Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτα σημάδια βελτίωσης

Του Γιώργου Κύρτσου


Από χθες άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης και της προοπτικής.
Είναι φανερό ότι έχουμε τεράστια απόσταση να καλύψουμε για να βγούμε από τη σημερινή κρίση και θα πληρώσουμε ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό λογαριασμό.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Με τη βοήθεια της διπλωματίας κορυφής που άσκησε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αρχίζει να εκδηλώνεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε όφελος της Ελλάδας.
Πρώτα διαπίστωσαν στις Βρυξέλλες ότι στόχος των περισσότερων επικριτών της πατρίδας μας είναι το ευρώ και η γενικότερη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτοί που θέλουν να περιορίσουν την επιρροή και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιούν την Ελλάδα σαν τον «αδύναμο κρίκο» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στη συνέχεια μπήκαν στην εικόνα και άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει την Ελλάδα στην κακή οικονομική της μοίρα, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ένα ντόμινο που θα παρασύρει την Πορτογαλία και την πολύ σημαντικότερη για την Ευρωζώνη Ισπανία.
Το πρόβλημα της Ελλάδας προσφέρει ευκαιρίες για την ενίσχυση της επιρροής συγκεκριμένων χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αποτελούν κατά περιόδους την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Στηρίζουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως στήριζαν και την κυβέρνηση Καραμανλή, σε κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας για να ενισχυθεί η συνοχή της Ευρωζώνης.
Στις διπλωματικές πρωτοβουλίες στήριξης της Ελλάδας που παίρνουν η Γαλλία και η Γερμανία παίζουν σημαντικό ρόλο και οι διμερείς σχέσεις. Όσο πιο γρήγορα βγει η χώρα μας από το οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο τόσο περισσότερες δυνατότητες θα έχουν οι γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση της αγοράς μας.
Τα πρώτα μέτρα
Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Περιλαμβάνουν μικρή μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και αλλαγή του φορολογικού συστήματος για να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Τα μέτρα αυτά στέλνουν το σωστό μήνυμα στις Βρυξέλλες, τους πιστωτές μας και τις αγορές. Γινόμαστε περισσότερο αξιόπιστοι και αν συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα περιοριστούν δραστικά τα περιθώρια στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και θα βοηθηθούν οι ελληνικές τράπεζες στη χρηματοδότησή τους.
Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων κυβερνητικών μέτρων, της διπλωματίας κορυφής που ασκεί ο κ. Παπανδρέου και της εκδήλωσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την ελληνική οικονομία οδηγεί σε μία πρώτη βελτίωση της κατάστασης. Οι δυσκολίες εξακολουθούν να είναι μπροστά μας, υπάρχουν όμως λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου