Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Μια διαφορετική εταιρία..philanthropy.gr

Τον Μάιο του 2010 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η εταιρία philanthropy.gr. Η philanthropy λειτουργεί όπως όλες οι εταιρίες, και φορολογείται κανονικά. Εμπορεύεται διάφορα προϊόντα και παρέχει διάφορες υπηρεσίες. Ωστόσο, ιδρύθηκε με σκοπό να διαθέτει ένα συντριπτικό ποσοστό των κερδών σε φιλανθρωπίες. Αυτό δεν αφορά στη σχέση με πελάτες, προμηθευτές ή εργαζόμενους.
Η μοναδικότητα της philanthropy βρίσκεται στη διανομή των κερδών. Στο καταστατικό της εταιρίας προβλέπεται ότι τα καθαρά κέρδη διανέμονται σε φιλανθρωπίες σε ποσοστό 99%. Επίσης, υπάρχει ο όρος ότι αυτά τα ποσοστά δεν αλλάζουν ποτέ.

όπως αναφέρουν σε ανακοινωσή τους: “Πιστεύουμε ότι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί δεν επαρκούν. Αυτοί οι οργανισμοί βρίσκονται στις παρυφές τις αγοράς, στην οποία κυκλοφορεί το χρήμα και τα αγαθά. Ουσιαστικά βασίζονται στην καλή πρόθεση κάποιων ανθρώπων οι οποίοι τους προσφέρουν εθελοντικά εργασία, αγαθά ή χρήματα.

Η philanthropy είναι μια μία εταιρία, με χαρακτηριστικά φιλανθρωπικού ιδρύματος. Αποτελεί υλοποίηση της ιδέας ότι οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί χρειάζονται μια προέκταση, έναν αγωγό οργανικής σύνδεσης με την αγορά, τον τόπο όπου βρίσκεται το χρήμα, το μέσο για την κάλυψη αναγκών.

Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα ζητούν χρήματα. Η philanthropy, διεκδικεί χρήματα μέσα στην αγορά! Προκειμένου να τα προσφέρει στα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η αγορά, μέσα στην οποία δημιουργούνται οι ανισότητες στον πλούτο, μπορεί η ίδια να αποκαταστήσει αυτές τις ανισότητες. Η philanthropy ουσιαστικά ανήκει κατά 99% στους φτωχούς του κόσμου.

Η philanthropy είναι μια κίνηση που αναμένει την ελάχιστη ευαισθητοποίηση από την κοινωνία, ώστε να προτιμηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της έναντι άλλων. Τόσο στον τομέα της ποιότητας όσο και της τιμής, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν μια “δίκαιη” αγορά.

Η μόνη διαφορά βρίσκεται στον προορισμό των καθαρών κερδών της εταιρίας. Σε όλες τις εταιρίες του κόσμου, αυτά τα κέρδη πηγαίνουν στον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες, τον μέτοχο ή τους μετόχους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα κάνουν ότι θέλουν: αγοράζουν σκάφη, αυτοκίνητα, βίλες κλπ. Στην περίπτωση της philanthropy αντί για αυτά, το 99% των κερδών που διανέμονται προσφέρεται σε φιλανθρωπίες.

Η philanthropy δεν είναι μόνο μία καινοτομία ανθρωπιάς. Είναι μια πρόταση για ένα οικονομικό μοντέλο, ένα κοινωνικό φαινόμενο, αναδιανομής του πλούτου.

πηγή-kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου