Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη καπνίζουν περισσότερο;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, ενώ δυσκολεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα, όταν το αποφασίσουν. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC), ωστόσο τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη οδηγεί στο κάπνισμα ή το αντίθετο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιθανότερο να...
καπνίζουν, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της κατάθλιψης τόσο περισσότερα είναι και τα τσιγάρα.

Επιπλέον, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης καπνίζουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας πολύ νωρίτερα, σε σύγκριση με τους καπνιστές που δεν πάσχουν από κατάθλιψη. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι πιο απίθανο να καπνίσουν σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη ωστόσο, καπνίζουν όσο και οι άνδρες. Παρακάτω παρατίθενται κάποια ευρήματα από τις έρευνες που διεξήγαγε το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών την περίοδο 2005 – 2008:

* Το 48% των γυναικών και το 40% των ανδρών με έντονα συμπτώματα κατάθλιψης είναι καπνιστές. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης (17% για τις γυναίκες και 25% για τους άνδρες).
* Τουλάχιστον οι μισοί καπνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη ανάβουν το πρώτο τους τσιγάρο πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσουν. Μόνο το 30% των καπνιστών που δεν πάσχουν από κατάθλιψη ανάβει τσιγάρο τόσο γρήγορα.
* Οι καπνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη αγοράζουν, σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό, πάνω από ένα πακέτο την ημέρα.
* Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δυσκολεύονται περισσότερο να κόψουν το κάπνισμα. Έρευνες ωστόσο αναφέρουν ότι μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα επιτυχώς όταν συμμετάσχουν σε ειδικά προγράμματα που βοηθούν τους καπνιστές να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου