Σημαντική βοήθεια θα παρέχει στην Ελλάδα το πακέτο στήριξης των Ευρωπαίων για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βγει από την ύφεση εντός των δύο επόμενων ετών, σύμφωνα με το Reuters.
Με βάση ένα μοντέλο που έχουν δημιουργήσει οι αναλυτές του Reuters για να ελέγξουν διάφορα σενάρια ανάπτυξης, κόστους δανεισμού και μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας προκύπτει ότι...
το έκτακτο σχέδιο που ανακοίνωσαν τα κράτη της ευρωζώνης θα συμβάλλει ώστε η πλάστιγγα να γύρει υπέρ της Ελλάδας.
Εάν η Ελλάδα αποφασίσει τελικώς να ενεργοποιήσει το μηχανισμό διάσωσης, το κόστος δανεισμού της θα μειωθεί σημαντικά, γεγονός που θα διευκολύνει τη χώρα στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.
Σύμφωνα με τον Σάιμον Τζονσον, πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ είναι πιθανό το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας να συρρικνωθεί κατά 3% το τρέχον έτος, κατά 7% το 2011 και κατά 1% το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται ανάπτυξη 3%.
Εάν οι εκτιμήσεις αυτές εισαχθούν στο μοντέλο του Reuters και υποθέσουμε ότι το επιτόκιο για την Ελλάδα κυμαίνεται στο 6%, το δημόσιο χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί στο 135,4% το 2012 και θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2013 –ένα χρόνο αργότερα απ’ ό,τι υπολογίζεται.
Αβέβαιο είναι, ωστόσο, εάν οι χρηματαγορές θα δείξουν την απαραίτητη υπομονή ένα χρόνο παραπάνω ή εάν ο πανικός θα κατακλύσει και πάλι τις αγορές εκτινάσσοντας το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας.
πηγή-naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου