Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Την Τετάρτη ο απεγκλωβισμός των Χιλιανών μεταλλωρύχων

Την Τετάρτη υπολογίζουν τα σωστικά συνεργεία ότι θα ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων, στο Σαν Χοσέ της Χιλής. Βρίσκονται για περισσότερο από δύο μήνες εγκλωβισμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια τη γης, εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε στο ορυχείο, στις 5 Αυγούστου.

Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, μέρος του τοιχώματος της σήραγγας θα πρέπει να ενισχυθεί με ατσάλι.

Οι εγκλωβισμένοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να κάνουν χώρο για την ειδική κάψουλα - που ονομάστηκε "Φοίνιξ"- και θα τους μεταφέρει έναν-έναν στην επιφάνεια της γης, κάτι που θα χρειαστεί δύο ημέρες.

Όπως ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση της χώρας το χρονοδιάγραμμα με κατάληξη την Τετάρτη προέκυψε ύστερα από την επιθεώρηση της σήραγγας με κάμερα με την ολοκλήρωση της διάνοιξης της νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Οι μηχανικοί θα αρχίσουν να κατεβάζουν την κάψουλα διάσωσης, διαμέτρου 53 εκατοστών, ειδικά σχεδιασμένη από το χιλιανό Ναυτικό, για να μπορέσουν να ανεβάσουν στην επιφάνεια της γης τους μεταλλωρύχους.
  
Εν τω μεταξύ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Χιλής καλύπτουν διαρκώς κάθε λεπτό τις εξελίξεις στο ορυχείο του Σαν Χοσέ.

Αν και οι τεχνικοί θεωρούν απίθανο να συμβεί κάτι απρόοπτο, γίνονται όλες οι κινήσεις ώστε να μην τραυματιστεί κανείς κατά τη διαδικασία της διάσωσης των μεταλλωρύχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μεταλλωρύχοι θα ανεβαίνουν στην επιφάνεια ένας-ένας και θα χωριστούν σε τρεις ομάδες. Οι πιο αδύνατοι πρώτα, ύστερα οι πιο αδύναμοι και τελευταίοι οι πιο δυνατοί.

Όλοι τους είχαν χάσει από περίπου δέκα κιλά στις 17 ημέρες πριν από τον εντοπισμό τους.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού, θα ξεκινήσει μόνο αφ' ότου γιατρός εξετάσει την κατάσταση της υγείας του κάθε ενός ξεχωριστά.

Έχοντας περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από τη γη, σε μία υγρή και με κακό φωτισμό σήραγγα, η όρασή τους θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Γι΄αυτόμ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα ανέβουν στην επιφάνεια της γης με κλειστά τα μάτια και αμέσως θα τους δοθούν σκούρα γυαλιά που θα τους προστατεύουν από το φως. Θα τα φοράνε μέρα, νύχτα μέχρι να συνηθίσουν το φυσικό φως.

Επίσης όπως έγινε γνωστό όταν απεγκλωβιστούν οι μεταλλωρύχοι, θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, παρόμοιες με εκείνες στις οποίες υποβάλλονται οι αστροναύτες, σε ένα πρόχειρο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο ορυχείο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της επαρχίας που βρίσκεται το ορυχείο, Λόρενς Γκόλμπορν, μέχρι στιγμής και οι 33 μεταλλωρύχοι είναι καλά στην υγεία τους αν και ορισμένοι από αυτούς έχουν εμφανίσει δερματοπάθειες.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου