Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σαν Σήμερα

1863: Ο σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.

1914: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα, κατ' εντολή της Αντάντ, εισέρχεται στη βόρειο Ήπειρο για να επιβάλει την τάξη, καθώς στην Αλβανία επικρατεί χάος.

Ψηφοφορίες για το περιβάλλον

Εκπρόσωποι από περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδησεογραφικά πρακτορεία, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα συναντώνται στην αίθουσα τηλεσυνεδριάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, για να εκτιμήσουν την πορεία της...

Εικόνες του κόσμου

'Ο χρυσός των Ινκας', η σπάνια έκθεση που φιλοξενείται στη Πινακοθήκη του Παρισιού ταξιδεύει τους επισκέπτες της στη χρυσή εποχή των Ινκας. (AFP)

πηγή-kathimerini.gr

ΗΠΑ-Διατηρούν τον συναγερμό για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Σε ισχύ παραμένει η προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικό με το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο συντονιστής του Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι η φερόμενη τρομοκρατική συνωμοσία παραμένει «ενεργή» και δεν ανακαλείται η ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδοθεί για τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

EFF: «Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα social media στο διαδίκτυο»

Δυο τρόπους χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για να παρακολουθεί τους χρήστες του διαδικτύου online, σύμφωνα με την οργάνωση Electronic Frontier Foundation. Σύμφωνα με την οργάνωση το Γραφείο Διερεύνησης Απάτης και Εθνικής Ασφάλειας (FDNS) χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν στους πολίτες.

Το δίδαγμα

Της Κατερίνας Γκίκα από το protagon.gr

Πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός των 33 μεταλλωρύχων, η τύχη τους είχε αλλάξει ριζικά. Οι μεγάλες πολυεθνικές απανταχού της γης είχαν σπεύσει να δείξουν «την ευαισθησία τους» για τους «ήρωες» (με το αζημίωτο φυσικά).

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών στις 15 Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών γιορτάζεται αύριο και πάνω από 200 εκατομμύρια μαθητές σχολείων, γονείς, δάσκαλοι, διασημότητες και κυβερνητικοί υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο, θα σηκώσουν τα μανίκια τους. Γιατί άλλο; Μα για να πλύνουν τα χέρια τους.

Η γελιογραφία της ημέρας

Προβληματισμός για το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η κυκλοφορία κάθε νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου συνοδεύεται από τυμπανοκρουσίες. Καθώς ο κόσμος αναζητά τρόπους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τα οχήματα αυτά μοιάζουν να προσφέρουν την τέλεια εναλλακτική λύση σε όποιον θέλει να μετακινείται χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον- ή την τσέπη του.

Ενέργεια από τα κύματα

Ένα μεγάλο πείραμα για την εκμετάλλευση της κινητικής ισχύος των κυμάτων πραγματοποιείται στη Σκωτία. Στα νησιά Όρκνεϊ στη βόρεια ακτή της Σκωτίας έχει τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος σταθμός εκμετάλλευσης της κινητικής ενέργειας των κυμάτων.

Αλλάζουν καπέλα!

Του Ι. Κ.  Πρετεντέρη από tanea.gr

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ άνοιξη η ΑΔΕΔΥ χάλασε τον κόσµο για το Μνηµόνιο. Καταγγελτικές δηλώσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες, διαδηλώσεις, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της ηγεσίας της για να εκφράσει µια έντονη αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική. Κανένα πρόβληµα, αν θεωρούσαν ότι αυτή η πολιτική έπληττε τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπούσαν.

Ο έρωτας καταπραΰνει τον πόνο!

Ο έρωτας μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό φάρμακο σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Αξονικές τομογραφίες έδειξαν πως τα κέντρα πόνου στον εγκέφαλο είναι ίδια με αυτά στα οποία δημιουργείται το συναίσθημα του έρωτα.

Δύσκολοι καιροί για βασιλείς.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ματαίωσε την προγραμματισμένη δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ που γίνεται πριν από τα Χριστούγεννα, κρίνοντας ότι θα ήταν άτοπο να γίνει σε τόσο δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Η πώληση ελληνικών νησιών πέφτει θύμα της γραφειοκρατίας!

Μία ακόμη φορά επανέρχεται το θέμα της πώλησης ελληνικών νησιών, καθώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του επισημαίνει πως η πώληση ελληνικών νησιών πέφτει θύμα της γραφειοκρατίας! Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρεται στην περίπτωση του Antoine Maalouf, γενικού διευθυντή της επενδυτικής εταιρείας MMC Group με έδρα το Μονακό, ο οποίος...

Καιρός να σοβαρευτούμε

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Στο μνημόνιο περιλαμβάνονται μέτρα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Η έξοδος από την κρίση περνάει υποχρεωτικά από την επιτυχημένη προσαρμογή. Η εισοδηματική λιτότητα και η επιβολή σκληρής φορολογίας εξασφαλίζουν κάποια χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή των αναγκαίων αλλαγών, δεν λύνουν, όμως, το πρόβλημα.

Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα υποσιτισμένα παιδιά

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα υποσιτισμένα παιδιά πραγματοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Πρόκειται για μια εκστρατεία πολυμέσων με τίτλο «Τα υποσιτισμένα παιδιά ζητούν την προσοχή μας» με φωτογραφίες και βίντεο από ιστορίες ανά τον κόσμο που θα...

Στην επιφάνεια και ο τελευταίος μεταλλωρύχος

Βγήκε στην επιφάνεια και ο τελευταίος από τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί στο ορυχείο χαλκού και χρυσού Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα με την ειδική κάψουλα που σχεδίασε το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, σηματοδοτώντας το αίσιο τέλος του δράματος που έγινε δεκτό με εκκωφαντικές ζητωκραυγές.

Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!

Διπλασιάστηκε παγκοσμίως η ζήτηση για φυσικούς πόρους το διάστημα 1966-2007, γεγονός που ισοδυναμεί σήμερα με την κατανάλωση από πλευράς παραγωγικής ικανότητας 1,5 πλανήτη, με πρωταγωνιστές σ' αυτή τη... βουλιμία τις αναπτυγμένες χώρες.

Κυνηγούσε τη Μαφία στη Νάπολη και τον μετέθεσαν στη Ρώμη!

Την αντίδραση των πιστών και πολλών διανοούμενων της Ιταλίας προκαλεί η μετάθεση, από τη Νάπολη στη Ρώμη, του 52χρονου καθολικού ιερέα Ανιέλο Μαγκανέλο, 52 ετών, γνωστού και ως «Prete anticamorra», παπά κατά της Καμόρα, δηλαδή.