Εικόνες του 21ου αιώνα». Το φετινό κινηματογραφικό ψηφιδωτό περιλαμβάνει...

Προτεινόμενο κρασί

Τύπος: Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης  Ερυθρός

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon - Ωρίμανση σε βαρέλι

Προσωπικότητα: Eντυπωσιακό, πυκνό και πολύπλοκο Cabernet Sauvignon. Βαθύ πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Τυπική ποικιλιακή έκφραση αρωμάτων με περάσματα φραγκοστάφυλων, φρούτων του δάσους και κέδρου σε υπόστρωμα διακριτικού ξύλου. Σφριγηλές αλλά ευγενικές τανίνες που δίνουν τη δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης.

"Αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για το κάπνισμα"

Αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για το κάπνισμα προανήγγειλε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος.

πηγή-skai.gr

Ο Άκης Τσελέντης ανοίγει τα χαρτιά του για ενδεχόμενο σεισμό

Το ισχυρό ενδεχόμενο μεγάλης σεισμικής δόνησης στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ευβοίας – Φθιώτιδας, επισημαίνει με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «zougla.gr» ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κ. Άκης Τσελέντης. Ο γνωστός σεισμολόγος, ερμηνεύοντας πολύ πρόσφατα φαινόμενα (δύο σεισμοί στην Βόρεια Εύβοια, διέγερση του ρήγματος της Ανατολίας) και λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σήματα που συγκέντρωσε η ομάδα ΒΑΝ από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και πρό ολίγων ημερών (σταθμός ΒΑΝ Λαμίας), εκτιμά πως ένας σεισμός της τάξης μεγέθους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι παρά πολύ πιθανός.

πηγή-zougla.gr

Ήξερες ότι...

Κανείς δεν γνωρίζει που είναι θαμμένος ο Μότσαρτ.

Παν. Ψωμιάδης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο κόμμα

Καιρό είχε να εμφανιστεί ...

«Μεταφέρω την αγωνία και την αγανάκτηση του λαού. Ο λαός δεν αντέχει άλλο τα οικονομικά μέτρα. Αν δεν ηρεμήσουμε, δεν αποκλείω απρόβλεπτες πολιτικές ανακατατάξεις. Σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο κόμμα. Προσωπικά, αγωνίζομαι για την ενότητα. Χρωστάω στο λαό. Στηρίζω Σαμαρά». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κληθείς να διευκρινίσει σχετικά με τα περί ίδρυσης νέου κόμματος. Όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στον Καραμανλή και στο έργο της ΝΔ». Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι πρέπει να μιλήσει ο κ. Καραμανλή, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αρκέστηκε να πει ότι «καθένας μιλάει όταν πρέπει κι όταν έχει κάτι να πει». Εξάλλου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επανέλαβε τη θέση του ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, «αποτελεί μία όαση στην κυβέρνηση και μακάρι όλοι να λειτουργούσαν όπως ο κ. Πάγκαλος».

πηγή-naftemporiki.gr
Γιατί αυτή η καθυστέρηση στις εξετάσεις Πιστοποίησης επαγγελματικής Κατάρτισης; Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΟΕΕΚ, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος Φεβρουαρίου 2010. Και έχουμε 12 Μαρτίου...  Ίδωμεν

Φίλος του opinion-85   

Αντιπαραθέσεις στη ΝΔ για τους συμβούλους του προέδρου

 Άρχισαν τα όργανα...

Προειδοποιητικά μηνύματα προς τη Ρηγίλλης να αλλάξει πορεία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς αρχίζουν και στέλνουν κεντρικά στελέχη του κόμματος. Υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων...

4 εκ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΚ

Σε 4 εκ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό των οφειλετών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης. Συγκεκριμένα 1,5 εκ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη των δημοτών, 1 εκ. ευρώ των σχολείων και 1,5 εκ ευρώ του Δήμου Κοζάνης και των Δημοτικών Επιχειρήσεων (ΔΑΚ, ΔΕΠΑΚ κτλ.).

πηγή-kozan.gr

105.000 τατουάζ: τιμή για τους νεκρούς του πολέμου στο Ιράκ

100.000 είναι ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο στο Ιράκ. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι είναι πολύ μεγαλύτερη και εκφράζονται φόβοι ότι ίσως φτάσουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο. Στο τελευταίο του έργο, o Ιρακινό-αμερικανός καλλιτέχνης Wafaa Bilal, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο μέγεθος των αριθμών αυτών. Είναι ένα 24ωρο κατά το οποίο ο καλλιτέχνης δημιουργεί ζωντανά τατουάζ...

Αποζημιώσεις στους διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να καταβάλλουν το ποσό των 657.5 εκατ. Δολαρίων σε χιλιάδες μέλη των σωστικών αλλά και των συνεργείων καθαρισμού που εργάστηκαν στο Ground Zero, τα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σπετεμβρίου του 2001. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και καθαρισμού στα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου δηλώνουν ότι υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους από την σκόνη που προκάλεσε η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

πηγή-tvxs.gr

Σεισμική δόνηση στην Πελοπόννησο

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.53 τα ξημερώματα της Παρασκευής, νοτίως της Αθήνας.

πηγή-news.pathfinder.gr

«Διάβασαν» για πρώτη φορά τις μνήμες ανθρώπων

Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, σαρώνοντας ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο ανθρώπων, να ξεχωρίσουν ποιο γεγονός του παρελθόντος θυμόταν κάποιος. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Ελεάνορ Μαγκουάιρ, παρουσίασαν...

Ο Α. Σαμαράς στις Βρυξέλλες αλλά τα προβλήματα είναι στην Αθήνα

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, συμμεριζόμενος ότι η χώρα περνάει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να στηρίξει την Ελλάδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ο κ. Σαμαράς την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως επίσημος καλεσμένος από τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Β.Μάρτενς και θα παραβρεθεί σε πρόγευμα εργασίας όπου θα λάβουν μέρος σημαντικοί υπουργοί Οικονομίας ευρωπαϊκών χωρών όπως η κα Κριστίν Λαγκάρντ της Γαλλίας, ο κ. Σόιμπλε από τη Γερμανία και ο κ. Τρεμόντι από την Ιταλία. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη θα βγει με γρήγορο και ασφαλή τρόπο από την κρίση ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ν.Δ θα μετάσχει στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του ΕΛΚ.

πηγή-hbnews.gr

Ξεχείλισε η οργή των κατοίκων στα Τέμπη

Προθεσμία δύο εβδομάδων, πριν προχωρήσουν σε αποκλεισμό του οδικού άξονα από τον οποίο εδώ και τρεις μήνες διοχετεύεται η κυκλοφορία, μετά το κλείσιμο των Τεμπών, δίνουν στην κυβέρνηση επιχειρηματίες, κάτοικοι και φορείς των τεσσάρων δήμων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι στη μία χθες το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών, στο ύψος του σταθμού της Ραψάνης.

Διαβάστε περισσότερα - http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=52261

Μπρούνεϊ: Ο πρωθυπουργός δεν πλήρωνε το ρεύμα στο γραφείου του αξίας 236 εκατ. δολάρια

Στα 235.9 εκ. δολάρια ανήλθε το σύνολο των απλήρωτων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος του πρωθυπουργικού γραφείου του Μπρούνεϊ, όπως έγραψε σήμερα ο τοπικός τύπος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι απλήρωτοι πρωθυπουργικοί λογαριασμοί αποτελούν το 72,2% του συνόλου των ανείσπρακτων εσόδων της χώρας, η οποία είναι μία από τις πιο πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου.

πηγή-ert.gr

Η ιστορία του Scrabble

Η ιστορία του Σκραμπλ, ενός από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο, ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες. Το εφηύρε ένας αμερικανός αρχιτέκτονας, ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, ο οποίος όταν απολύθηκε το 1931 σκέφτηκε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, τα επιτραπέζια παιχνίδια. Παρατήρησε πως όλα τα παιχνίδια δεξιοτήτων, όπως τον σκάκι, είναι αρκετά απαιτητικά για τον μέσο παίκτη. Έτσι αποφάσισε να εφεύρει ένα καινούριο, που θα βασίζεται στις γνώσεις αλλά και στην τύχη.

Διαβάστε περισσότερα - http://www.sansimera.gr/articles/57

Στοπ στις αλλεργίες με «έξυπνα» φάρμακα

Ελπίδες για εκατομμύρια πάσχοντες από αλλεργίες δίνουν οι πιο εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές θεραπείες με τα ανασυνδυασμένα υποαλλεργικά αλλεργιογόνα, αλλά και η «αποκρυπτογράφηση» από τους επιστήμονες για πρώτη φορά των (δύσκολων) τροφικών αλλεργιών. «Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από πρόσφατες μελέτες που παρουσίασε ο Αυστριακός Ροδόλφος Βαλέντα (από το Christian Doppler Laboratory for Allergy Research, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης), γνωστός στην ιατρική κοινότητα για τη μακροχρόνια ενασχόλησή του με την παραγωγή ανασυνδυασμένων υποαλλεργικών αλλεργιογόνων για θεραπευτικούς κυρίως σκοπούς», λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας κ. Καλλιόπη Κόντου-Φίλη.

Διαβάστε περισσότερα - http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9132&la=1

Στο 10,2% η ανεργία

Στο 10,2% διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας έναντι 8,9% το Δεκέμβριο 2008 και 10,6% το Νοέμβριο 2009, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.457.657 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 505.110 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.323.071 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 5.730 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 (μείωση 0,1%) και κατά 6.573 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 (μείωση 0,1%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 70.961 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 (αύξηση 16,3%) και μειώθηκαν κατά 26.843 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 (μείωση 5,0%).

πηγή-ethnos.gr

Ορκίστηκε ο Κάρολος Παπούλιας

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τη δεύτερη θητεία του.
Ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το νενομισμένο όρκο για τη δεύτερη θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας και στη συνέχεια χαιρέτισε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Κάρολος Παπούλιας καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος μετά τους Κ.Καραμανλή και Κ.Στεφανόπουλο, που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

πηγή-naftemporiki.gr

222 εκατ. ευρώ τα βεβαιωμένα χρέη σε ΠΑΕ - ΚΑΕ

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται τα βεβαιωμένα χρέη -ληξιπρόθεσμα και μη- των ΠΑΕ και ΚΑΕ, όπως δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

πηγή-skai.gr

Τη Γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε η Σουηδία

Το σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές. Την πρόταση είχαν καταθέσει βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου. Η απόφαση εκτός από τους Πόντιους και τους Αρμενίους αφορά επίσης στη γενοκτονία το 1915 των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδάιων. Μετά την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ.

πηγή-in.gr

Η γελοιογραφία της ημέρας

Αποζημίωση-μαμούθ σε θύμα της τραγωδίας της Air France

Η αεροπορική εταιρεία Air France εκλήθη από δικαστήριο της Βραζιλίας να πληρώσει αποζημίωση ύψους 1,15 εκατομμυρίου δολαρίων σε ένα από τα 228 θύματα της πτήσης αεροσκάφους από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, που συνετρίβη στον Ατλαντικό τον Ιούνιο του 2009. Συγκεκριμένα, το 48ο Αστικό Δικαστήριο καταδίκασε την αεροπορική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη 1,15 εκατομμύριο δολάρια στην οικογένεια της Μαρσέλ Βαλπάσος Φονσέκα, εισαγγελέα του Ρίο Ντε Τζανέιρο, η οποία έχασε τη ζωή της στο αεροπορικό δυστύχημα. Ανάμεσα στα θύματα της καταστροφής, της χειρότερης στην ιστορία της Air France, ήταν 72 Γάλλοι, 59 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί.

πηγή-zougla.gr

Απειλή "λουκέτου" για τους Δήμους

Έτοιμοι να κατεβάσουν ρολά στους Δήμους της χώρας είναι οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την πραξικοπηματική περικοπή από την κυβέρνηση κατά 35% της κρατικής επιχορήγησης. Γεγονός που τους οδηγεί μαθηματικά στην αδυναμία καταβολής του μισθού Μαρτίου και του δώρου του Πάσχα, στους 85.000 υπαλλήλους τους.
Η απόφαση αυτή, σε μια εποχή που οι οφειλές των Δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία , ΔΕΚΟ και τρίτους ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, θα υποχρεώσει πολλούς Δήμους να βάλουν λουκέτο ή να καταφύγουν σε δανεισμό, με επαχθείς όρους, σε ξένες και ελληνικές Τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα - http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=9353

«Συγνώμη» αστυνομικού στον Μ. Γλέζο

Ο αστυνομικός επισκέφθηκε τον Μανώλη Γλέζο στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό, συνοδευόμενος από τον Ταξίαρχό του και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη δίωρη συνάντησή τους του ζήτησε πολλές φορές συγνώμη.
Ο αστυνομικός απολογούμενος είπε στο κ.Γλέζο ότι δεν τον γνώριζε και πως ένιωσε ότι κινδύνευε με αποτέλεσμα να δράσει βασιζόμενος στο υποσυνείδητο του, προσθέτοντας επίσης ότι στη σχολή δεν τους κάνουν μαθήματα ιστορίας.
Ο Μανώλης Γλέζος αποδέχθηκε τη συγνώμη του αστυνομικού και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να μην τιμωρηθεί.
Επίσης με αφορμή το σχόλιο του αστυνομικού περί μαθημάτων νεότερης ελληνικής ιστορίας στη σχολή αστυνομικών, είπε ότι "ζητάμε από τους μετανάστες να ξέρουν ιστορία, ενώ δεν τη διδάσκονται οι αστυνομικοί".

πηγή-enet.gr

«Εξαφανίστηκε» ο φάκελος του Βατοπεδίου από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο φάκελος για τη μονή Βατοπεδίου εξαφανίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, καθώς η αρμόδια διευθύντρια τον πήρε μαζί της όταν βγήκε σε σύνταξη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, είπε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα όταν ζητήθηκε να σταλούν τα έγγραφα για την υπόθεση στην εξεταστική επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ζητήθηκε ο φάκελος η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο με την ένδειξη Βατοπέδι.
Ο κ. Κανελλόπουλος είπε επίσης πως όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις η απάντηση ήταν ότι η αρμόδια διευθύντρια κ. Μαντέλη, όταν βγήκε σε σύνταξη πήρε και τον σχετικό φάκελο.
Κατά τον κ. Κανελλόπουλο, η ίδια απάντησε ότι πήρε το φάκελο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της καθώς η κ. Μαντέλη είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση.
Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε επίσης ότι οι ποινικές ευθύνες είναι σαφείς για την αφαίρεση του φακέλου από το υπουργείο.
Επισήμανε ότι τα έγγραφα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.500 και κάποια από αυτά -όπως είπε- είναι σε ηλεκτρονική μορφή.
Γνωστοποίησε ότι η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή έχει κάνει αναφορά στον ίδιο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του Βατοπεδίου.

πηγή-kathimerini.gr

Σήμερα η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας θα βρεθεί στη Βουλή καθώς στην Ολομέλειά της και ενώπιον του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου θα δώσει τον «νενομισμένο όρκο» για την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας –για δεύτερη φορά.
Τον κ. Παπούλια θα υποδεχθούν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.
Η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (11.30) θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, μετά τη δέηση που θα πραγματοποιηθεί και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

πηγή-kathimerini.gr

Βελγικό χαστούκι στον αλαζόνα ΠΑΟ

Ταφόπλακα στις ελπίδες του Παναθηναϊκού για πρόκριση στους "8" του Γιουρόπα Λιγκ έβαλε η Σταντάρ Λιέγης, με τη νίκη της με σκορ 3-1 μέσα στο ΟΑΚΑ, στο πρώτο ματς της φάσης των "16" της διοργάνωσης.

πηγή-protothema.gr