Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Προγράμματα 2,6 δισ. ευρώ για την ανεργία

Δεκαεπτά προγράμματα του ΟΑΕΔ, συνολικού κόστους 2,6 δισ. ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους. Έθεσε ως προτεραιότητα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, χαρακτήρισε την ανεργία ως νούμερο ένα πρόβλημα και ζήτησε τη συνεργασία όλων για την αντιμετώπισή της.

"Η προσπάθεια είναι επίπονη για όλους. Πρέπει να άρουμε κάθε βάρος από εκείνους που εκλήθησαν να βοηθήσουν την πατρίδα. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν το μέρισμα της επιτυχίας. Συνεχίζουμε μπροστά για αναμόρφωση της χώρας για να χτυπήσουμε τα αίτια της κρίσης" τόνισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το δίλημμα: "Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία ή χάνουμε τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Είμαι αισιόδοξος.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η χώρα μας πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Να αλλάξουμε νοοτροπίες. Η προσπάθεια για μετάβαση στην Ελλάδα της ανάπτυξης δεν είναι εύκολη. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε για χρόνια. Να πείσουμε για την αξιοπιστία μας και τη βούληση να αλλάξουμε τους θεσμούς. Να κάνουμε ένα κράτος αποτελεσματικό και ευέλικτο. Ευαίσθητο στις ανάγκες του πολίτη. Αυτό είναι το σχέδιο για το επόμενο διάστημα".

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο για να είναι το 2011 χρονιά επιτυχίας και τελευταία χρονιά ύφεσης. "Το 2013 θα πρέπει να έχουν μπει βάσεις για δικαιότερη Ελλάδα και να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος, αλλά και βάρη στους ασθενέστερους που στήριξαν την προσπάθεια για να μην καταρρεύσει η χώρα".

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, προϋπόθεση για την επιτυχία είναι μια κοινωνία με συνοχή. "Γι' αυτό είμαστε εδώ οι εταίροι. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες και να εγγυηθούμε προοπτική. Η ανεργία είναι το νούμερο ένα  πρόβλημα μπροστά μας.

Η ανεργία υπάρχει πρωτίστως ως συνέπεια μιας οικονομίας που αργοπέθαινε εδώ και χρόνια. Στόχος να χτυπήσουμε τη ρίζα των προβλημάτων. Δεν είχαμε αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Πολλές επιχειρήσεις είχαν γίνει εσωστρεφείς και βασίζονταν στις σχέσεις με το κράτος, χωρίς αναπτυξιακό μέλλον. Σήμερα οφείλουμε να στραφούμε σε βιώσιμη ανάπτυξη και Ενέργεια. Δημιουργούμε το νέο πλαίσιο. Παράλληλα πρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, για να κυκλοφορήσει ρευστό στις επιχειρήσεις. Όμως το χρήμα να μην πάει στις τσέπες λίγων, αλλά θα επικρατήσει διαφάνεια" σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως παρότι είμαστε ακόμη στην καρδιά της ύφεσης, η κυβέρνηση κινητοποιεί όλους τους μηχανισμούς του κράτους για να παλέψει με την ανεργία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. "Στόχος είναι να δώσουμε στους νέους προοπτική. Να κάνουμε τη χώρα μας διαφορετική και καλύτερη με τη βοήθειά τους. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που έχουν μεγάλη ανεργία. Όπως είπα, απλώνουμε ένα όλο και πιο ισχυρό δίχτυ προστασίας με μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ και ευκαιριών για την επιχειρηματικότητα".

Η κυβερνητική πρωτοβουλία περιλαμβάνει 17 προγράμματα του ΟΑΕΔ που απευθύνονται στους νέους, στις γυναίκες, στους μακροχρόνια ανέργους, στους απολυμένους μεγάλης ηλικίας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίησή τους. "Γιατί γνωρίζετε καλύτερα πώς να τα αξιοποιήσετε. Περιμένουμε τις προτάσεις σας για τα μέτρα για να είναι πιο στοχευμένες οι δράσεις μας. Η σημερινή κρίση που φαινομενικά μας χωρίζει είναι αυτό που τελικά μας ενώνει. Είναι ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί για τους στόχους της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Μέσα από την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία αποδείξατε τη δύναμη της συνεργασίας και ότι μπορείτε να παίρνετε αποφάσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή. Εμείς αξιοποιούμε τα λεφτά που υπάρχουν και στηρίζουμε τα προγράμματα για την ανεργία" είπε ο κ. Παπανδρέου.

Στη συνέχεια έθεσε πέντε προτεραιότητες:

-Η στήριξη της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, για να μην απολύσουν εργαζόμενους.

-Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους νέους και τους εργαζόμενους μέσα από τοπικά προγράμματα.

-Η επανένταξη ανέργων και η χορήγηση επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας.

-Η ένταξη και στήριξη των γυναικών. Να αποκαταστήσουμε ίσες ευκαιρίες.

-Η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με κίνητρα για την πρόσληψή τους.

"Έχουμε κάνει προσπάθειες η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα να είναι διαφανείς, εύκολες και γρήγορες μέσω ΟΑΕΔ, με ηλεκτρονικό τρόπο. Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθούν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους" είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:  "Συνεχίζουμε και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για την αξιολόγηση των προγραμμάτων. Προχωράμε σε αναμόρφωση ολόκληρου του προνοιακού συστήματος στη χώρα που είναι γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Κάνουμε καταγραφή όλων των επιδομάτων με διασταύρωση πληροφοριών για όλα".

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου