Οι επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι οι αρκούδες, εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα τους, τόσο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όσο και στις αρχές τους καλοκαιριού.
Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους...
- στο γεγονός πως οι περίοδοι αυτές, αποτελούν περιόδους αναπαραγωγής για την αρκούδα και
- στο γεγονός πως πρόκειται για περιόδους εντατικής αναζήτησης τροφής, λόγω της τροφικής καταπόνησης της, μετά από τον χειμέριο ύπνο αλλά και λόγω του θηλασμού, για όσα θηλυκά έχουν νεογέννητα μικρά.
Οι δύο αυτοί λόγοι ωθούν αρκετά συχνά τις αρκούδες σε μακρινές περιπλανήσεις, που τις οδηγούν είτε σε οριακές περιοχές της γεωγραφικής τους κατανομής (π.χ. περιοχές όπου έχει πολλά χρόνια να εμφανισθεί) σε αναζήτηση συντρόφου, είτε στο να αψηφούν κάποια τεχνητά εμπόδια (π.χ. μεγάλους αυτοκινητόδρομους) διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, προκειμένου να καλύψουν άμεσες τροφικές ανάγκες.
Τη τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 4 περιστατικά, που αποτυπώνουν αυτό το εποχικό φαινόμενο, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό και το οποίο συνδέεται, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία, και με μια μικρή πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους, στη χώρα μας.
Δύο από τα τέσσερα περιστατικά, αφορούν εμφάνιση αρκούδας σε οριακές περιοχές της γεωγραφικής κατανομής του είδους : στη μια περίπτωση μία θηλυκή αρκούδα προσέγγισε με τα δύο μικρά της κτηνοτροφική εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Κάτω Πιερίων (Ημαθίας), χωρίς όμως να προξενήσει ζημιές.
Η δεύτερη περίπτωση όπου καταγράφηκε παρουσία αρκούδας, αφορά στην περιοχή της Φθιώτιδας, που αποτελεί και μια από τις νοτιότερες περιοχές σποραδικής παρουσίας αρκούδας στην Ελλάδα.
Τα άλλα δύο περιστατικά σημειώθηκαν σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας.
Μία θηλυκή αρκούδα με τα μικρά της διέσχισε την Εγνατία Οδό στο ύψος του αφύλαχτου (χωρίς περίφραξη) «κόμβου Μετσόβου» προκειμένου να προσεγγίσει χωράφι με οπωροφόρα δέντρα σε αναζήτηση τροφής, ενώ σε άλλη περίπτωση, στην περιοχή του ΔΔ Κορυδαλλού, η αρκούδα κατάστρεψε τμήμα περίφραξης σε μικρό εκτροφείο θηραμάτων σε δασική περιοχή η οποία θεωρείται πέρασμα για την αρκούδα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν άλλες ζημιές.
Τι πρέπει να κάνετε τώρα, αν δείτε αρκούδα μπροστά σας...
- η αρκούδα δεν επιτίθεται ποτέ σε άνθρωπο. Κρατώντας την ψυχραιμία μας και φυσικά χωρίς να προσπαθήσουμε να την απειλήσουμε ή να την κυνηγήσουμε, η αρκούδα θα απομακρυνθεί μόλις αντιληφθεί την ανθρώπινη παρουσία.
- Για την αποφυγή πρόκλησης ζημιών, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, όπως είναι οι καλοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών αλλά και η τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης τόσο στις κτηνοτροφικές όσο και στις μελισσοκομικές μονάδες.
- Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία αποζημίωσης.
πηγή-newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου