Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Oι συγκρίσεις της Ουγγαρίας με την Ελλάδα πυροδοτούν παγκόσμιες ανησυχίες

Του Ίαν Κάμπελ

Η Ουγγαρία υποτίθεται ότι διασώθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2008. Αλλά οι ανησυχίες φαίνεται ότι έχουν επανέλθει. Το φιορίνι υποχώρησε σημαντικά μετά τη σύγκριση που έκανε η νέα κυβέρνηση με την Ελλάδα και τα σχόλια για την πιθανότητα χρεοκοπίας. Οι επενδυτές πρέπει να αναρωτιούνται τι παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση.
Το κόμμα Fidesz ανέλαβε την εξουσία μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρός του Λάζος Κόσα δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι...
οι πιθανότητες η Ουγγαρία να αποφύγει μία «ελληνική κατάσταση» είναι «μικρές» και ότι η οικονομία είναι σε «πολύ χειρότερη» κατάσταση από τις προβλέψεις.

Αυτό θα μπορούσε να είχε θεωρηθεί ένα μεμονωμένο λάθος. Ωστόσο την Παρασκευή εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ενίσχυσε τους φόβους, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και η πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας «παραποίησε τα στοιχεία» και ότι η κουβέντα για χρεοκοπία δεν είναι υπερβολική.

Η πιθανότερη εξήγηση για αυτήν την προφανή οικονομική αυτοκτονία είναι ότι η νέα ηγεσία επιθυμεί να διαπραγματευτεί εκ νέου το υπάρχον πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Ορμπάν την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή, όχι να την επιβραδύνει.

Η προφανής επιθυμία της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους ρυθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ανησυχήσει τις αγορές που προηγουμένως είχαν θεωρήσει ότι η Ουγγαρία προσαρμόζεται με επώδυνο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο. Το 2009 η οικονομία συρρικνώθηκε σε τεράστιο ποσοστό, 6%, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρείτο ότι περιορίστηκε σε μόλις 4% του ΑΕΠ. Τώρα η κυβέρνηση του Fidesz υπονοεί ότι το έλλειμμα είναι χειρότερο και ότι θα υπερβεί το στόχο του 3,8% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί για φέτος.

Η ουγγρική οικονομία είναι μικρή αλλά η ικανότητά της να αναταράξει τις αγορές μεγάλη. Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι πολύ εκτεθειμένες – και έχουν ήδη αρκετά προβλήματα. Το ευρώ υποχώρησε περαιτέρω την Παρασκευή και οι παγκόσμιες αγορές έπεσαν. Η Ουγγαρία αποτελεί προειδοποίηση ότι άλλες χώρες που έχουν διασώσει το ΔΝΤ και η ΕΕ – και ιδιαίτερα η Ελλάδα – μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια αν καμφθεί η βούληση για την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

Τα προβλήματα της Ουγγαρίας μπορεί να γίνουν σύντομα απειλητικά. Το δημόσιο χρέος της που ανέρχεται περίπου σε 75% του ΑΕΠ είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας ή της Ιταλίας. Αλλά η μεγάλη αδυναμία της Ουγγαρίας είναι το μεγάλο ποσοστό εσωτερικού δανεισμού σε ελβετικό φράγκο και ευρώ. Ένα φιορίνι που υποχωρεί πλήττει τους Ούγγρους που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα. Αν λάβουμε και αυτό υπόψη, τα σχόλια των στελεχών του κυβερνόντος κόμματος που οδήγησαν σε πτώση το φιορίνι, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη απορία.

Το Fidesz πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι παρόλο που το φάρμακο του ΔΝΤ έχει δυσάρεστη γεύση, χωρίς αυτό η Ουγγαρία θα βρεθεί σύντομα και πάλι αντιμέτωπη με μία κρίση που θα απειλεί τη ζωή της.

REUTERS BREAKING VIEWS

πηγή-naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου