Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ο έρωτας καταπραΰνει τον πόνο!

Ο έρωτας μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό φάρμακο σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Αξονικές τομογραφίες έδειξαν πως τα κέντρα πόνου στον εγκέφαλο είναι ίδια με αυτά στα οποία δημιουργείται το συναίσθημα του έρωτα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια χορήγησαν χαμηλές δόσεις «πόνου» σε 15 φοιτητές, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν την επίδραση της όψης φωτογραφιών των αγαπημένων τους προσώπων στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα έδειξε πως η όψη του αγαπημένου προσώπου περιόριζε την αίσθηση του πόνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα που βρίσκονταν σε «φρέσκα» ειδύλλια, καθώς εικάζεται πως με το πέρασμα του χρόνου το «φάρμακο» χάνει την αποτελεσματικότητά του.

Ο «ερωτευμένος» εγκέφαλος εκκρίνει τη χημική ουσία ντοπαμίνη, η οποία προκαλεί αίσθημα ευεξίας, ακριβώς όπως στην περίπτωση της κατανάλωσης γλυκών ή κοκαΐνης.

Ο Δr Jarred Younger, είπε στο BBC  πως η « ‘ερωτογεννώμενη’ αναλγησία» αφορά πρωταρχικές λειτουργίες του εγκεφάλου και λειτουργεί παρόμοια με τα οπιούχα αναλγητικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής νευροψυχολογίας Paul Gilbert, του πανεπιστημίου του Ντάρμπι της Βρετανίας, είπε πως οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά και κατάθλιψη είναι περισσότερο ευάλωτοι στον πόνο, αντίθετα με εκείνους που απολαμβάνουν την αγάπη των άλλων και νιώθουν ασφάλεια.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου