Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πού ψηφίζουμε, πώς ψηφίζουμε, πόσους «σταυρώνουμε»

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για τους ψηφοφόρους η επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση για την ανάδειξη των αιρετών, που θα κληθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο του Καλλικράτη. Η Κυριακή των εκλογών πλησιάζει και καλό θα ήταν να εξοπλιστούν όλοι με υπομονή, προκειμένου να κατανοήσουν τη διαδικασία.

Όλα στην φτήνια!

Του Σταύρου Θεοδωράκη από το protagon.gr

Πρόσφατα μια εφημερίδα είχε μια αποκάλυψη: ‘Ένας στους 11 Έλληνες έχει καταφύγει σε συσσίτιο! Ο τίτλος ήταν τόσος μεγάλος που ακολούθησαν και τα ραδιόφωνα. Όλη την ημέρα είχαμε ανταποκρίσεις από ενορίες και γηροκομεία. Με κλάμα τύπου Δημαρά. Αχ, πατρίδα μου καημένη κλπ. κλπ. Εμένα όμως με απασχόλησε άλλο. Ένας στους 11 Έλληνες τρώει από συσσίτια; Δηλαδή κάθε μέρα ή μια φορά την εβδομάδα ή έστω μια φορά τον μήνα ένα εκατομμύριο άνθρωποι στέκονται στην ουρά για ένα πιάτο φαί;

Εικόνες του κόσμου

Ο διάδοχος του Paul, του δημοφιλούς χταποδιού του Μουντιάλ 2010, ο Paul II βρίσκεται πλέον στο Κέντρο Θαλάσσιας Ζωής στο Ομπερχάουζεν της Γερμανίας όπου οι υπεύθυνοι του ελπίζουν να συνεχίσει την παράδοση των επιτυχών προβλέψεων. (REUTER)

πηγή-kathimerini.gr

Σαν Σήμερα...

1821: Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

1899: Εκδίδεται το έργο του Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων».

Cyber Europe 2010 Ασκηση προσομοίωσης ηλεκτρονικής επίθεσης πραγματοποιείται σήμερα στην Ευρώπη

Την πρώτη κοινή άσκηση προσομοίωσης ηλεκτρονικής επίθεσης πραγματοποιούν σήμερα οι Ευρωπαίοι προκειμένου να δοκιμάσουν τα αμυντικά τους όπλα σε περίπτωση επίθεσης κατά των θεμελιωδών ηλεκτρονικών υποδομών τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αόρατοι μανδύες και τρισδιάστατα ολογράμματα: Από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας στη ζωή μας

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή «μανδύα αορατότητας» ήρθαν Βρετανοί επιστήμονες, κατασκευάζοντας ένα εύκαμπτο φιλμ από ένα μετα-υλικό, το οποίο «χειραγωγεί» με τέτοιο τρόπο το φως που πέφτει πάνω στα αντικείμενα, ώστε ουσιαστικά τα εξαφανίζει από το οπτικό πεδίο των θεατών. Παράλληλα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν την εκπομπή τρισδιάστατου ολογραφικού βίντεο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Αν το Facebook ήταν χώρα...

Αν το Facebook ήταν χώρα, με 526 εκατομμύρια χρήστες, θα ήταν η τρίτη σε μέγεθος στον πλανήτη, μετά την Κίνα και την Ινδία. Οι Η.Π.Α. βρίσκονται στην πρώτη θέση σε αριθμό χρηστών με 140 εκατομμύρια, ενώ η Τουρκία καταλαμβάνει την τέταρτη, έχοντας 23 εκατομμύρια χρήστες.

Ένας κήπος στον τοίχο σας..

Εμπνευστής και εκτελεστής της ιδέας είναι ο αρχιτέκτονας Jose Maria Chofre. Το κτήριο στις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μια καινούργια παιδική βιβλιοθήκη στην πόλη San Vicente de Raspeig της Ισπανίας. Ο κήπος στον τοίχο του εξαώροφου αυτού κτηρίου αποτελείται από...

Τεχνητές φωλιές για πελαργούς από τη ΔΕΗ

Πέντε τεχνητές φωλιές για πελαργούς τοποθετήθηκαν σε στύλους της ΔΕΗ στις περιοχές Λάπα και Μετοχίου στην Αχαία, για να φιλοξενήσουν τις οικογένειες των πτηνών και να αποφευχθούν θανατηφόρα ατυχήματα σε αυτά και τα μικρά τους.

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη. Για παράδειγμα ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα έχουμε σχεδόν 30 % μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50 % σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας.

Καραμανλής: Είναι νωρίς για να μιλήσω

Έστω και εμμέσως ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, «έσπασε» τη πολύμηνη σιωπή του. Κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, φέρεται να έκανε αυτοκριτική, καθώς, όπως ανέφεραν αυτήκοοι μάρτυρες, αναγνώρισε ότι δεν προχώρησε τόσο γρήγορα όσο έπρεπε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Ανδροκρατείται το ελληνικό Facebook

Είναι άντρας 25-44 ετών, εργάζεται και ζει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, έχει προφίλ στο Facebook, επισκέπτεται ιστολόγια και κάνει αγορές μέσω Ίντερνετ. Αυτό είναι το προφίλ του μέσου Έλληνα χρήστη των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπως αποτυπώνεται στην πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Η γελιογραφία της ημέρας

Εντοπίστηκαν τα γονίδια της τσιγκουνιάς και της γενναιοδωρίας

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο -σε δύο παραλλαγές- που κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο "σφιχτούς" με τα χρήματά τους και γενναιόδωρους. Υπολογίζουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα, τον οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.

Αυξημένη δραστηριότητα βορειοκορεατών χάκερς εν όψει της συνόδου της G20

Χάκερς από τη Βόρεια Κορέα έχουν αυξήσει τις «εισβολές» σε κυβερνητικά δίκτυα της Σεούλ προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει νοτιοκορεάτικη εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.

Εξωγήινα απολιθώματα στον Άρη;

Επιστήμονες εντόπισαν μια περιοχή στον Άρη όπου αρχαίες μορφές ζωής μπορεί να είχαν παγιδευτεί κάτω από ένα στρώμα μεταλλευτικών κοιτασμάτων. Το κλίμα στον κόκκινο πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια έχει αλλάξει δραματικά από σχετικά ζεστή και υγρή περίοδο σε μία ξηρή και κρύα.