Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται το ακριβό πετρέλαιο.

Διαφορετικές κινήσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο συντελεστή 23%, με πιθανότερη να θεωρείται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.Ή είδηση έρχεται μέσω Βρυξελλών αφού εκεί φρόντισε να το δηλώσει πρώτα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε σε μέσο της χώρας αυτής.
Εναλλακτικά, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση μίας ή δύο μονάδων αγαθών που βρίσκονται στο συντελεστή 11% ή ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Ecofin, ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σενάριο της εξίσωσης φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης λέγοντας ότι εξετάζεται «με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα».

Απόφαση για εξίσωση, υποστήριξε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, γινόταν σε «λογική ενός διαφορετικού συστήματος, το οποίο εξισώνει τους φόρους και χτυπά το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών, ενώ ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ’ εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου».

Απόφαση τέτοιου είδους, συνέχισε ο υπουργός, θα ληφθεί «μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε… ότι είναι το δικαιότερο από όλα τα μέτρα, ότι υπάρχει σαφέστατος μηχανισμός αναδιανομής, ο οποίος βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια, σε κριτήρια τετραγωνικών μέτρων και σε γεωγραφικά κριτήρια».

Διευκρίνισε πάντως ότι επί του θέματος δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις και ότι «μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά».

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν και τα δημοσιονομικά έσοδα.

πηγή-apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου