«Έκπληκτος» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, από τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν γνωστή στην Ευρώπη πολύ πριν ξεσπάσει. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι...
οι Ευρωπαίοι -μεταξύ τους και ο κ. Τρισέ- γνώριζαν από το Φθινόπωρο του 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα.
«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο κ. Τρισέ σε έλληνα δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε δηλώσει ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες.
«Ωστόσο ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα προέκυπτε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το Mega, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε, επίσης, ότι είχε θέσει το ζήτημα σε Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός.
Συγκεκριμένα, o κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ανέφερε σε Έλληνα πρωθυπουργό το γεγονός ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά έλαβε την απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα».
Καταλήγοντας, ανέφερε πως δεν θα μπορούσε να πει δημόσια αυτό που γνώριζε.
«Αντίθετος σε κάθε είδους νομισματικό πόλεμο»
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης χθες πως είναι «πολύ, πολύ αντίθετος» σε κάθε είδους «νομισματικό πόλεμο», αρνούμενος πως ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση.
«Είμαστε πολύ, πολύ αντίθετοι σε κάθε είδους νομισματικό πόλεμο», δήλωσε.
«Δεν θα έλεγα ότι η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζεται σ' αυτές τις λέξεις», πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να βρει τα μέσα για να συνεχίσει να συνεργάζεται.
Ερωτηθείς για την αδυναμία του δολαρίου, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τις ΗΠΑ. «Οι αμερικανικές αρχές, καθ' όσον γνωρίζω, είναι υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου (...) Δεν θα κάνω σχόλια για το τι μπορεί να κάνει ή να μην κάνει η Fed».
πηγή-tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου