Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δικαστική νίκη-ορόσημο για τη Google, το YouTube και όλο το διαδίκτυο

Μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Google και του κολοσσού στο χώρο των ΜΜΕ και του θεάματος, Viacom, δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε τελικά ότι η Google δεν είναι ποινικά υπεύθυνη για την ανάρτηση μουσικής χωρίς την άδεια της εταιρείας στη διάσημη υπηρεσία της, YouTube αφού είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί όλο το αναρτόμενο υλικό...
Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στη μάχη μεταξύ των εταιριών παραγωγής και πολλών ιστοσελίδων του διαδικτύου.

Στην απόφαση έκτασης περίπου 30 σελίδων, ο δικαστής Louis Stanton αναλύει το σκεπτικό του: η ανάρτηση στο YouTube ενός τραγουδιού που προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας δε μπορεί να επιφέρει ποινικές κυρώσεις για τη Google, η οποία έχει μόνο μια «γενική γνώση» για τα αδικήματα που διαπράττονται και όχι ειδική γνώση για κάθε βίντεο ξεχωριστά. Το περιεχόμενο του YouTube δημιουργείται από τους χρήστες και όχι από τη Google, υπογράμμισε στην απόφασή του ο δικαστής.

Η Google και το YouTube υποστήριξαν κατά τη δίκη ότι είχαν δικαίωμα της προστασίας που προσφέρει το ο αποκαλούμενος Νόμος Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ψηφιακής Χιλιετίας, αφού δεν είχαν γνώση ή ενημέρωση για συγκεκριμένα αδικήματα. Ο δικαστής αναγνώρισε ότι η εταιρία πράγματι αφαιρούσε από τις σελίδες τις όσα βίντεο είχαν αναρτηθεί χωρίς την άδεια της εταιρίας παραγωγής» και έτσι, προστατεύεται από τον Νόμο για την ποινική ευθύνη.

Η Viacom, η οποία απαιτούσε αποζημίωση 1.000.000.000 δολαρίων, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα υποβάλλει έφεση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «θεμελιωδώς λανθασμένη». Η Google από την πλευρά της αποκάλεσε την απόφαση «μια σημαντική νίκη όχι μόνο για εμάς αλλά για δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν το διαίκτυο για να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους».

Ο David Sohn, δικηγόρος στο Κέντρο Δημοκρατίας και Τεχνολογίας δήλωσε σχετικά: «Χωρίς αυτή την απόφαση, το υλικό που δημιουργούν οι χρήστες θα εξαφανιζόταν και το διαδίκτυο θα έπαυε να είναι συμμετοχικό μέσο». Πολλοί όμως είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι ο πόλεμος δεν τέλειωσε και ότι η Viacom θα επιστρέψει δριμύτερη...

Η Viacom είναι η 4η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στο χώρο των ΜΜΕ και του θεάματος, και βρίσκεται πίσω από κολοσσούς, όπως η The Walt Disney Company, η Time Warner και η News Corporation.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου