Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Greenpeace: «σχέδιο δράσης για ζωντανές θάλασσες»

Καθώς οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για τη Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity – CBD), η Greenpeace δημοσίευσε τη Δευτέρα το «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Διάσωση των Ωκεανών».

Πρόκειται για μια πρόταση προς τους ηγέτες του πλανήτη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% των ωκεανών, ως απαραίτητο βήμα για τη σωτηρία των θαλασσών του πλανήτη.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε έναν αριθμό περιοχών προτεραιότητας, στους οποίους η Greenpeace δρα ενεργά, ώστε να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια σε διεθνή και τοπικά ύδατα. Αυτές οι περιοχές είναι η υπέρ-εκμεταλλευμένη Μεσόγειος, ο πλούσιος σε τόνο Ειρηνικός Ωκεανός και τα εύθραυστα και παρθένα θαλάσσια οικοσυστήματα της Αρκτικής και Ανταρκτικής.

«Η ανάγκη για την προστασία των θαλασσών μας είναι σήμερα πιο επιτακτική και επίκαιρη από ποτέ. Αν θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις 40.000 οικογένειες στην Ελλάδα που εξαρτώνται από την αλιεία, τότε χρειαζόμαστε θαλάσσια καταφύγια τώρα», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Η επικείμενη Συνάντηση της  Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα δίνει μια ευκαιρία σε όλες τις χώρες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στα Ηνωμένα Έθνη και να σώσουν τις θάλασσές μας από δεκαετίες υπεραλίευσης και άλλων ειδών καταστροφής», επισήμανε η Άντζελα Λάζου.

Οι θάλασσες μας προσφέρουν πολλά αγαθά φιλοξενώντας το 80% της ζωής πάνω στη γη, ωστόσο μόλις το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας, ενώ πολλά θαλάσσια είδη έχουν χαθεί για πάντα ή βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Για πολλές δεκαετίες, η Μεσόγειος Θάλασσα βάλλεται από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική αλιεία, τη ρύπανση, την υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Οι θάλασσες όμως δεν έχουν σύνορα. Οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου δεν επηρεάζουν μονάχα τη θάλασσα εκτός των χωρικών μας υδάτων αλλά κρύβουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια ζωή των ελληνικών θαλασσών.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

- Να αναλάβει δράση για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στις ελληνικές θάλασσες.

- Ενόψει της Διάσκεψης της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων με έμφαση στις περιοχές προτεραιότητας.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου