Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η Diaspora απειλεί την κυριαρχία του Facebook

Diaspora λέγεται η νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που ευελπιστεί να γυρίσει την... τελευταία σελίδα του Facebook και να αντικαταστήσει εν τέλει το διαδικτυακό κολοσσό του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η νέα αυτή ιστοσελίδα, απόρροια της ιδέας τεσσάρων φοιτητών από τη Νέα Υόρκη, υπόσχεται αυτό που, σύμφωνα με αρκετούς επικριτές του, δεν παρέχει το Facebook, δηλαδή ασφάλεια προσωπικών δεδομένων.

Είναι σαφέστατα πιο συλλογική, αφού βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι χρήστες μεταλλάσσουν την ίδια τη δομή της ιστοσελίδας, χωρίς κεντρικούς υπολογιστές να ελέγχουν τα διακινούμενα δεδομένα.

Οι χρήστες του Diaspora είναι ταυτόχρονα και διαχειριστές και μπορούν να βελτιώσουν κατά το δοκούν το δίκτυο, αποκτώντας απευθείας σύνδεση με τους υπολογιστές των φίλων τους, μοιράζοντας μόνο αυτά που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να μοιραστούν, χωρίς να εκθέτουν όσα δεδομένα κρίνουν ως προσωπικά και άρα ευαίσθητα.

Μάλιστα οι τέσσερις εμπνευστές του Diaspora, θέλοντας να παρακάμψουν τους ενδιάμεσους, διακινούν τον βασικό κώδικα, νέα που αφορούν την εξέλιξη της ιστοσελίδας και διάφορα άλλα.

Οπως τονίζουν στο blog τους: "Αυτό είναι μια νέα προσπάθεια για τη σύσταση μιας κοινότητας, η εξέλιξη της οποίας είναι ανοιχτή σε όποιον έχει τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και σε όποιον μοιράζεται το όραμα για μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που οι χρήστες θα έχουν τον έλεγχο".

Τα χρήματα για το "στήσιμο" της ιστοσελίδας συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια του ιστότοπου για δωρεές, Kickstarter.

Ενας από τους δωρητές είναι και ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ! Αυτό, όπως αναφέρει το BBC, ίσως εξηγεί το γεγονός ότι έχουν γίνει κινήσεις για συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

πηγή-ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου