Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΟΗΕ-Νέος γύρος συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή ξεκινά στην Κίνα

Μετά την αποτυχία της περυσινής Συνόδου της Κοπεγχάγης, η διεθνής κοινότητα ξεκίνησε τη Δευτέρα ένα νέο, ασθενικό γύρο συνομιλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στη σύνοδο του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στην Κίνα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές και εστιάζονται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες.

Απώτερος στόχος των εξαήμερων διαπραγματεύσεων είναι η σύνταξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012.

Η Κριστιάνα Φιγκουέρες, εκτελεστική γραμματέας της Συνθήκης-Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC), κάλεσε τους 3.000 σύνεδρους να ξεπεράσουν το αδιέξοδο, ενόψει της επόμενης, κρίσιμης συνόδου που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Κανκούν του Μεξικού.

«Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε την αναζήτηση κοινού εδάφους» είπε η Φιγκουέρες.

Οι προσδοκίες είναι πάντως μειωμένες μετά την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης, από την οποία δεν προέκυψε η δεσμευτική συμφωνία που ζητά ο ΟΗΕ, αλλά μια γενικόλογη πολιτική διακήρυξη.

Η νέα σύνοδος, που πραγματοποιείται στην παράκτια πόλη του Τιανζίν, φαίνεται ότι θα εστιαστεί σε δύο επιμέρους ζητήματα: την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, και τα οικονομικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να σταματήσει η αποδάσωση.

Η χρηματοδότηση των προσπαθειών στον αναπτυσσόμενο κόσμο παραμένει μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Στην Κοπεγχάγη, οι βιομηχανικές χώρες υποσχέθηκαν κονδύλια 30 δισ. δολαρίων το χρόνο για μια τριετία, με την προοπτική να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 100 δισ. το χρόνο το 2020. Μέχρι στιγμής, όμως, ελάχιστα χρήματα έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό.

«Eχει μεγάλη σημασία να δείξουν οι κυβερνήσεις [...] ότι οι δεσμεύσεις τους είναι αληθινές» σχολίασε ο Τζέικ Σμιντ, διευθυντής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Natural Resources Defence Council.

Θετική είναι πάντως η στάση της Κίνας, η έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έχει την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας στη σύνοδο, Ντάι Μπινγκούο, κάλεσε τις κυβερνήσεις να δείξουν πνεύμα συνεργασίας: «Ολες οι χώρες οφείλουν να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους, να πετύχουν ομοφωνία και να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία το νωρίτερο δυνατό» είπε κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Το Πεκίνο είχε αρχικά αρνηθεί να αποδεχτεί δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών, πέρυσι όμως υποσχέθηκε να μειώσει την «ένταση άνθρακα» -τις εκπομπές ανά μονάδα του ΑΕΠ- κατά 40-45% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

πηγή-tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου