Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Έναρξη για τη νέα σχολική χρονιά

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του από τη Δευτέρα, καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία. Συνολικά φέτος θα λειτουργήσουν 15.500 σχολεία με 1,3 εκατομμύρια μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς. Το ολοήμερο δημοτικό σχολείο Νίκαιας επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
"Έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων", τόνισε ο κ.Παπούλιας, ενώ απευθυνόμενος προς τους μαθητές τους είπε "να αγαπάτε το σχολείο, τους δασκάλους σας και να διαβάζετε πολύ. Σας έχει ανάγκη η χώρα μας".

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ευχήθηκε από την πλευρά της στους μαθητές να αποκτήσουν τις αρχές και αξίες, που για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δεσμεύτηκε ότι θα συμπληρωθούν μέσα στη βδομάδα".

Η υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχε ανακοινώσει ότι τα κενά υπολογίζονται γύρω στα 2.645 χωρίς, όμως, αυτός να είναι ο τελικός αριθμός. Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας έχει επισημάνει ότι σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν αυτά τα κονδύλια.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι οι δυσλειτουργίες των σχολείων είναι δεδομένες λόγω και ενός άλλου παράγοντα: Πρόκειται για τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δηλαδή θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι στο 1/3.

Τα κενά ξεπερνούν και τις 10.000 θέσεις εκτίμησε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Χρήστος Κάτσικας. Έκανε λόγο για αλλεπάλληλες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

«Μετά το χαμηλόμισθο και το χαμηλοσυνταξιούχο, η Παιδεία και η Υγεία είναι, δυστυχώς, τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου. Εμείς είμαστε εδώ κοντά στα παιδιά. Αφουγκραζόμαστε τον κόσμο. Είμαστε δίπλα στα προβλήματά του και αγωνιζόμαστε για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να είναι η ελπίδα του τόπου μας στο αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε το 28ο γυμνάσιο Παγκρατίου.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της προς τους καθηγητές του 20ου Γυμνασίου Περιστερίου με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς προειδοποίησε ότι "ο χώρος της παιδείας πρόκειται να χτυπηθεί αλύπητα και οι εκπαιδευτικοί θα νιώσουν την ίδια επίθεση με αυτή που υφίστανται οι εργάτες στα εργοστάσια", καλώντας τους να συμμετάσχουν "σε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο με ενιαία αιτήματα πάλης, που δεν θα καταργεί τις ιδιαίτερες δράσεις του κάθε κλάδου".

Το σχολείο στο οποίο φοίτησε ο ίδιος πριν από πενήντα χρόνια, το 1ο γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και παρέστη στον αγιασμό. «Εάν αγαπάτε το σχολείο σας, σέβεστε τους καθηγητές σας, λατρεύετε τους γονείς σας, πιστεύετε στην πατρίδα, τότε να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι θα πετύχετε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Τον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης παρακολούθησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας και σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα προβλήματα στα σχολεία και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της Παιδείας.

"Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας κοινωνίας. Κι αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, αλλά επενδύουμε μονάχα σε κόστη και ζημιές, σε αριθμούς, τότε δεν πρόκειται ποτέ αυτή η χώρα να βγει από την κρίση", είπε ο κ. Τσίπρας.

πηγή-skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου