Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Μπλόφα διαρκείας από τους πολιτικούς

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Τελικά αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει έκπληκτος με το δημοσιονομικό έλλειμμα που παρέλαβε η κυβέρνησή του και τη δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος.
Ανάλογες δικαιολογίες προβάλλουν και οι κεντροδεξιοί πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Μεγάλης Βρετανίας προετοιμάζοντας τους πολίτες για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται...

Προεκλογική ασυδοσία

Η Κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία υποσχόμενη την «απελευθέρωση» της χώρας από την πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απέδωσε τη σκληρή λιτότητα σε επιλογές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας και δημιούργησε την εντύπωση ότι αρκούσε η πολιτική αλλαγή για να βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Υποτίθεται ότι η Κεντροδεξιά της Ουγγαρίας θα έλυνε το δημοσιονομικό πρόβλημα περιορίζοντας τη σπατάλη και τη διαφθορά και εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για πιο δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.

Ανάλογη ήταν και η προεκλογική προσέγγιση του συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας στα οικονομικά προβλήματα. Ο ηγέτης των Συντηρητικών και ήδη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Κάμερον υποσχόταν, μεταξύ των άλλων, δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς μείωση των δαπανών για το κράτος πρόνοιας.

Ύστερα από επιτυχημένες προεκλογικές εκστρατείες τα κεντροδεξιά κόμματα της Ουγγαρίας και της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθούν να απαλλαγούν από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Διαπιστώνουν τώρα ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι την περιέγραφαν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις των χωρών τους, τις οποίες κατηγορούν για παραποίηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων.

Το ελληνικό προηγούμενο

Αυτά που παρατηρούμε στην Ουγγαρία και στη Μεγάλη Βρετανία έχουν πραγματοποιηθεί δύο φορές στην Ελλάδα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο κ. Καραμανλής κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2004 υποσχόμενος ταυτόχρονα παροχές, αύξηση των δαπανών του κράτους πρόνοιας και δημοσιονομική εξυγίανση μέσα από την πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς. Αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Καραμανλή «διαπιστώθηκε» ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι το παρουσίαζε η κυβέρνηση Σημίτη και ο κ. Αλογοσκούφης προσέφυγε στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας τη δημιουργική λογιστική των προκατόχων του. Το ίδιο πολιτικό κόλπο αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα έκανε ο κ. Παπανδρέου στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του 2009.

Κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή και δημιούργησε την εντύπωση, όπως ακριβώς έκαναν στη συνέχεια οι κεντροδεξιοί στην Ουγγαρία και στη Μεγάλη Βρετανία, ότι αρκούσε η κυβερνητική αλλαγή για να δοθούν αυξήσεις σε όσους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, είχαν μικρές ή μεσαίες αποδοχές. Μετά το σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε κι αυτός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίαζε το δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο απ’ ό,τι πραγματικά ήταν και «μαγείρευε» τα στατιστικά στοιχεία. Θεώρησε, λοιπόν, πολιτικό του δικαίωμα να περάσει από τις προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές στην πιο σκληρή λιτότητα της τελευταίας τριακονταπενταετίας.

Είναι φανερό ότι οι πολιτικοί εμπαίζουν τους πολίτες, με τη βοήθεια των περισσότερων ΜΜΕ, σε όποια δημοκρατική χώρα κι αν λειτουργούν, όποιο ιδεολογικό προσωπείο κι αν χρησιμοποιούν.
Θεωρούμε τίτλο τιμής για τη «City Press» το γεγονός ότι κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από τις προεκλογικές μεθοδεύσεις της ΝΔ πριν από τις εκλογές του 2004 και του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2009, εξηγώντας στους αναγνώστες της τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί και στις δύο περιπτώσεις.

Το χρέος της ΝΔ

Η προκλητική ασυνέπεια του ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να ευνοεί σιγά-σιγά τα πολιτικά σχέδια του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του. Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει την εξουσία μέσα από πολιτικές μπλόφες παρόμοιες με εκείνες του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου ή θα επιλέξει το δύσκολο δρόμο της οικονομικής και πολιτικής αρετής και θα παρουσιάσει, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Κατά την άποψή μας, ο πρόεδρος της ΝΔ και το επιτελείο του πρέπει να σπάσουν την κακή πολιτική παράδοση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τέτοια η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος -η οποία τεκμηριώνεται και από τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας της κοινής γνώμης που έγινε για λογαριασμό της «Free Sunday» και δημοσιεύεται και στη «City Press»-, ώστε επιβάλλεται μία διαφορετική προσέγγιση στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου