Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Κόβουν τις νεοελληνικές σπουδές στο Cornell

Την αντίδραση ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών αλλά και φοιτητών του πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell) της Νέας Υόρκης, προκάλεσε η απόφαση του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του εν λόγω Ιδρύματος να αναστείλει, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η απόφαση προβλέπει ότι με την απόφαση το πρόγραμμα θα διακοπεί με τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2010-2011.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, καθηγητές και φοιτητές καλούν την Ομογένεια να προσφέρει τον οβολό της για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα διασφαλίζει την συνέχιση του προγράμματος. Την αγωνία της για το μέλλον του προγράμματος, εξέφρασε στον «Εθνικό Κήρυκα» και η ελληνίστρια Ηλέκτρα (Γκέιλ) Χοστ, διευθύντρια Μεσογειακών Μελετών. «Πρέπει να κάνουμε κάτι να διδάξουμε στα παιδιά που ενδιαφέρονται, τη γλώσσα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, του Ρίτσου και των άλλων μεγάλων ποιητών.

Στο μεταξύ, ομάδα φοιτητών έχουν αναρτήσει στο Διαδίκτυο την αίτηση «Save Modern Greek at Cornell» καλώντας τη διοίκηση του πανεπιστημίου να ανακαλέσει την απόφαση και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του προγράμματος.

Τριάντα χρόνια παράδοση

Οι Νεοελληνικές Σπουδές στο Κορνέλ, ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια και εντάσσονταν στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών. Με δωρεά του Ωνασείου πριν από δέκα χρόνια προσελήφθη ένας λέκτορας. Το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Παράλληλα, φοιτητές που λατρεύουν την ελληνική μουσική και τα ρεμπέτικα έχουν φτιάξει το δικό τους συγκρότημα, ενώ διοργανώνονται παραστάσεις
και άλλες εκδηλώσεις. Τα μαθήματα του τρέχοντος τετραμήνου παρακολουθούν επτά φοιτητές, στην πλειονότητά τους ομογενείς.

πηγή-ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου