Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγές στις πανελλαδικές

Νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Από το 2013 θα μειωθούν τα εξεταζόμενα μαθήματα από έξι που είναι σήμερα σε τέσσερα και πλέον οι μαθητές δε θα εισάγονται σε τμήμα αλλά σε σχολές. Διορθωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν και για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2011.


Ο μεγάλος αριθμός σχολών που έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιτρέπει σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας την συμπλήρωση των μηχανογραφικών πριν από τις εξετάσεις, αφού δεν θα περιορίσει τις επιλογές τους και όχι τον Ιούλιο όπως γινόταν μέχρι σήμερα προκείμενου να γίνεται καλύτερα ο προγραμματισμός των εξετάσεων.

Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από τον Ιούνιο του 2011 μαζί με άλλες παρεμβάσεις κυρίως στη διαδικασία των εξετάσεων όπως η μείωση της διάρκειας τους.

Οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια που θα ισχύσει από το 2013 και θα αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην α' λυκείου καθορίζονται από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας με περικοπή της ύλης, λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα και εισαγωγή μαθημάτων επιλογής στα οποία οι μαθητές θα δουλεύουν με εργασίες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων από 6 σε 4, ενεργό ρόλο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα συμμετέχουν στην επιλογή των θεμάτων και θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Επίσης οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολή και θα κατανέμονται σε τμήματα στη συνέχεια και θα συνυπολογίζεται με κάποια ποσόστωση η βαθμολογία στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Οι τελικές αποφάσεις για το εξεταστικό πάντως θα διαμορφωθούν τόσο από τις αλλαγές στο περιεχόμενο του Λυκείου που θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη σχολική χρονιά όσο και από τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα αρχίσουν να συζητώνται με την ακαδημαϊκή κοινότητα από τον επόμενο μήνα.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου