Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Οι Εξεταστικές δεν είναι πολιτικό εργαλείο

Του Γιώργου  Λακόπουλου από tanea.gr

Πρώτα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μάζεψε υπογραφές για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου που κυβερνούσε η Ν.Δ. Η διαδικασία δεν κινήθηκε ακόμη, αλλά δεν θα αργήσει καθώς φαίνεται. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο θα γίνει αυτή η Επιτροπή, αλλά αν χρειαστεί θα τσιμπήσει και κάτι από τη διακυβέρνηση Σημίτη.

Χωράει πολλή συζήτηση η επιμονή της κυβέρνησης να ανοίξει τα ντουλάπια με τους σκελετούς της ελληνικής οικονομίας. Και προφανώς αυτή η συζήτηση θα γίνει και θα είναι συναρπαστική. Απλώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα καταλήξει.

Προς το παρόν, εκείνο το τμήμα της κυβέρνησης που θέλει σώνει και καλά να ανοίξει δικαστικά μια ατζέντα που έκλεισε ήδη πολιτικά, πρέπει να δώσει ορισμένες απαντήσεις στο ενδοκομματικό ακροατήριο.

Πρέπει π.χ. να απαντήσει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος με κάθε επισημότητα ανακοίνωσε ότι τέτοια Επιτροπή δεν πρόκειται να συσταθεί γιατί δεν υπάρχει ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα να ερευνήσει και επειδή αυτά τα θέματα κρίθηκαν πολιτικά στις εκλογές. Πρέπει να απαντήσει στον νομομαθή υπουργό Επικρατείας που πήρε αποστάσεις από τις πάσης φύσεως Εξεταστικές Επιτροπές.

Οπως πρέπει να απαντήσει και στους ανησυχούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ένας εκ των οποίων ήδη δήλωσε ευθέως ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία. Και πρέπει να απαντήσουν στον μέσο οπαδό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να ανοίξει ένας καβγάς για το παρελθόν.

Ο οποίος εγκυμονεί συγκεκριμένους κινδύνους: να αρχίζουν οι Ευρωπαίοι να σκαλίζουν την περίοδο της προσπάθειας που έκανε η χώρα για να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Οπως πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και στους οπαδούς της Ν.Δ., της οποίας η ηγεσία υπόσχεται να αρχίσει μια ενδεχόμενη κυβερνητική θητεία με... τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ελεος. Οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν είναι πολιτικό εργαλείο και δεν μπορεί να συνδέονται με τους εκάστοτε συσχετισμούς δυνάμεων στο Κοινοβούλιο και με τρέχουσες σκοπιμότητες. Είναι διαδικασία για την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου.

Ετσι όμως που την αντιμετωπίζει ο πολιτικός κόσμος, αυτή η διαδικασία ευτελίζεται, μαζί με την τιμή του πολιτικού κόσμου. Και επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε ο αμερικανός ιστορικός Χένρι Ανταμς: «Πολιτική είναι η συστηματική οργάνωση της εμπάθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου