Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Τα οικονομικά μέτρα και η κοινή γνώμη

Του Γιώργου Κύρτσου

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που μετρούν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να προβληματίσουν τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τη θεωρία του πολιτικού κόστους, ενώ η κοινή γνώμη διαμορφώνεται σε άλλη κατεύθυνση
.
Αναγκαία τα μέτρα
Οι περισσότεροι πολίτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αναγκαία, για να αποτραπεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες αποδίδουν τις ευθύνες για την οικονομική κρίση στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης Καραμανλή, στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και στις επιπτώσεις της κρίσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κυβέρνηση εξασφαλίζει το «πράσινο φως» για την επιβολή δύσκολων αλλά αναγκαίων μέτρων.
Προκαλεί, μάλιστα, εντύπωση το γεγονός ότι, με βάση τα αποτελέσματα των σχετικών δημοσκοπήσεων, οι περισσότεροι πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχασε πολύτιμο χρόνο στην επεξεργασία και στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων. Γενική είναι η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα για την αντιμετώπιση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και πως ο χρόνος που έχασε και εξακολουθεί να χάνει έχει απαγορευτικό κόστος για την οικονομία, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.
Η βραδύτητα με την οποία κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεγαλώνει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και εμποδίζει τον έγκαιρο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οδηγεί ταυτόχρονα στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης, στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μικρομεσαίων, και στη μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Δεν επαρκούν
Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινής γνώμης, οι περισσότεροι πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν επαρκούν και πως θα υπάρξει ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων. Και σε αυτό το θέμα οι πολίτες αποδεικνύονται πιο ώριμοι από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ή περιγράφηκαν από τους αρμόδιους παράγοντες αρκούν για να μας βγάλουν από την κρίση.
Οι διαστάσεις της κρίσης είναι πολύ μεγάλες, η δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει αρνητική, οι διεθνείς πιέσεις που δεχόμαστε αφόρητες και η κυβέρνηση Παπανδρέου κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι με το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα που επιβάλλεται. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι, προτού καλά-καλά αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο Α’, θα υποχρεωθούμε να πάμε στο σχέδιο Β’ ή, ακόμα, και στο σχέδιο Γ’...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου