Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Φήμες για παραίτηση του Βασιλιά των Βέλγων

Βρίθει δημοσιευμάτων ο βελγικός Τύπος σχετικά με την πιθανότητα ο Βασιλιάς των Βέλγων Αλβέρτος ΙΙ να υποβάλει την παραίτησή του από τον θρόνο. Ο 76 ετών μονάρχης παρουσιάζεται εξαιρετικά κουρασμένος από την πολιτική κρίση που ξέσπασε στο Βασίλειο το 2007 και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί υπέρ του γιου του, Πρίγκιπα Φιλίπ παρουσιάζεται πιθανότερο από ποτέ.
Το σενάριο ενισχύεται έπειτα από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του Υβ Λετέρμ και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από το παλάτι του Μπελβεντέρ

Η παραίτηση Βασιλιά στο Βέλγιο είναι μια πολύ σπάνια εξέλιξη. Η τελευταία παραίτηση ήταν αυτή του Λεοπόλδου ΙΙΙ το 1953, ο οποίος αναγκάστηκε να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του Μποντουάν Ι λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης που κράτησε κατά τη γερμανική κατοχή του Βασιλείου.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μπουντουάν Ι το 1993 ο θρόνος του Βελγίου πέρασε στον Αλβέρτο.  Ο Αλβέρτος ΙΙ έχει κατορθώσει να εμφανιστεί ως μια ενωτική φιγούρα στα πολιτικά πράγματα της χώρας καθώς συγκεντρώνει σημαντικά ποσοστά αποδοχής ακόμα και από τους παραδοσιακά αντιμοναρχικούς Φλαμανδούς.

Οι περισσότερο σκληροπυρηνικοί αυτονομιστές της Φλάνδρας δεν διστάζουν να επαναλαμβάνουν πως τα μόνα πράγματα που ενώνουν τους Βέλγους, είναι «οι μπύρες μας, οι πραλίνες μας και ο Βασιλιάς μας».

πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου