Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Helpmevote» για πληρέστερη πληροφόρηση σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Την ηλεκτρονική εφαρμογή «helpmevote», που στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για εκλογικές διαδικασίες κυρίως σχετικά με τις θέσεις υποψηφίων και παρατάξεων για θέματα που συνδέονται με τον εκλογικό ανταγωνισμό, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

ΠΑΤΕΡΑΣ - ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Γιατί οι άντρες γίνονται συχνότερα αλκοολικοί

Οι άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να γίνουν αλκοολικοί και τώρα επιστήμονες από τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξέρουν το γιατί. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μπύρα και κρασί προσφέρουν στους άντρες πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Σαν Σήμερα...

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1921: Ο γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, την ίδια ώρα που τα ελληνικά στρατεύματα μάχονται στη Μικρά Ασία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων.

Εικόνες του κόσμου

Το αρχηγείο της ιστορικής εφημερίδας "The New York Times" κλονίζεται από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που επέφερε σημαντική πτώση των διαφημιστικών της εσόδων. (AP)

πηγή-kathimerini.gr
Αν ο πληθυσμός του παγκόσμιου ιστού αντιστοιχούσε σε χώρες ποια θα ήταν η αναλογία; Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο Ράνταλ Μονρό σχεδίασε ένα χάρτη όπου διακρίνεται η φανταστική γη του... Διαδικτύου.
Στη σύλληψη στη Νάπολη 16 μαφιόζων της Καμόρα προχώρησε η ιταλική αστυνομία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρεις γυναίκες, μέλη της συμμορίας Άρπεα, η οποία ελέγχει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε προάστιο της πόλης αυτής.

Το τέλος της «Απογευματινής»: κάτι τρέχει στα γύφτικα

Της Ρίκας Βαγιάνη από το protagon.gr

Ποτέ δεν ήθελα να δουλέψω σε εφημερίδα. «Καλύτερα να σφουγγαρίζω σκάλες», δήλωνα στο σπίτι-και το εννοούσα. Η εφημερίδα ήταν κακιά. Έπαιρνε το μπαμπά το πρωί, όταν είχα φύγει για το σχολείο, και δεν τον έστελνε σπίτι, παρά μόνο αφού είχα κοιμηθεί. Το ίδιο «απών» και ο άλλος μπαμπάς,(αυτός που δεν ζει) και ο αδελφός του και ο άλλος του αδελφός.

Φως στα μυστήρια της ύλης από το επιταχυντή CERN

Τις προοπτικές και την επιστημονική σημασία των πιθανών ανακαλύψεων που θα φέρουν επανάσταση στην φυσική, στο πλαίσιο των πειραμάτων του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), παρουσίασε ο Δημήτρης Νανόπουλος, ακαδημαϊκός και καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου του Τέξας A&M, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Μια τρύπα στο νερό

Του Ι. Κ.  Πρετεντέρη από tanea.gr

ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ το Βατοπέδι; Αναµφισβήτητο. Ενα καραµπινάτο σκάνδαλο φαυλότητας και φαβοριτισµού. Σειρά κρατικών και κυβερνητικών λειτουργών προέβη σε ευνοϊκές ρυθµίσεις και διευθετήσεις υπέρ µιας µονής, ρυθµίσεις και διευθετήσεις οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έλαβαν υπόψη τους το δηµόσιο συµφέρον.

OpenBook.gr, συλλογή δωρεάν ebooks στα ελληνικά

Το OpenBook.gr – “Ανοιχτή Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο” είναι ένα site με μια πλούσια συλλογή από link προς πηγές που διαθέτουν e-books στα ελληνικά, που οι συγγραφείς και/ή οι εκδότες τους διαθέτουν δωρεάν στο internet. Καθώς οι πηγές των βιβλίων είναι πολλές και διαφορετικές, η μορφή του αρχείου ποικίλλει.

WWF: «ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει»

Ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας μιλώντας σήμερα στο 2ο συνέδριο Economist, αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη. «Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους, επηρεάζει την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, είναι επίσης σαφές ότι δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο.

Το ΔΝΤ μας άδειασε τις τσέπες και τώρα μας έχει σαν παράδειγμα.

Παράδειγμα προς μίμηση χαρακτηρίζει το ΔΝΤ τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή στροφή στη λιτότητα, η οποία μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη.

Πρότεινε στα στελέχη του ΔΝΤ να πληρώνουν «μαύρο» νοίκι!

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αλλά είναι πραγματικότητα και μάλιστα… ελληνική: «άτυχος» ιδιοκτήτης ακινήτου – φοροφυγάς «έπεσε» πάνω στο ΔΝΤ! Τα στελέχη του ΔΝΤ, πριν καταλήξουν στο ρετιρέ με θέα της Ακρόπολη (και νοίκι 9.000 ευρώ), είδαν και άλλα διαμερίσματα.

Η γελιογραφία της ημέρας

Απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους προωθεί και η Ισπανία

Πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ η Ισπανία ενώ θα προχωρήσει και σε απαγορεύσεις και σε ορισμένους δημόσιους, ανοιχτούς χώρους. Σήμερα, το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους εργασίας αλλά όχι...

Τ. Μπιρμπίλη: Μοχλός εξόδου από την κρίση η «πράσινη» ανάπτυξη

Επενδύσεις συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ και δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2015 προβλέπει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που παρουσίασε η υπουργός κα Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ για την κλιματική αλλαγή.

Η ξηρασία απειλεί τη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος και η Νότια Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές του πλανήτη που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πιο ελεύθερος ο Τύπος στην Μπουρκίνα Φάσο!

Από την 35η θέση στην 70ή βρέθηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου, με αφορμή τις «πολιτικές αναταραχές και τις επιθέσεις εναντίον αρκετών δημοσιογράφων».