Παράδειγμα προς μίμηση χαρακτηρίζει το ΔΝΤ τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή στροφή στη λιτότητα, η οποία μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Οικονομικό Outlook για την Ευρώπη το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, το ΔΝΤ τονίζει πως «στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να μειώσει το έλλειμμά της κατά περίπου 5 ½ εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».
Για την ανεπτυγμένη Ευρώπη, όπου υπογραμμίζει πως οι «πολιτικές δράσεις βοήθησαν στον περιορισμό των προβλημάτων κρατικού χρέους στις αρχές του 2010, εκτιμά πως η ανάπτυξη για φέτος θα είναι στο 1,7% ενώ για το 2011 θα κινηθεί στο 1,6%. Όμως, προειδοποιεί πως η ανάκαμψη θα παραμείνει αδύναμη εξαιτίας του έντονου αντίκτυπου της κρίσης και των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Για τη χώρα μας διατηρεί τις εκτιμήσεις του για ΑΕΠ στο -4% το 2010 και -2,6% το 2011, και για πληθωρισμό στο 4,6% φέτος και 2,2% του χρόνου.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει πως η αδυναμία της ανάπτυξης αντανακλά τη «γνωστή ακαμψία στις αγορές εργασίας, υπηρεσιών και προϊόντων η οποία περιορίζει τη δυναμική της ανάκαμψης της ευρωζώνης.»
Έτσι, «η επιτάχυνση των διαρθρωτικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων και ο αποτελεσματικός τους συντονισμός είναι σαφώς η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ.» Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς η χώρα «πρόσφατα ψήφισε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση των επαγγελματικών υπηρεσιών και να άρει τους κανονιστικούς φραγμούς στον τομέα του τουρισμού και της λιανικής πώλησης.»
Επιπλέον, για την τόνωση της απασχόλησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η κατάργηση των προνομίων των προστατευόμενων επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών ή η κατάργηση των παρόντων ακαμψιών στις αγορές προϊόντων θα έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στην απασχόληση αν συνοδευτεί από μια ευέλικτη προσφορά εργασίας που υποστηρίζεται από επαρκή, αλλά όχι υπερβολική προστασία της απασχόλησης.
Η Πορτογαλία, η Ελλάδα (πριν από τη μεταρρύθμιση), και η Ισπανία είναι μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για να ενισχύσουν την απασχόληση στον τομέα αυτό, κάτι «που αντικατοπτρίζει την ακόμα αρκετά κατακερματισμένη και δύσκαμπτη αγορά εργασίας [που έχουν] και τους περιορισμούς στο επιχειρηματικό περιβάλλον.»
Εξάλλου, το ταμείο προειδοποιεί πως η στροφή της Ευρώπης στη δημοσιονομική εξυγίανση, αν και αναπόφευκτη, πρέπει να γίνεται με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανεργία.
πηγή-capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου