Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τα κύματα τσουνάμι προκαλούν δονήσεις του αέρα μέχρι την ιονόσφαιρα

Η κίνηση των κυμάτων ενός τσουνάμι στην ανοικτή θάλασσα έχει μια απρόσμενη επίπτωση, την οποία για πρώτη φορά μελέτησαν Γάλλοι γεωφυσικοί, εξετάζοντας στοιχεία από σήματα δορυφόρων GPS. Ακόμα και θαλάσσια κύματα ύψους μόλις μερικών εκατοστών έχουν αρκετή ισχύ για να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικές δονήσεις στον αέρα από πάνω τους, οι οποίες...

Σαν σήμερα (15-9-2010) Γεννήθηκε η Αγκάθα Κρίστι

Για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος, οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές καθώς η βιβλιοθήκη τους είναι γεμάτη από τα βιβλία της συγγραφέως. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι ότι οι περισσότεροι μάλλον δεν έχουν καταφέρει να διαβάσουν το σύνολο της συγγραφικού της έργου καθώς η Αγκάθα Κρίστι υπήρξε πολυγραφότατη.

Σε ανασχεδιασμό προχωράει το Twitter

Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που ισχυρίζεται ότι κάθε μέρα προστίθενται στο δυναμικό της 370.000 νέοι χρήστες από όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε ευρύ ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας της, προκειμένου να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο φιλική στους άνω των 150 εκατ. χρήστες της διεθνώς.

Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU) από το 1997, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης από 16 ως 22 Σεπτεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, της χρήσης ποδηλάτου και της πεζής κίνησης.

Πώς να αποφύγετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα

Συμβουλές προς τους πολίτες προκειμένου να αποφεύγουν τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα δίνει η αστυνομία. Συγκεκριμένα συμβουλεύει:

Ψηφιακό σχολείο: Τα μαθήματα πλέον στο Internet

Αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα αποτελούν στο εξής το Ιντερνετ και οι νέες τεχνολογίες. Ηδη από φέτος οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν υποστηρικτικά μαθήματα μέσω Διαδικτύου, ενώ φορητά εργαστήρια με υπολογιστές θα τοποθετηθούν στα 800 ολοήμερα σχολεία με το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί 17 αρκτικά είδη

Στην λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εκτός από τις πολικές αρκούδες ανήκουν και άλλα είδη που ζουν εκεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το Αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας αναφέρει σε έκθεση του ότι από τις κλιματικές αλλαγές απειλούνται με εξαφάνιση και άλλα είδη που ζουν στην Αρκτική.

Επαινοι για τους αριθμούς

To ΔΝΤ επιβραβεύει, με έκθεση του, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας την παλαιά ρήση που λέει ότι όταν ευημερούν οι αριθμοί οι άνθρωποι δυστυχούν. Στην έκθεση με την οποία αποτιμάται η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι τεχνοκράτες του Ταμείου αισιοδοξούν για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, διακρίνουν με

Περιμένοντας το... 2013

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου υποστήριξε, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ότι το 2013 θα είναι ο τελευταίος δύσκολος χρόνος για την ελληνική οικονομία. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, να βγούμε από τη στενωπό πριν από το 2013, εφαρμόζοντας με σωστό τρόπο την πολιτική του μνημονίου.

Απο το Facebook ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο νιγηριανός πρόεδρος

Ο νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν ανακοίνωσε σήμερα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από μία συγκέντρωση που διοργάνωνε ο κυριότερος αντίπαλός του.

Αλλαγές στις πανελλαδικές

Νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Από το 2013 θα μειωθούν τα εξεταζόμενα μαθήματα από έξι που είναι σήμερα σε τέσσερα και πλέον οι μαθητές δε θα εισάγονται σε τμήμα αλλά σε σχολές. Διορθωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν και για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2011.

39η ακριβότερη πόλη στον κόσμο η Αθήνα

Την 39η θέση στον κατάλογο των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο καταλαμβάνει η Αθήνα. Σε επίπεδο μισθών, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 32η θέση. Στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις κατατάσσεται το Όσλο και ακολουθούν η Ζυρίχη, η Γενεύη, το Τόκιο, η Κοπεγχάγη, η Νέα Υόρκη και η Στοκχόλμη, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS.

Αυτόφωρο για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Η κυβέρνηση σκληραίνει τη νομοθεσία για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα, θα προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές για όλους όσοι παρακρατούν ΦΠΑ ή δεν αποδίδουν Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών ενώ θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο όσοι συλλαμβάνονται από το ΣΔΟΕ να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Η γελιογραφία της ημέρας

Τετραπλάσια η μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη

Μειωμένη κατά 2,3% εμφανίζεται η απασχόληση στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό, τόσο στην ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ των «27» μειώθηκε μόλις κατά 0,6%.

Ρωσία – Νορβηγία χάραξαν σύνορα στον Αρκτικό Ωκεανό

Χρυσοφόρο συμφωνία για το διαχωρισμό των μεταξύ τους συνόρων στον Αρκτικό Ωκεανό, υπέγραψαν την Τετάρτη Ρωσία και Νορβηγία έπειτα από 40 χρόνια διαμάχης. Η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αίρεται το πλαφόν στα καύσιμα

Στην άρση του πλαφόν που έχει επιβληθεί στην τιμή της βενζίνης προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η τιμή των καύσιμων θα διαμορφώνεται και πάλι ελεύθερα από απόψε τα μεσάνυχτα.

Γ. Αλογοσκούφης: Δεν αρνήθηκα να δώσω στοιχεία

Με γραπτή του δήλωση, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, διέψευσε ότι αρνήθηκε να αποστείλει στοιχεία σχετικά με την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπως είχε ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens.