Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ίμια: «Η μικρή βραχονησίδα είναι κενή. Να αποβιβαστούμε εκεί»

Στο πλαίσιο των ερευνών για την σχέδιο «Βαριοπούλα», προσωπικές μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόβαση στα Ίμια είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και οι τουρκικές εφημερίδες αφιερώνουν αρκετά δημοσιεύματα στην κρίση των Ιμίων...
Η πτώση του ελικοπτέρου και η μικρή βραχονησίδα

Σε επιστολή που βρίσκεται στα χέρια του δημοσιογράφου Ερτουγρούλ Οζκιόκ της Hürriyet, ένας Διοικητής, ο οποίος ήταν μάρτυρας των γεγονότων, αναφέρει:

«Η εντολή δόθηκε το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου και ώρα 23:30. Μετά τα μεσάνυχτα και σε ώρα, η οποία θα κριθεί κατάλληλη από το Διοικητής της Διοίκησης Νοτίου Ομάδας, καταδρομείς SAT θα αποβιβασθούν και στις δύο βραχονησίδες. Θα υποστείλουν τις ελληνικές σημαίες και θα αναρτήσουν τις τουρκικές. Στα πυρά η απάντηση θα δοθεί με πυρά».

Αναφορά γίνεται και στο ελικόπτερο του ελληνικού πλοίου ΥΔΡΑ που απηύθυνε έκκληση για άμεση βοήθεια. «Την έκκληση αυτή, η οποία έγινε μέσω της διεθνούς συχνότητας, την ακούσαμε κι εμείς. Όμως, το ΥΔΡΑ για τις ανάγκες της επιχείρησης δεν είχε φωτίσει το κατάστρωμά του.

Τότε, το τουρκικό πλοίο ΓΙΑΒΟΥΖ απευθυνόμενο προς το ελληνικό ελικόπτερο, αλλά και στο ελληνικό πλοίο, απηύθυνε έκκληση λέγοντας: «Ο χώρος προσγείωσής μου είναι έτοιμος για άμεση προσγείωση. Το ελικόπτερό σας μπορεί να προσγειωθεί στο δικό μας πλοίο». Όμως, ο Διοικητής του ΥΔΡΑ, με την πλέον χλωμή φωνή που έχω ακούσει στη ζωή μου, απάντησε: «Negative … Negative» και το ελικόπτερο κατέπεσε.

Με τις νυκτερινές διόπτρες παρατηρήσαμε τις βραχονησίδες. Στη μεγαλύτερη από αυτές υπήρχαν τρία – τέσσερα άτομα ντυμένα με στολές βατραχανθρώπων. Ο ένας εξ αυτών είχε μια μεγάλη κοιλιά και πηδούσε από τον ένα βράχο στον άλλο. Γελάσαμε πάρα πολύ. Ώρα 00:30 ήρθε η διαταγή οι καταδρομείς των SAT ώρα 01:30 να αποβιβαστούν στις βραχονησίδες».


Η επιστολή, η οποία γράφτηκε από κάποιον αξιωματικό που βρισκόταν στην επιτελική ομάδα ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο είχε αγκυροβολήσει σχεδόν δίπλα στα Ίμια και ανέμενε τη διαταγή για το άνοιγμα πυρών εναντίον των ελληνικών πλοίων και ο οποίος δεν επιθυμεί την αποκάλυψη της ταυτότητάς του επειδή βρίσκεται ακόμη εν υπηρεσία, αναφέρει επίσης:

«Το βράδυ εκείνο σε μια πολύ στενή περιοχή δεκάδες τουρκικά και ελληνικά πλοία έθεσαν το ένα το άλλο στο στόχο τους. Παράλληλα, με λεπτούς ελιγμούς κατέβαλαν προσπάθειες να προστατεύσουν τις θέσεις τους. Ενώ πάνω από την περιοχή του Κουσάντασι τουρκικά και ελληνικά μαχητικά προέβαιναν σε αερομαχίες, η ομάδα των SAT ετοιμαζόταν να αποβιβαστεί στις βραχονησίδες. Όλες οι πληροφορίες από το πεδίο της επιχείρησης διαβιβάζονταν στην Άγκυρα.

Τη νύχτα της 30ής Ιανουαρίου ήρθε η διαταγή για αποβίβαση στις δύο βραχονησίδες. Όπως υπολογιζόταν, δεν θα πήγαιναν με τις λέμβους Ζόντιακ στις βραχονησίδες. Την ομάδα θα την άφηνε εκεί ένα καταδρομικό [νομίζω το ΓΚΟΥΡΜΠΕΤ]. Τις πνευστές λέμβους τις χρειάζονταν μέχρι τη μεταφοράς τους στο καταδρομικό. Εκείνη την περίοδο η ναυαρχίδα ΓΙΑΒΟΥΖ είχε δύο διοικητές.

Ο Διοικητής του πλοίου, πλοίαρχος Αχμέτ Ερόλ, είχε παραιτηθεί επειδή δεν μπορούσε να συντηρήσει την οικογένειά του με το μισθό, τον οποίο λάμβανε, και είχε αποφασίσει να εργαστεί σε εμπορικά πλοία. Ο νέος Διοικητής, αντιπλοίαρχος Ορτζούν, μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα στο πλοίο.

Την ώρα που γινόταν η τελετή παράδοσης - παραλαβής, ήρθε η διαταγή αναχώρησης και το πλοίο αναχώρησε και με τους δύο διοικητές τους. Όμως, ένα δεύτερο γεγονός, το οποίο δεν αναμενόταν, ήταν η πρόταση του Ερόλ, ο οποίος ιδρώνοντας έλεγε: “Η μικρή βραχονησίδα είναι κενή. Να αποβιβαστούμε εκεί και με τον τρόπο αυτό θα εμποδίσουμε και μια σύγκρουση”.

Η πρόταση αυτή διαβιβάστηκε στην Άγκυρα εκ μέρους του Διοικητή της Διοίκησης Νοτίου Ομάδας και μετά από 25 – 30 λεπτά, χρόνος ο οποίος μας φάνηκε σαν ένας αιώνας, ήρθε η απάντηση “εγκρίνεται”. Τελικά, τα γεγονότα εξελίχθηκαν όπως είναι γνωστά. Αρχικά από τις βραχονησίδες αποχώρησαν οι καταδρομείς των SAT και ακολούθως ένα – ένα και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή. Έτσι υποχώρησε και η πίεση μιας μεγάλης σύγκρουσης. Εμείς, μετά 48 ώρες και πίνοντας τον καφέ μας και έχοντας τη χαρά ότι θα δούμε και πάλι τα παιδιά μας, επιστρέψαμε στη Ναυτική Βάση Άκσαζ».

Η Hürriyet και τα Ίμια

Η εφημερίδα Taraf αναφέρεται στον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η εφημερίδα Hürriyet στην κρίση των Ιμίων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Hürriyet: Κάποτε πρέπει να ξεσπάει και πόλεμος», στον ρόλο αυτό αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Habertürk, Φατίχ Αλταϋλί (παλαιό στέλεχος της εφημερίδας Hürriyet) σε χθεσινό άρθρο του.

Σύμφωνα με τον Αλταϋλί, ο διευθυντής του Τμήματος Ειδήσεων της Hürriyet, Ουγούρ Τσεμπετζί, πριν την κρίση των Ιμίων έστειλε έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας από το Γραφείο Σμύρνης στις βραχονησίδες, ο οποίος κατέβασε την ελληνική σημαία και ανάρτησε την τουρκική.

«Όταν είδα, το πρωτοσέλιδο με τη φωτογραφία της σημαίας, την οποία είχε αναρτήσει εκεί ο Τζεμπετζί, στον Οζκιόκ [διευθυντικό στέλεχος της Hürriyet] είπα: Τι κάνουμε; Ο τίτλος αυτός θα φέρει πόλεμο. Τουλάχιστον να μην το δημοσιεύσουμε σε τέτοια έκταση.
Ο Οζκιόκ μου απάντησε ότι με την αποστολή της Hürriyet συνάδουν τέτοιου είδους ειδήσεις».

Ο Αλταϋλί προσθέτει ότι σε δημοσιογραφική κουβέντα στη Hürriyet, πείραζαν τον Τζεμπετζί λέγοντας ότι ένας Έλληνας δημοσιογράφος αποβιβάστηκε στις βραχονησίδες των Ιμίων, για τις οποίες η Τουρκία ισχυρίζεται ότι της ανήκουν, και ανάρτησε την ελληνική σημαία. Χαρακτηριστικά του είπαμε: «Κοίτα τους Έλληνες δημοσιογράφους. Αυτοί προσαρτούν και άλλα εδάφη στη χώρα τους, ενώ εσύ κάθεσαι άπραγος. Έχεις αναρτήσει κάπου τη σημαία μας;».

Την επόμενη ημέρα, ο Τζεμπετζί στο ίδιο Γραφείο συσκέψεων μας πέταξε μια αρμαθιά φωτογραφιών λέγοντας: «Ιδού η δημοσιογραφία», σημειώνει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αλταϋλί, ο Τζεμπετζί έστειλε ένα δημοσιογράφο από το Γραφείο Σμύρνης με ελικόπτερο στις βραχονησίδες και αφού υπέστειλε την ελληνική σημαία ανάρτησε την τουρκική.
Ο Αλταϋλί αναφέρει ότι άρχισαν να γελούν με το γεγονός της ανάρτησης της σημαίας. Όταν, όμως, το απόγευμα μετέβη στην εφημερίδα και είδε ότι το θέμα αυτό είχε γίνει μεγάλο πρωτοσέλιδο, σοκαρίστηκε και αμέσως ζήτησε τον Οζκιόκ, στον οποίο είπε ότι με αυτό μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος προτείνοντάς του να δημοσιευθεί σε μικρότερη έκταση. Ο Οζκιόκ ανέφερε ότι η Hürriyet και στο παρελθόν είχε κάνει τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες συνάδουν με την αποστολή της εφημερίδας. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι κατά τον ίδιο τρόπο διεκδίκησαν και την υπόθεση της Κύπρου.

Ο Οϋμέν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το αποσιώπησε

Σε άλλο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Οϋμέν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το αποσιώπησε», η Taraf γράφει ότι ο τότε Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϋμέν διέψευσε τους ισχυρισμούς πως ο ίδιος δεν διοχέτευσε προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μπαϋκάλ το κρυπτογράφημα, το οποίο προερχόταν από την Ιταλία και με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει από την αρχή την κρίση των Ιμίων.

Ο Οϋμέν, μιλώντας στην εφημερίδα, είπε: «Οι ισχυρισμοί αυτοί, οι οποίοι είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το εν λόγω κρυπτογράφημα είχε σχέση με μια συνάντηση στην Ιταλία, στην οποία είχε συμμετάσχει ο Μπαϋκάλ. Άλλωστε, το τηλεγράφημα αυτό ήρθε μετά την κρίση των Ιμίων».
Ο Οϋμέν, αφού επιβεβαίωσε ότι στον Μπαϋκάλ, ο οποίος συμμετείχε σε μια συνάντηση στην Ιταλία, του ανέφεραν κάποια πράγματα αναφορικά με τις βραχονησίδες αυτές, ότι δηλ. ανήκουν στην Ελλάδα, είπε: «Ο Μπαϋκάλ μου είπε “κοίταξε να δεις σε ποιο βαθμό οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ορθοί”.

Το εν λόγω τηλεγράφημα είχε σχέση ακριβώς με αυτό το θέμα. Όμως, δεν ήταν ένα έγγραφο, το οποίο θα παρεμπόδιζε την κρίση. Άλλωστε, έφτασε στα χέρια μας μετά την κρίση. Επιπλέον, εγώ ήμουν ένας Υφυπουργός και δεν είχα την ευθύνη να μεταφέρω το τηλεγράφημα από πόρτα σε πόρτα. Στο Υπουργείο υπήρχαν αρμόδιοι, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τη δουλειά αυτή. Οι ισχυρισμοί έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με σκοπό να κακολογήσουν μια περίοδο εντελώς λανθασμένα».

Αναφορά στο κρυπτογράφημα κάνει και ο Taha Kıvanç σε άρθρο του στη Yeni Şafak με τίτλο «Και μια δική μου ματιά στα γεγονότα των Ιμίων». Παραθέτει δηλώσεις του İsmet Βerkan [19 Φεβρουαρίου 2009], Διευθυντή Έκδοσης της εφημερίδας Radikal, η οποία είναι η μικρή αδελφή της Hürriyet:

«Η ιταλική κυβέρνηση είχε σαφή γνώση για το θέμα της κυριότητας των νησιών, αλλά και των βραχονησίδων. Διότι αυτά η Ιταλία τα είχε μεταβιβάσει στην Ελλάδα. Τις ημέρες της κρίσης, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Dini είχε αναφέρει ότι μέσω του Πρέσβη της Τουρκίας στη Ρώμη İnal Batu είχε παράσχει στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μπαϋκάλ μια ευρεία πληροφόρηση αναφορικά με τις βραχονησίδες αυτές. Όμως, ο Μπαϋκάλ δεν είχε είδηση για τις πληροφορίες αυτές. Διότι, δεν είχε δει το κρυπτογράφημα, το οποίο είχε στείλει ο Πρέσβης από τη Ρώμη. Το κρυπτογράφημα είχε “σκαλώσει” και παρέμεινε στον Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϋμέν. Έτσι, δεν είχε τεθεί υπόψη του Βaykal».

Ένα λεπτό ! Δηλαδή, οι βραχονησίδες αυτές, για τις οποίες η Τσιλέρ είχε κάνει το μάγκα λέγοντας «η σημαία αυτή θα κατέβει και ο στρατός αυτός θα φύγει», μάλιστα είχε λάβει υπόψη της ακόμη και το ενδεχόμενο ενός πολέμου και είχε προειδοποιήσει και τον Κλίντον, δεν είναι δικές μας;

Ο Berkan λέει «Ναι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι Ιταλοί, αλλά και σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία κατέχει η Ελλάδα, η Τουρκία στην υπόθεση αυτή δεν είχε δίκιο».

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου