Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Και ο Δήμος Κοζάνης στέλνει βοήθεια στην Αϊτή

Συναιτεριστική Τράπεζα: Αρ. Λογ/μού: 1010101482602-3

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Moby - Porcelain

Κατήφορος: φταίμε κι εμείς

Του Γιώργου Λακόπουλου


Με το σχόλιό του στο σημείωμα «Είμαστε Έλληνες- τι κρίμα» ο κ. Άρης Δαβαρακης άνοιξε πολλά θέματα μαζί: την ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί για τη συμπεριφορά της κοινωνίας, την ατιμωρησία τους και τις περιορισμένες επιλογές και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης όταν καλείται να επιλέξει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Προφανώς είναι μια άποψη που βρίσκει μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Γιατί είναι μια άποψη που επαληθεύεται εδώ και δεκαετίες. Αυτά τα θέματα είναι σαν τις μπάλες από χιόνι. Όσο κυλάνε τόσο μεγαλώνουν. Ήδη απειλούν να μας ισοπεδώσουν. Φυσικά οι ταγοί φέρουν πρώτοι την ευθύνη για την αποδιάρθρωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Και μάλλον ξέρουν τι κάνουν όταν φροντίζουν να αμνηστεύσουν προκαταβολικά εαυτούς και αλλήλους. Χωρίς τις προστατευτικές ασπίδες που οι ίδιοι διαμορφώνουν είναι αμέτρητοι αυτοί που θα έπρεπε να εξηγήσουν τα έργα και τις ημέρες τους σε κάποιον ανακριτή. Ωστόσο κανείς δεν υφίσταται κάτι που δεν θέλει να υποστεί. Πράγματι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Όπως έχουμε και την τηλεόραση και τις εφημερίδες που μας αξίζουν. Η τους καλλιτέχνες που μας αξίζουν. Τους κακούς πολιτικούς κάποιοι τους ψηφίζουν, τις εκπομπές -σκουπίδια κάποιοι τις βλέπουν η τις ακούνε και πάει λέγοντας. Να μείνουμε στις πολιτικούς: η διαφθορά τους δεν ακυρώνει την πολιτική ως προτεραιότητα. Θα ήταν ολέθριο να φτάσει κάποτε η κοινωνία ως εκεί. Γιατί μια από της μεγαλύτερες κατακτήσεις των τελευταίων αιώνων είναι ο Κοινοβουλευτισμός. Ο οποίος λειτουργεί με κόμματα. Και τα κόμματα χρειάζονται πολιτικούς. Που με τη σειρά τους χρειάζονται πολίτες για να υπάρξουν. Η συνταγή χαλάει όταν αρχίζουν να λειτουργούν ως οπαδοί.

ΒΕΛΒΕΝΤΟ


Όχι στη συνένωση με άλλους δήμους βροντοφώναξαν πάνω από 2.000 κάτοικοι του Βελβεντού σε ειρηνική διαμαρτυρία.

Ιθαγένεια

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ! ΔΗΜΟΨΗΦΙ ΣΜΑ! Πρέπει να τους αφαιρεθεί η ιθαγένεια απόψε κιόλας! Οι γνήσιοι Eλληνάρες τελικά δεν μπορούν να γράψουν σωστά ούτε ένα σύνθημα τεσσάρων λέξεων! Όλε!
πηγή: neolaia.gr

Σπάνια δάση με οικολογική και ιστορική αξία

Οι οροσειρές του Βόρα και της Ροδόπης έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται για τους «παράδεισους» που κρύβουν στα σπλάχνα τους. Τα παρθένα δάση τους, με την πενταβέλονη πεύκη, λείψανα παλαιότερων γεωλογικά αιώνων που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι τα δύο από τα συνολικά 17 που υπάρχουν σε όλα τα Βαλκάνια!

Φόρος στα χάμπουργκερ για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στη Ρουμανία

Ειδικό φόρο στα χάμπουργκερ, αλλά και σε άλλα τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας, σκοπεύει να επιβάλει η ρουμανική κυβέρνηση, ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες να τρέφονται υγιεινά.

Ελληνοτουρκική συνάντηση για τη λαθρομετανάστευση

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

"Θα καταργησουμε το νομο για τους μεταναστες οταν ερθουμε στην εξουσια"

Η υπερπροστασία κάνει κακό στα παιδιά

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=314233&dt=09/02/2010

Σαν σήμερα


Πέθανε ο μεγάλος μας εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1857)

Σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό



 Ανδρεας Λοβερδος

Στοχος η αυξηση του μεσου οριου ηλικιας συνταξιοδοτησης στα 63.

Στο 30% το αφορολόγητο από τις αποδείξεις. Δραματική έκκληση του πρωθυπουργού για την οικονομία

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=14011&catid=13

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ

Οι 72 κρίσιμες ώρες της οικονομίας

Καθοριστικό για την ελληνική οικονομία θα είναι το τριήμερο έως την Πέμπτη. Σήμερα, η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ε.Ε. και των αγορών από τη μια και των αντιδράσεων των συνδικαλιστών από την άλλη, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το φορολογικό νομοσχέδιο, την εισοδηματική πολιτική και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τρεις νέοι σταθμοί μέτρησης αέριων ρύπων στην Κοζάνη

Τρεις νέοι σταθμοί μέτρησης αέριων ρύπων πρόκειται να εγκατασταθούν τους προσεχείς μήνες στην Ακρινή του Δήμου Ελλησπόντου, στην Κοζάνη και στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της νομαρχίας Κοζάνης ώστε να καταγράφονται διαρκώς τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κατοικημένες περιοχές που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Ήδη λειτουργούν 13 σταθμοί μέτρησης αέριων ρύπων. Η ΔΕΗ έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των 11 σταθμών, ενώ ένας ακόμη λειτουργεί στο Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης που έχει έδρα την Πτολεμαϊδα και ένας ακόμη στον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη. Οι τρεις νέοι σταθμοί θα συνδεθούν με το Κέντρο Περιβάλλοντος και οι μετρήσεις τους θα γνωστοποιούνται στο κοινό μέσα από την on-line ιστοσελίδα του.
«Οι υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή είναι συχνές. Ωστόσο, η επιβάρυνση του αέρα από τις δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυνατόν να μετριάζεται με βάση την πληροφορία που παρέχεται από το σύστημα μέσω του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο», είπε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής
.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ




Σε απεργία το Δημόσιο την Τετάρτη

Η πορεία της οικονομίας και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν, θα καθορίσουν τη μελλοντική στάση της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρος.
Όπως είπε ο κ. Παπασπύρος, οι μεγάλες ομοσπονδίες της Εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης και της Υγείας έχουν ήδη εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για το Μάρτιο, αλλά η ΑΔΕΔΥ περιμένει τις ανακοινώσεις, με βάση τις οποίες θα εκτιμηθεί η κατάσταση και καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις
Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απεργία της 24ης Φεβρουαρίου να γενικευτεί, καλύπτοντας τόσο τον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μέρα με τη μέρα διαμορφώνονται νέες καταστάσεις. Δεν μπορείς εύκολα να πεις κάτι, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα ενδιαφέρεται για τρία πράγματα, την εξεύρεση πόρων για δανεισμό, την εξεύρεση πόρων για να τροφοδοτηθεί νέα ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. «Εμείς βάζουμε πρώτα την κοινωνική συνοχή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν - πλην των περικοπών - είναι μονομερή και δυσανάλογα και δεν δείχνουν κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Παπασπύρος.
Αναφορικά με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που παρουσιάζουν σενάρια επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων, ξεκαθάρισε ότι είναι «παραμύθι», καθώς ενώ έχουν παρθεί τόσα μέτρα, το σκηνικό της οικονομίας δεν έχει αλλάξει.
«Υπάρχει μια βαθιά κρίση, η οποία εξάγεται από τις ισχυρότερες στις πιο αδύναμες χώρες. Δυστυχώς η ΕΕ δεν έχει ενιαίο σχέδιο, άφησε μόνα τους τα κράτη στην κρίση, και ως εκ τούτου θα επιμείνουν αυτές οι καταστάσεις», προέβλεψε τέλος για την πορεία της οικονομίας.
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τα αεροδρόμια της χώρας απο τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Παράλληλα, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι πανεπιστημιακοί και το προσωπικό των ΤΕΙ.
Τέλος, θα υπολειτουργήσουν εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και νομαρχίες
.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr




Κρίσιμη συνάντηση Μπατζελή-αγροτών

Ο Νίμιτς στα Σκόπια στις 23 Φεβρουαρίου

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια στις 23 Φεβρουαρίου για συνομιλίες με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, "ΜΙΑ".
Χθες, η Γραμματεία του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Νίμιτς προγραμματίζει επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια.
"Ο πρέσβης κ. Νίμιτς εργάζεται για την εξεύρεση αμοιβαίου ικανοποιητικού χρόνου να επισκεφθεί την περιοχή, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις και από τις δυο κυβερνήσεις. Όταν οι ημερομηνίες διευθετηθούν, αυτές θα ανακοινωθούν", αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού.

πηγή-Πρώτο ΘΕΜΑ online

Αυξημένη κατά 14 λεπτά το λίτρο η τιμή της βενζίνης, λόγω ΕΦΚ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

http://news247.gr/Headlines.htm

Η γελοιογραφία της ημέρας

Το τραπεζικό σύστημα στην πρέσα

 Του Γιώργου Κύρτσου

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δέχεται φοβερές οικονομικές πιέσεις, γεγονός που οδηγεί και στη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών.
Η κυβέρνηση καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της στην πραγματικότητα και να στηρίξει τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας.

Ο λογαριασμός
Οι ελληνικές τράπεζες κατηγορούνται συχνά για σκληρή μεταχείριση των πελατών τους, απέδειξαν, όμως, ότι ξέρουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τις κερδοσκοπικές πρακτικές των αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών, που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση.
Το γεγονός ότι είχαν αποτελεσματική και διάφανη διαχείριση περιόρισε το κόστος στήριξής τους από το ελληνικό Δημόσιο, σε σχέση με το οικονομικό, φορολογικό φορτίο που ανέλαβαν άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη του δικού τους τραπεζικού συστήματος.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Η κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώθηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των περιθωρίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου επηρέασε αρνητικά το κόστος δανεισμού τους και την ίδια την αξιοπιστία τους. Αξιολογούνται διεθνώς περισσότερο με βάση τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και λιγότερο με βάση τη δική τους διαχειριστική, οικονομική προοπτική
.
Κυβερνητική αμφισβήτηση
Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσω των αρμόδιων στελεχών της, αμφισβητεί τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού οικονομικού συστήματος και προσπαθεί να τους επιβάλει κανόνες που θα τις κάνουν πιο φιλικές για τους δανειολήπτες. Η κυβερνητική γραμμή, την οποία συνήθως εκφράζει η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη, επιδεινώνει το οικονομικό και ψυχολογικό κλίμα, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Από τη μια έχουμε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, και ειδικά προς την Κύπρο, για να αποτραπεί ενδεχόμενη φορολόγησή τους και να εξασφαλιστούν από κάθε είδους πολιτικό κίνδυνο, και από την άλλη φθείρεται η αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξαιτίας των γκρίζων περιοχών στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου καλείται να πάρει πρωτοβουλία για να ενισχύσει «εδώ και τώρα» την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου και να περιοριστεί έτσι το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Έχει, επίσης, υποχρέωση να υιοθετήσει μια πιο δημιουργική προσέγγιση σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εάν μεγαλώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, θα επιδεινωθεί η οικονομική προοπτική και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και πολλές θυσίες για να βγούμε από την κρίση.