Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται στη χώρα μας για τα φωτοβολταϊκά, χαρακτηρίζει το πλαφόν των 2.200 μεγαβάτ (MW) από την Ε.Ε. ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με τον αντιπρόεδρο Δρ. Σωτήρη Καπέλλο να τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ας μην γελιόμαστε, τα φωτοβολταϊκά, εν μέσω και της κρίσης, είναι η μόνη οικονομική δραστηριότητα που γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα. Το να πυροβολούμε, λοιπόν, το μόνο πράγμα που κινείται, είναι τουλάχιστον καταστροφικό».
Πρόταση του ΣΕΦ αποτελεί ο στόχος για το 2020, να είναι η κάλυψη του 12% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 6.200 MW, μέχρι τη συγκεκριμένη χρονολογία.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΕΦ, ότι η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποβαθμίζει συνειδητά το ρόλο των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας και περιορίζει σημαντικά τη διείσδυσή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο, ο κ. Καπέλλος κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον της αγοράς. Διευκρινίζει ότι «το όλο θέμα μπορεί να τιναχτεί στον αέρα», ελλείψει των ασφαλιστικών δικλείδων στο νέο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ήδη, έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτήσεις στα γραφεία της ΔΕΗ, ακόμη κι από υποψήφιους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκτελέσουν τα έργα, γεγονός, που, όπως σημειώνει, «θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων στους ώριμους επενδυτές και δεν είναι καλό για την αγορά».

Η εμπλοκή αγροτών θα οδηγήσει σε φούσκα…

Σε μια «φούσκα» που απειλεί και την υπόλοιπη αγορά των φωτοβολταϊκών, εκτιμά ο κ. Καπέλλος ότι θα οδηγήσει η εμπλοκή των αγροτών στον κλάδο. Τονίζει ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης προς τους αγρότες, «δυστυχώς έγινε με μικροπολιτικά κριτήρια και χωρίς κανένα σχεδιασμό, παρόλο που υπήρχε πιο ορθολογική διέξοδος». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι «κανείς δεν ενημέρωσε τους αγρότες πώς μια νέα υπουργική απόφαση του Αυγούστου 2010, επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτικές αποθήκες, με πολύ καλύτερα κίνητρα απ’ ό,τι στα χωράφια και χωρίς να απαιτούνται τόσα ίδια κεφάλαια από πλευράς τους».

Η εικόνα σήμερα… και το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών καταγράφεται έντονο, με προέλευση, κυρίως, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά. Για τα νησιά δεν επιτρέπονται νέες αιτήσεις, αφού έχει ήδη καλυφθεί το διαθέσιμο δυναμικό.

Μέχρι σήμερα, έχουν εγκατασταθεί περί τα 100 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών. Τα 2/3 απ’ αυτά αφορούν σε μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκά πάρκα, με μέση ισχύ περί τα 100 κιλοβάτ (kW). Τα υπόλοιπα μοιράζονται μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους, ενώ μόλις το 1,3% της εγκατεστημένης ισχύος αφορά στον οικιακό τομέα. «Ο τελευταίος, πάντως, μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς», σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο. Σε ό,τι αφορά στην γεωγραφική κατανομή, πρωταθλητές είναι: Μακεδονία, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου