Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δέχεται φοβερές οικονομικές πιέσεις, γεγονός που οδηγεί και στη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών.
Η κυβέρνηση καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της στην πραγματικότητα και να στηρίξει τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας.Ο λογαριασμός
Οι ελληνικές τράπεζες κατηγορούνται συχνά για σκληρή μεταχείριση των πελατών τους, απέδειξαν, όμως, ότι ξέρουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τις κερδοσκοπικές πρακτικές των αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών, που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση.Το γεγονός ότι είχαν αποτελεσματική και διάφανη διαχείριση περιόρισε το κόστος στήριξής τους από το ελληνικό Δημόσιο, σε σχέση με το οικονομικό, φορολογικό φορτίο που ανέλαβαν άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη του δικού τους τραπεζικού συστήματος.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Η κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώθηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των περιθωρίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου επηρέασε αρνητικά το κόστος δανεισμού τους και την ίδια την αξιοπιστία τους. Αξιολογούνται διεθνώς περισσότερο με βάση τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και λιγότερο με βάση τη δική τους διαχειριστική, οικονομική προοπτική
.
Κυβερνητική αμφισβήτηση
Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσω των αρμόδιων στελεχών της, αμφισβητεί τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού οικονομικού συστήματος και προσπαθεί να τους επιβάλει κανόνες που θα τις κάνουν πιο φιλικές για τους δανειολήπτες. Η κυβερνητική γραμμή, την οποία συνήθως εκφράζει η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη, επιδεινώνει το οικονομικό και ψυχολογικό κλίμα, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Από τη μια έχουμε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, και ειδικά προς την Κύπρο, για να αποτραπεί ενδεχόμενη φορολόγησή τους και να εξασφαλιστούν από κάθε είδους πολιτικό κίνδυνο, και από την άλλη φθείρεται η αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξαιτίας των γκρίζων περιοχών στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.Ο κ. Παπανδρέου καλείται να πάρει πρωτοβουλία για να ενισχύσει «εδώ και τώρα» την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου και να περιοριστεί έτσι το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Έχει, επίσης, υποχρέωση να υιοθετήσει μια πιο δημιουργική προσέγγιση σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εάν μεγαλώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, θα επιδεινωθεί η οικονομική προοπτική και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και πολλές θυσίες για να βγούμε από την κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου