Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Χρέος Ελλάδας – Χρέος Αργεντινής: 3-0», της Anne Gaudard

H εφημερίδα 24heures με αφορμή τον αγώνα των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Ελλάδος – Αργεντινής, δημοσιεύει άρθρο της Anne Gaudard με τίτλο «Χρέος Ελλάδας – Χρέος Αργεντινής: 3-0», που αναφέρεται στη σύγκριση μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών που έκανε οικονομικός αναλυτής της τράπεζας Eurobank EFG.

Το άρθρο αναφέρει...Από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, ένα ερώτημα κυριαρχεί, όπως ο ήχος της βουβουζέλας, εάν η Ελλάδα με τα 300 δις ευρώ του χρέους της θα χρεοκοπήσει.

Τότε έρχεται στο μυαλό η περίπτωση της Αργεντινής το 2001, που κήρυξε χρεοκοπία υπό το βάρος των 90 δις δολλαρίων, και η οποία δυσκολεύεται από τότε να επιστρέψει στις αγορές.

Χθες, μία ελληνική τράπεζα, η Eurobank EFG έδωσε τη δική της ερμηνεία για τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Στην άμυνά της λοιπόν η Αθήνα μπορεί να στηρίζεται στην ευρωζώνη, ενώ η Αργεντινή τότε είχε συνδέσει το νόμισμά της με το δολάριο, χωρίς να έχει την παραμικρή επιρροή στις αποφάσεις της Ουάσιγκτον.

Ένα επίσης πλεονέκτημα στο γήπεδο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περισσότερα αποθέματα από ότι οι αργεντινές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά βρίσκεται ίσως στη διαιτησία.

Το ΔΝΤ έλαβε υπόψη του τα μαθήματα από την κρίση της Αργεντινής, όταν επεξεργαζόταν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδος, υπολογίζοντας «τις ιδιαιτερότητες της χώρας» και «δίνοντας χρόνο για την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών», με ένα σχέδιο, που «μαγείρεψε» με την ΕΕ, το οποίο απομάκρυνε τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Συμπέρασμα της Τράπεζας: η ελληνική κρίση δεν αποτελεί επανάληψη της κρίσης της Αργεντινής. Έτσι λοιπόν το πλεονέκτημα δίνεται στη Ελλάδα. Αντιθέτως με ό, τι συνέβη χθες το βράδυ στον αγώνα ποδοσφαίρου, στο Polokwane.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου