Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η κρίση χτυπά τις εκδόσεις: Πτώση του 20% στην αγορά βιβλίου

Πτώση της τάξης του 20% βλέπουν μεγάλοι και μικροί επενδυτές στην αγορά βιβλίου η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση. Η πτώση που καταγράφεται τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, μια χρονιά που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν καλή ούτε για τα μεγάλα, ούτε για τα μικρότερα βιβλιοπωλεία. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και το 2011.

Ακόμη δυσκολότερα εμφανίζονται τα πράγματα στα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με την πτώση να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να αγγίζει το 25%.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πολύ καθώς πριν από περίπου τρία χρόνια τα βιβλιοπωλεία στο κέντρο είχαν αύξηση πωλήσεων από 10% έως 25%. Κατά την άποψή τους ένας από τους λόγους είναι η κατάσταση που δημιουργείται στο κέντρο με τις συνεχείς απεργίες. «Σήµερα οι πελάτες µας δεν µπορούν να κυκλοφορήσουν λόγω των απεργιών και των διαδηλώσεων» τονίζει ο Νίκος Καρατζάς από τον «Ιανό».

«Μόλις µπήκε ο Ιανουάριος, οι πωλήσεις έπεσαν αισθητά» δηλώνει ο Γιώργος Παπασωτηρίου, της οµώνυµης αλυσίδας βιβλιοπωλείων, ενώ η Σοφίκα Ελευθερουδάκη υποστηρίζει, στα "Νέα" ότι «η κατάσταση στο κέντρο µας έχει γονατίσει». Μάλιστα το γνωστό βιβλιοπωλείο του κέντρου ετοιμάζεται να μετακινηθεί σε παραπλήσιο κτίριο καθώς η στέγη που προσφέρεται εκεί είναι φθηνότερη.

Όσον αφορά τα βιβλία που "χτυπά" η κρίση, πρόκειται για βιβλία όλων των κατηγοριών από λογοτεχνικά έως και επιστημονικά παρότι, σύμφωνα με τους γνώστες του είδους το βιβλίο περνά μια καλή εκδοτικά περίοδο και η ελληνική αγορά βιβλίου δεν έχει κορεστεί. Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τους εκδότες δεν είναι κάτι που φαίνεται στα έσοδά τους.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου