Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Το δίδαγμα

Της Κατερίνας Γκίκα από το protagon.gr

Πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός των 33 μεταλλωρύχων, η τύχη τους είχε αλλάξει ριζικά. Οι μεγάλες πολυεθνικές απανταχού της γης είχαν σπεύσει να δείξουν «την ευαισθησία τους» για τους «ήρωες» (με το αζημίωτο φυσικά).

Οι 33 θα έχουν την ευκαιρία το καλοκαίρι να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά για μια εβδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Την προσφορά την έκανε ελληνική μεταλλευτική εταιρία. Αν δε επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα για όλο το καλοκαίρι είναι βέβαιο ότι πολλοί θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν το οικονομικό ζήτημα.

Οι Ιταλοί όμως τους διεκδικούν με αντάξια πακέτα. Τα έξοδα για ένα ταξίδι στην Ιταλία τα αναλαμβάνει γνωστός τηλεοπτικός σταθμός.

Αμερικάνικος τηλεοπτικός σταθμός ωστόσο ανεβάζει το μπάτζετ σε 400.000 δολάρια για μια αποκλειστική συνέντευξη ενός διασωθέντος.

Δωράκια χαμηλότερης αξίας έχουν υποσχεθεί ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης που τους καλεί να δουν ένα αγώνα, αλλά και πολλές εταιρίες παραγωγής, για διαφημίσεις προϊόντων με κορυφαία πρόκληση να διαφημίσουν χάπια που αυξάνουν την λίμπιντο και βιοτεχνία εσωρούχων που προτίθεται να χαρίσει σέξι εσώρουχα στις συζύγους των απεγκλωβισμένων που πέρασαν το δικό τους δράμα. Είμαι βέβαιη ότι ο προσφορές θα αυξηθούν.

Όπως είμαι βέβαιη ότι η πλειοψηφία αυτών δεν το κάνει για την…«ψυχή τους». Όλοι θέλουν να «κλέψουν» λίγη από την δόξα των ανθρώπων που βρέθηκαν στα… Τάρταρα φτωχοί και άσημοι και ξαναγεννήθηκαν πλούσιοι και διάσημοι.

Η επιχείρηση του απεγκλωβισμού ολοκληρώνεται σε ζωντανή σύνδεση με επιτυχία. Οι πρώτες στιγμές ήταν πραγματικά συγκινητικές. Ο αυθορμητισμός των ανθρώπων αυτών που μοχθούσαν κάτω από την γη για να ζήσουν τις οικογένειες τους και κόντεψαν να μείνουν εκεί για πάντα έφερε δάκρυα στα μάτια μου. Τώρα όμως ανησυχώ. Ανησυχώ για το πώς θα καταφέρουν οι 33 «ηρωικοί» μεταλλωρύχοι που βρέθηκαν αγκαλιά με τον Θάνατο να διαχειριστούν την νέα ζωή που έχουν μπροστά τους.

Θα γίνουν πλούσιοι ελπίζω να γίνουν και ευτυχισμένοι και να αντισταθούν στα… σαρκοφάγα τέρατα που είναι έτοιμα να τους κατασπαράξουν. Εκείνοι όμως «διδάχθηκαν» απομονωμένοι στην στοά στα έγκατα της γης αυτό που λέει ο Τσέχωφ. Ότι: « στην ζωή το σημαντικότερο δεν είναι η φήμη ή η δόξα, αλλά το να μάθεις πώς να κάνες υπομονή. Να μάθεις να σηκώνεις το σταυρό σου και να ‘χεις πίστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου