Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αλλαγές στην εξουσία του χρήματος

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Μετά την εντυπωσιακή εξαγορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον κ. Μαρινάκη φαίνεται ότι δημιουργείται μια νέα δυναμική στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένας άλλος ισχυρός οικονομικός παράγοντας, ο κ. Βγενόπουλος, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις, που δεν περιορίζονται, βέβαια, στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά επιδρούν στη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού στον ελληνικό δημόσιο βίο...
Ο μαραθωνοδρόμος

Ο Σωκράτης Κόκκαλης παρέδωσε την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Βαγγέλη Μαρινάκη με την ανακούφιση ενός μαραθωνοδρόμου που έφτασε στο τέλος μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδρομής. Ο κ. Κόκκαλης έσπασε όλα τα ρεκόρ στη συλλογή τίτλων κατά την περίοδο που διοικούσε τον Ολυμπιακό ταυτόχρονα σαν επενδυτής, ηγέτης των φιλάθλων και ως ένα βαθμό άτυπος προπονητής.

Τα χρόνια πέρασαν, όμως, και η συνέχιση της προσπάθειας μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, εφόσον ο κ. Κόκκαλης θα έδινε πλέον μάχη με τα ρεκόρ και τη δημόσια εικόνα που είχε ο ίδιος δημιουργήσει. Επιπλέον, ο κ. Κόκκαλης έχει αλλάξει επιχειρηματικές προτεραιότητες και δεν χρειάζεται το λαό του Ολυμπιακού στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν. Η Intracom έχει περάσει πλέον στον έλεγχο ρωσικής πολυεθνικής της νέας τεχνολογίας και δεν διεκδικεί κρατικά συμβόλαια προμηθειών, εφόσον και ο ίδιος ο ΟΤΕ -ο βασικός της πελάτης- έχει ιδιωτικοποιηθεί. Η Intralot, στην οποία ο κ. Κόκκαλης παραμένει ο ισχυρότερος μέτοχος, έχει μια παγκοσμιοποιημένη στρατηγική και τα στελέχη της κινούνται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, Χιλής και Τουρκίας.

Η οικονομική κάμψη που παρατηρείται στην Ελλάδα των εταιρειών νέας τεχνολογίας, όπως είναι η Intracom, πρέπει να περιόρισε κάπως το ζήλο του κ. Κόκκαλη, ο οποίος επιδότησε πλουσιοπάροχα την εκπληκτική ποδοσφαιρική πορεία του Ολυμπιακού.

Ο κ. Μαρινάκης, ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ακολουθεί την εφοπλιστική παράδοση που δημιούργησε ο πατέρας του και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό δημόσιο βίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στο συγκρότημα του ΣΚΑΪ, το οποίο ελέγχεται από την οικογένεια Αλαφούζου. Έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να δεσμεύσει τεράστια ποσά για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την επιδότηση μιας νέας πορείας προς την πρώτη θέση του πρωταθλήματος. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι στην Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατο να βγάλει κάποιος χρήματα μέσα από σοβαρές επενδύσεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Επομένως ο κ. Μαρινάκης παίρνει τον έλεγχο της αγαπημένης του ομάδας γνωρίζοντας ότι θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο νέος βασικός μέτοχος του Ολυμπιακού, εάν επιτύχει την αγωνιστική του ανάκαμψη, θα έχει εξασφαλισμένη μεγάλη δημοσιότητα και πιθανότατα θα ενισχύσει την επιρροή του στον ελληνικό δημόσιο βίο.

Ρελάνς Βγενόπουλου
Η είσοδος Μαρινάκη στον Ολυμπιακό άλλαξε και τη δυναμική στον «αιώνιο αντίπαλο», τον Παναθηναϊκό. Πριν από μερικές εβδομάδες όλοι θεωρούσαν ότι το τέλος της λεγόμενης πολυμετοχικότητας θα οδηγούσε στη συνέχιση της κυριαρχίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών του ιστορικού συλλόγου. Χθες, όμως, ήρθαν η πρόταση Βγενόπουλου για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και η καταρχήν θετική απάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη για να προετοιμάσουν το έδαφος της νέας εποχής των «πρασίνων».

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει εξαιρετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ευρύτατες οικογενειακές και επιχειρηματικές συμμαχίες. Δεν φαίνεται διατεθειμένη, όμως, να δεσμεύσει κεφάλαια της τάξης των 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ενός ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού που είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει νικητές από επιχειρηματική άποψη.

Αντίθετα, ο κ. Βγενόπουλος, ο ισχυρός άνδρας της Μarfin, ακολουθεί μία πιο επιθετική προσέγγιση και κάνει υπολογισμούς, σε σχέση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που δεν είναι αυστηρά οικονομικοί. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο κ. Βγενόπουλος διεκδικεί έναν ευρύτερο ρόλο στα δημόσια πράγματα. Αξιολογώντας τις δημόσιες ομιλίες και τις δηλώσεις του, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κίνητρά του δεν είναι αυστηρά επιχειρηματικά, χωρίς απαραίτητα να υιοθετούν την άποψη ότι θα μπορούσε στο μέλλον να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία πολιτικού κόμματος.

Θεωρείται αρκετά πιθανό ο κ. Βγενόπουλος να στηρίζει την προσπάθεια εξαγοράς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε επιχειρηματικές συμμαχίες -ομάδα επενδυτών-, με βάση το πρότυπο δημιουργίας και ανάπτυξης του ομίλου Marfin.

Εάν υποθέσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ οικογένειας Βαρδινογιάννη και Βγενόπουλου καταλήξουν στην εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον τελευταίο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότηση των πρωταθλητών, για να προωθηθεί, μεταξύ των άλλων, η ενίσχυση του ρόλου του κ. Βγενόπουλου στο δημόσιο βίο.

Οι ποδοσφαιρικές ανακατατάξεις έχουν σχέση με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων ή την αλλαγή των προτεραιοτήτων τμήματος της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Η μπάλα έχει τη μαγεία της γιατί συνδυάζει το θέαμα, τη λαϊκή συμμετοχή, την οικονομική ισχύ και, υπό προϋποθέσεις, την επιρροή στο δημόσιο βίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου