Μία ακόμη φορά επανέρχεται το θέμα της πώλησης ελληνικών νησιών, καθώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του επισημαίνει πως η πώληση ελληνικών νησιών πέφτει θύμα της γραφειοκρατίας! Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρεται στην περίπτωση του Antoine Maalouf, γενικού διευθυντή της επενδυτικής εταιρείας MMC Group με έδρα το Μονακό, ο οποίος...
επισκέφτηκε λίγο μετά το Πάσχα του 2008 τα γραφεία της τότε υπουργού Τουρισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, με το ασυνήθιστο αίτημα να αγοράσει ένα ελληνικό νησί.
Η επένδυση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ αφορούσε την αγορά άγονου νησιού του Σαρωνικού, του νησιού του Πατρόκλου που οι ντόπιοι ψαράδες αποκαλούν «Γαϊδουρονήσι», το οποίο θα μετατρεπόταν σε ένα θεματικό πάρκο στο στυλ του Λας Βέγκας.
O Antoine Maalouf σχεδίαζε να κατασκευάσει καζίνο, γήπεδα γκολφ και πολυτελή ξενοδοχεία, ικανά να φιλοξενήσουν περίπου 50.000 άτομα, ενώ η επένδυση θα δημιουργούσε 8.000 θέσεις εργασίας.
«Το μόνο που χρειαζόμουν για να ξεκινήσει η επένδυση ήταν μία επιστολή στην οποία η κυβέρνηση θα δεσμευόταν να συνδράμει για να ξεπεραστεί η ελληνική γραφειοκρατία», σημείωσε ο Antoine Maalouf.
Ανέφερε μάλιστα πως η τότε υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, του ανταπάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση του παράσχει την πλήρη υποστήριξή της.
Ωστόσο, στην ερώτησή του εάν θα μπορούσε να έχει μια επίσημη γραπτή δέσμευση, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, του είπε: «δεν εμπιστεύεστε την κυβέρνηση της Ελλάδος;».
Ο Antoine Maalouf υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ την επιστολή που αίτησε και η επένδυσή του στο νησί μπήκε στο αρχείο, θύμα της γραφειοκρατικής παράλυσης της χώρας και της θεσμοθετημένης διαφθοράς. Όπως συνεχίζει το άρθρο, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 2012 στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντιμέτωπος με μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως επισημαίνεται, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πως θα προσπαθήσει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η πιο πολύτιμη ιδιοκτησία των Ελλήνων είναι τα 6.000 ηλιόλουστα νησιά τους.
Παρόλο που τα περισσότερα νησιά είναι ιδιόκτητα (κοστολογούνται από 3 έως 150 εκατομμύρια ευρώ), το Κράτος συμμετέχει σε κάθε βήμα αυτής της συναλλαγής πώλησης, από την έγκριση της συναλλαγής, μέχρι τον καθορισμό της τιμής αγοράς και το ποιος επιτρέπεται να αγοράσει κάτι. Ωστόσο, πέρα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, συχνά υπάρχουν προβλήματα εντοπισμού των ιδιοκτητών των νησιών.
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στο ενδιαφέρον των Beatles να αγοράσουν το νησί της Αγίας Τριάδας, στο οποίο είχαν διανυκτερεύσει κάποτε, στην εμπλοκή της Εκκλησίας στην έκδοση κατασκευαστικών αδειών και στη γραφειοκρατία την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει ο πιθανός αγοραστής ενός νησιού, καθώς εμπλέκονται οκτώ Υπουργεία στην όλη διαδικασία.
πηγή-hbnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου