Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Άρχισε και στην Κρήτη η ωοτοκία της καρέτα

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα στο νησί της Κρήτης βρέθηκε στις 29 Μαΐου σε παραλία των Χανίων και στην περιοχή ωοτοκίας στο Κολυμπάρι από τους εθελοντές του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται από το 1983 και συστηματικά στην Κρήτη από το 1989, συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν, αλλά και ενημερώνοντας το κοινό...

Όπως είναι γνωστό, η Κρήτη φιλοξενεί τρεις πολύ σημαντικές παραλίες ωοτοκίας για τις καρέτα στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο Μεσσαράς. Όμως, παρόλο που οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές σε μεσογειακό επίπεδο και το μεγαλύτερο μέρος τους έχει περιληφθεί – δικαίως – στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA, παραμένουν χωρίς κανένα νομικό καθεστώς προστασίας, αντιμετωπίζοντας σημαντικά ζητήματα που απειλούν το μέλλον τους.

Η συγκεκριμένη περιοχή ωοτοκίας στο Κολυμπάρι Χανίων, όπου βρέθηκε η πρώτη φωλιά, παρακολουθείται και προστατεύεται από τον Αύγουστο του 2009 με την εθελοντική υποστήριξη κατοίκων της ομάδας ISKA Group, που είναι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που έχουν κάνει μόνιμο τόπο κατοικίας τους το Κολυμπάρι.
Οι παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης έχουν υποβαθμιστεί αρκετά εξαιτίας της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90. Υπάρχει έντονη διάβρωση λόγω της καταστροφής των αμμόλοφων, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία να τείνει η παραλία να εξαφανιστεί.

Ο μεγάλος αριθμός από ομπρέλες και ξαπλώστρες που δεν συγκεντρώνονται στο πίσω μέρος της παραλίας τη νύχτα δυσχεραίνει την πρόσβαση των χελώνων σε σημεία κατάλληλα για τις φωλιές τους, ενώ η έντονη φωτορρύπανση προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα στα χελωνάκια, καθώς χάνουν τον προσανατολισμό τους.
Ταυτόχρονα, μια μεγάλη απειλή έρχεται από τη θάλασσα, αφού κάθε χρόνο αρκετές χελώνες αναφέρονται νεκρές ή τραυματισμένες, κυρίως εξαιτίας της τυχαίας τους σύλληψης σε αλιευτικά εργαλεία. Δεν είναι και τόσο παράξενο, λοιπόν, που είναι πλέον εμφανής η μείωση των φωλιών στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

Σημειώνεται ότι οι χελώνες που αναπαράγονται στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς αποτελούν ιδιαίτερους και ανεξάρτητους πληθυσμούς μεταξύ τους και δεν σχετίζονται με τους πληθυσμούς της Ζακύνθου ή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Αυτό διαπιστώθηκε με το μακροχρόνιο πρόγραμμα μαρκαρίσματος που διενεργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Πράγματι, οι χελώνες από την κάθε περιοχή, παρόλο που κάνουν μεγάλες μεταναστεύσεις μέχρι τη Βόρεια Αδριατική και τη Τυνησία, επιστρέφουν πάντα για ωοτοκία στην ίδια περιοχή, όπου ωοτόκησαν και την προηγούμενη φορά και όπου πιθανόν εκκολάφθηκαν ως χελωνάκια.

πηγή-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου