Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Εικονική περιήγηση στην Ανταρκτική

Όπου οι κάτοικοι δε διαμαρτύρονται, το Google Street View καταφτάνει. Με μια καταχώρηση στο επίσημο ιστολόγιο της εταιρείας, η Google ανακοίνωσε την επέκταση της καταγραφής πανοραμικών εικόνων στο επίπεδο του δρόμου από την υπηρεσία της Street View και για την έβδομη, και τελευταία, ήπειρο του πλανήτη μας.

Οι συγκεκριμένοι, ασπρόμαυροι κάτοικοι της Ανταρκτικής, φαίνεται, κατ' αρχήν, να μην εγείρουν αξιώσεις ιδιωτικότητας και προάσπισής της -τουλάχιστον προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας, αναμένοντας, πάντως, και τις αντιδράσεις των απανταχού προασπιστών τους.

Το Google Street View καλύπτει, πλέον, εικοσιπέντε κράτη και στις επτά ηπείρους του πλανήτη.

Η υπηρεσία έχει επεκταθεί δραματικά από την έναρξή της, το έτος 2007, αλλά έχει συναντήσει, επίσης, και πλείστες όσες αντιδράσεις, κυρίως στη βάση της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, απ' τους κατοίκους στις περιοχές -και, συχνά, επίσης, στ' ασύρματα δίκτυα και στις αυλές - τις οποίες καταγράφει.

Στην περίπτωση της Ανταρκτικής, οι λήψεις δεν έγιναν από το, γνωστό πια, όχημα της Google με τις κάμερες, καθώς η μεταφορά του στην Ανταρκτική θ' αποτελούσε οργανωτικό εφιάλτη. Ένας εκ των αντιπροέδρων της εταιρείας, σε ταξίδι αναψυχής του στην εξωτική περιοχή, κουβάλησε μια από τις εξειδικευμένες μηχανές, με την οποία «τράβηξε» το Νησί της Ημισελήνου και τους... ασπρόμαυρους κατοίκους του. Οι λήψεις, στη συνέχεια, συνδυάστηκαν μ'εκείνες άλλων περιηγητών, ώστε να προκύψουν οι πανοραμικές εικόνες της περιοχής, που τώρα, πλέον, προσφέρονται απ' την υπηρεσία.

Τα προβλήματα της Google με την συγκεκριμένη, όμως, υπηρεσία συνεχίζονται, κι εκτός Νοτίου Πόλου: σε Γαλλία, Γερμανία κι Αυστραλία έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, την ίδια ώρα που η Ισπανία καλεί την εταιρεία να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή, ώστε να δώσει εξηγήσεις.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου