Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Κύρια απειλή για την ελευθερία του Τύπου το οργανωμένο έγκλημα

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία της ενημέρωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) με τίτλο «Οργανωμένο έγκλημα, επίθεση στην ενημέρωση». Μαφία, καρτέλ και παραστρατιωτικές οργανώσεις που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο παρεμποδίζουν τη δημοσιογραφική έρευνα.
Μέσα σε μία δεκαετία, σύμφωνα με την έρευνα, σκοτώθηκαν 141 δημοσιογράφοι που κατήγγειλαν ότι ο έλεγχος των συμμοριών και το λαθρεμπόριο εμποδίζουν τη διεξαγωγή δημοσιογραφικών ερευνών.

«Χρηματοπιστωτικά κυκλώματα, ξέπλυμα χρημάτων, νόμιμες βιτρίνες, φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν το ταυτόχρονα αόρατο και πανταχού παρόν πρόσωπο της μαφιόζικης δραστηριότητας», εξηγούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα καρτέλ του Μεξικού ευθύνονται για το θάνατο 69 δημοσιογράφων από το 2000 και την εξαφάνιση 11 από το 2003. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Φιλιππίνες, όπου μετά την πτώση του δικτάτορα Φερντινάντο Μάρκος το 1986, έχουν δολοφονηθεί πάνω από 142 άνθρωποι του Τύπου.

Οι ΡχΣ επισημαίνουν την έλλειψη συντονισμού και την απομόνωση του Τύπου μπροστά στο οργανωμένο έγκλημα, καθώς και την δυσκολία πραγματοποίησης διεξοδικής έρευνας μέσα στην κούρσα της άμεσης ενημέρωσης.

Ως λύσεις προτείνονται η μεγαλύτερη αμοιβαιότητα σε σχέση με πληροφορίες και πηγές και η ανάπτυξη δημοσιογραφικών ενώσεων που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και θα μπορούν να κρατήσουν μακριά τις οικονομικές επιρροές από τις εκδοτικές επιλογές.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου