Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Εικόνες του κόσμου

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: «Επιδημία» οι ψυχικές διαταραχές

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, η 10η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Οι ψυχικές διαταραχές αναδεικνύονται σήμερα σε μια παγκόσμια «επιδημία», ενώ αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός πως η οικονομική κρίση έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητές τις συνέπειές της και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την επικίνδυνη αύξηση των ασθενών στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Στον ISS οι αστροναύτες που θα επιβλέψουν την ολοκλήρωσή του

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ένας Αμερικανός αστροναύτης έφτασαν την Κυριακή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στον οποίο θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της συναρμολόγησής του τον προσεχή Φεβρουάριο. Το ρωσικό σκάφος Soyuz που μετέφερε τους τρεις άνδρες συνδέθηκε στον ISS στις 02.01 ώρα Ελλάδας, δύο μέρες μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Xιλιάδες εκδηλώσεις σε 188 χώρες για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα

350: ένας σημαντικός αριθμός για το κλίμα, καθώς πολλοί επιστήμονες θέτουν ως ανώτατο όριο ασφαλείας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τα 350 ppm (ή μέρη ανά εκατομμύριο).

Συνάρτηση στόχων η ανάκαμψη

Tου Χρήστου Γιανναρά από την kathimerini.gr

Για να βγει μια χώρα από κρίση πολλαπλή (οικονομική χρεοκοπία, κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, δραματική απώλεια κοινωνικής συνοχής) δεν αρκούν μέτρα περιστατικά και περιστασιακά, απλώς «πυροσβεστικά». Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει από τη σημερινή καταβαράθρωση με γιατροσόφια οικονομολόγων και αστειότητες «διαλόγου» ανάμεσα σε συντεχνίες συμφερόντων.

Οι hi tech συσκευές που μπορεί να μας βλάψουν

Μπορεί να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και μερικές φορές πιο ευχάριστη, ωστόσο τα gadgets δεν κάνουν τις ίδιες «χάρες» και στην υγεία μας. Ολο και περισσότερες έρευνες ασχολούνται με τα προβλήματα που προκαλούν στο σώμα μας οι hi tech συσκευές που έχουμε βάλει στη ζωή μας.

Τεχνολογική πρωτοπορία από το ΑΠΘ

Ένα νέο προϊόν δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με μεγάλη γερμανική εταιρεία, το οποίο ήδη πωλείται στην Ευρώπη και μέσω διαδικτύου. Χαρτοφύλακες και θήκες ηλεκτρονικών υπολογιστών με ενσωματωμένα φωτοβολταικά στην επιφάνεια τους, προσφέρουν φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών, που μεταφέρουν στη διάρκεια της ημέρας.

«Έφυγε» ο βασιλιάς της Σόουλ Σόλομον Μπέρκ

Ο βασιλιάς της Σόουλ Σόλομον Μπέρκ, άφησε την τελευταία του πνοή στο αεροδρόμιο του Αμστερντάμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Το θάνατο του ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το συμβάν.

Η Κίνα εμμένει στο Πρωτόκολλο του Κιότο

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Κίνας για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, χαρακτήρισε παράλογο να περιμένει κανείς από τη χώρα του να θέσει ανώτατο όριο στις δικές της εκπομπές αερίων, τη στιγμή που οι πλούσιες οικονομίες δεν τις μειώνουν.

Στο επίδομα ανεργίας 3.000 εκατομμυριούχοι!

Ανάμεσα στα εκατομμύρια των Αμερικανών που κατέφυγαν στα επιδόματα ανεργίας από το 2008 και μετά συγκαταλέγονται σχεδόν 3.000 εκατομμυριούχοι! Την αλλόκοτη αυτή είδηση αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία των αμερικανικών φορολογικών αρχών, σύμφωνα με τα οποία...

Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Γενικός

Του Γιάνη Βαρουφάκη από το protagon.gr

Δύο δηλώσεις, δύο υπενθυμίσεις του πως υποθηκεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Η πρώτη ήταν η γνωστή δήλωση του κ. Juncker, του Προέδρου του Eurogroup. Την δεύτερη μου την απηύθυνε δημοσίως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ο καλός συνάδελφος κ. Σπύρος Πλασκοβίτης.

Οι τράπεζες θα κατάσχουν λογαρισμούς για τις απλήρωτες πιστωτικές κάρτες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους οι τράπεζες προχωρούν σε αυτό το μέτρο προκειμένου να εισπράξουν τα χρωστούμενα, και με απόφαση δικαστηρίου θα τα εισπράττουν απο τους καταθετικούς λογαριασμούς.

Απογοήτευση είναι το μήνυμα των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η απογοήτευση της κοινής γνώμης από την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Kαπα Research που διενεργήθηκε τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του γκάλοπ, την κυβερνητική φθορά δεν καταφέρνει να καρπωθεί η ΝΔ, που παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.

Οι Εξεταστικές δεν είναι πολιτικό εργαλείο

Του Γιώργου  Λακόπουλου από tanea.gr

Πρώτα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μάζεψε υπογραφές για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου που κυβερνούσε η Ν.Δ. Η διαδικασία δεν κινήθηκε ακόμη, αλλά δεν θα αργήσει καθώς φαίνεται. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο θα γίνει αυτή η Επιτροπή, αλλά αν χρειαστεί θα τσιμπήσει και κάτι από τη διακυβέρνηση Σημίτη.

«Έκπληκτος» ο Τρισέ από τις δηλώσεις Γιούνκερ για την ελληνική κρίση

«Έκπληκτος» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, από τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν γνωστή στην Ευρώπη πολύ πριν ξεσπάσει. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι...

Η γελιογραφία της ημέρας

Μαζική αντίδραση για πλανόδιους φάλτσους μουσικούς

Την αντίδραση των κατοίκων και των εμπόρων του Βόρειου Γιόρκσαϊρ στη Βρετανία, έχει προκαλέσει ένα γκρουπ πλανόδιων μουσικών οι οποίοι παίζουν το τραγούδι «When the Saints Go Marching In» (και μόνο αυτό) κάθε μέρα επί οκτώ ώρες τα δύο τελευταία καλοκαίρια.

Την Τετάρτη ο απεγκλωβισμός των Χιλιανών μεταλλωρύχων

Την Τετάρτη υπολογίζουν τα σωστικά συνεργεία ότι θα ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων, στο Σαν Χοσέ της Χιλής. Βρίσκονται για περισσότερο από δύο μήνες εγκλωβισμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια τη γης, εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε στο ορυχείο, στις 5 Αυγούστου.

Μάχη για να αποτραπεί δεύτερη διαρροή στην Ουγγαρία

Μάχη με τον χρόνο για την κατασκευή ενός νέου φράγματος στη δυτική Ουγγαρία, δίνουν ειδικά συνεργεία, καθώς σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το ρήγμα στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμίνας διευρύνεται, απειλώντας να προκαλέσει και δεύτερη διαρροή τοξικής κόκκινης λάσπης, στο χωριό Κολοντάρ και στους γειτονικούς ποταμούς.