Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr
Αυτά που είπε και αυτά που δεν είπε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 75η ΔΕΘ δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβερνητική ηγεσία βρίσκεται σε φάση οικονομικής και πολιτικής σύγχυσης.
Το παπούτσι
Η συμβολική διαμαρτυρία ενός ακροδεξιού γιατρού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εκσφενδόνισε ένα παπούτσι προς την κατεύθυνση του πρωθυπουργού, και η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος προσωπικοτήτων του χώρου του ΠΑΣΟΚ που κινούνται δυναμικά κατά του μνημονίου έχουν δυσκολέψει τον οικονομικό, πολιτικό σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του.
Εγγυήσεις που δεν πείθουν
«Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, χωρίς, βέβαια, να πείθει τους πολίτες. Εάν κρίνουμε, μάλιστα, από την απόσταση μεταξύ των δηλώσεων που έκανε κατά την περσινή ΔΕΘ -διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα παγώσουν οι μισθοί, όπως πρότεινε ο κ. Καραμανλής, και πως δεν θα προχωρούσε, σε περίπτωση εκλογικής του επικράτησης, σε μείωση των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ- και της κυβερνητικής πολιτικής που ακολούθησε, όλοι καταλαβαίνουμε ποια θα είναι η κυβερνητική συνέχεια σε ό,τι αφορά τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.
Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, το οποίο έχουν προσυπογράψει ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, προβλέπει εξαιρετικά σκληρά μέτρα, που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μεταφορά του 30% των αγαθών και υπηρεσιών, η κατανάλωση των οποίων φορολογείται με το χαμηλό ή το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ, στον ανώτατο συντελεστή 23%.
Υποτίθεται το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, και η τρόικα θα δεχθεί τη ματαίωσή του μόνο σε περίπτωση που επιβληθούν εναλλακτικά μέτρα ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος, όπως είναι η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, για να φτάσει στα επίπεδα της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε χθες να γίνει σαφής για το θέμα των νέων επιβαρύνσεων μέσω του ΦΠΑ και για την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη απέφυγε και το θέμα της δραστικής μείωσης των δαπανών για την τοπική, περιφερειακή αυτοδιοίκηση κατά 3 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης τριετίας, με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Σε γενικές γραμμές, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου λένε «σε όλα “ναι”» στην τρόικα, αποφεύγουν, όμως, να εξηγήσουν τις επιλογές τους στον ελληνικό λαό.
Επανάσταση στη βάση
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της πολιτικής που συνδέεται με το περιεχόμενο του μνημονίου, αποκτώντας στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Παπανδρέου. Προς το παρόν, όμως, η ΝΔ αδυνατεί να αξιοποιήσει την πατριωτική, κοινωνική παρέμβαση Σαμαρά. Οι δεσμεύσεις του καραμανλικού παρελθόντος και το φθαρμένο στελεχιακό δυναμικό της εξακολουθούν να απωθούν τον κόσμο.
Η κατάσταση, όμως, είναι εντελώς διαφορετική στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Αριστεράς. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γιάννη Δημαρά έχουν προκαλέσει πανικό στο Μαξίμου.
Η υποψηφιότητα Μητρόπουλου εξασφαλίζει στο συνασπισμό που τη στηρίζει περισσότερα οφέλη στην κρίσιμη Περιφέρεια της Αττικής από τη ζημιά που έχει υποστεί λόγω της συνεργασίας του κ. Κουβέλη και των υποστηρικτών του με το κυβερνητικό κόμμα. Τη μεγάλη ανατροπή, όμως, μπορεί να φέρει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά, ο οποίος δηλώνει ότι είναι πιο ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προσυπέγραψαν το μνημόνιο. Η άρνησή του να δεσμευτεί σε μία αντιλαϊκή πολιτική προκάλεσε τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται, όμως, ότι τον έφερε πιο κοντά στη βάση του Κινήματος, που δοκιμάζεται από την πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης.
Πίσω από την εικόνα της κυβερνητικής παντοδυναμίας -η οποία ενισχύεται από την αδυναμία της ΝΔ να αξιοποιήσει τη στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά κατά του μνημονίου- κρύβονται διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου κινείται σαν πολιτικό εκκρεμές μεταξύ της πλήρης ταύτισης με την πολιτική της τρόικας και της προσπάθειας να περιορίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να κερδίσει πολιτικό χρόνο εν όψει δημοτικών, περιφερειακών εκλογών.
Οι ελιγμοί του πρωθυπουργού δεν εντυπωσιάζουν τους περισσότερους πολίτες και περιορίζουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δεν πιάνει τους στόχους που περιγράφονται αναλυτικά στην επικαιροποιημένη έκδοση του μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου