Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

«Πάρτι» με δημόσιο χρήμα από κουμπάρο του Κ. Καραμανλή στη Δυτ.Μακεδονία

Πόρισμα-κόλαφο κατά του, Ανδρέα Λεούδη, πρώην γενικού γραμματέα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κουμπάρου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, έφτασε στα χέρια του Εισαγγελέα Κοζάνης, μετά από ΕΔΕ που διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του 2010 και αποκαλύπτει καταχρηστική διαχείριση δημόσιου χρήματος. Ο κ. Λεούδης διετέλεσε, μάλιστα και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας...
Η αποστολή του πορίσματος της έρευνας, που διέταξε ο νυν γενικός γραμματέας της περιφέρειας, Γιώργος Κύρκος, έχει παραδοθεί και στα αρμόδια υπουργεία, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στους οικονομικούς ελεγκτές και ανακοινώθηκε από τον ίδιο σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Το "πάρτι" που είχε στηθεί στην περιφέρεια για διάστημα πεντέμισι ετών περιελάμβανε κατάτμηση έργων, παραποιήσεις δημοσίων εγγράφων, πληρωμή έργων που δεν έγιναν ποτέ, καθώς και απευθείας αναθέσεις σε "ημετέρους".

Τρεις υποθέσεις έχουν ερευνηθεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σφίγγοντας τον κλοιό για τον κ. Λεούδη και είναι ενδεικτικές της κατασπατάλησης χρημάτων που έχουν πληρώσει οι έλληνες φορολογούμενοι:

* Η αποναρκοθέτηση του Γράμμου (περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου) με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ. Συνήθως, γι' αυτού του είδους τις δραστηριότητες, υπεύθυνος είναι ο στρατός, όσον αφορά την έγκριση και εποπτεία, αλλά η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία το έργο και πλέον ο στρατός δεν μπορεί να παρέμβει λόγω του νομικού πλαισίου. Με την εταιρία, όπως είναι φυσιολογικό, προηγήθηκαν συννενοήσεις κάτω από το... τραπέζι. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι τα πρακτικά της επιτροπής Διενέργειας, Αξιολόγησης και Εισήγησης για ανάθεση έργου έχουν παραποιημένες υπογραφές.

* Το πρόγραμμα τεχνικής στήριξης του ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) Δυτικής Μακεδονίας ύψους 2,3 εκ. ευρώ. Το 60% των έργων δόθηκε σε "κλειστό κύκλωμα" εταιριών, χωρίς όμως να υπάρχουν στους φακέλους των έργων στοιχεία υλοποίησής τους. Διπλοπληρωμές τιμολογίων, υπερκοστολογήσεις δράσεων, παραποιήσεις υπηρεσιακών πρωτοκόλλων, ελλιπείς φάκελοι που περιείχαν μόνο μερικές σελίδες ή αφίσες και cd ή dvd με φωτογραφίες, διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο. Τα χρήματα πάντως, είχαν πληρωθεί κανονικά.

* Προεκλογικά "δωράκια" αξίας 150.000 ευρώ. Λίγες μέρες πριν από της εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, αφορά και τη νομαρχία Κοζάνης και κάνει λόγο για κατάτμηση του έργου της προβολής του νομού σε 11 επιμέρους για να είναι νόμιμες (όριο αποτελούν οι 15.000 ευρώ) οι απευθείας αναθέσεις σε "ημετέρους". Οι τρεις εταιρίες που ανέλαβαν το έργο, το υλοποίησαν, μόλις, μέσα σε τέσσερις μέρες.

Το tvxs είχε με ρεπορτάζ του αναφερθεί στο ζήτημα από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν με αφορμή την προσπάθεια λογοκρισίας δημοσιογράφων που κατήγγειλαν την τοποθέτηση διαφημιστικής οθόνης μπροστά στο ρολόι της Κοζάνης. Επρόκειτο για διαφήμιση της... αγαπημένης εταιρείας του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κουμπάρου του πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Λεούδη.

Την απομάκρυνση του Λεούδη από τη ΝΔ ζητά ο Γιώργος Κασαπίδης

Την απομάκρυνση του πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το κόμμα της ΝΔ είναι αποφασισμένος να απαιτήσει ο βουλευτής του κόμματος στο Νομό Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης. Μετά την χθεσινή συνέντευξη τύπου του νυν γ.γ. Γιώργου Κίρκου και την δημοσιοποίηση των στοιχείων στα οποία καταλήγουν οι έρευνες και οι ΕΔΕ που διενεργήθηκαν, ο κ. Κασαπίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του VETO 91fm, δήλωσε ότι ο κ. Λεούδης οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση της ΝΔ και να μην επικαλείται την παράταξη.

«Αυτό που ο κόσμος το είχε τύμπανο και εμείς κρυφό καμάρι, έρχεται σήμερα η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, με τα πορίσματα της ΕΔΕ, δυστυχώς να επιβεβαιώσει. Να επιβεβαιώσει όλα όσα έφταναν τότε στα αφτιά μας αλλά και πολύ περισσότερα πράγματα» τόνισε ο κ. Κασαπίδης, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν πρέπει να έχει τέτοια άτομα στο στελεχιακό της δυναμικό. «Εδώ δεν μιλάμε για σκιές αλλά για χειροπιαστά πράγματα που πέφτουν και σε πλακώνουν. Δεν θα απολογούμαστε εμείς για το παρελθόν ανθρώπων που θέλησαν να μπουν στη ΝΔ για ίδιο άφελος».

Ο βουλευτής του Νομού Κοζάνης ανέφερε επιπλέον ότι έχει ζητήσει τα πορίσματα των ΕΔΕ και τόνισε ότι θα συλλέξει όλα τα στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να τα καταθέσει στα όργανα του κόμματος. Στο παρελθόν ο κ. Κασαπίδης είχε διατυπώσει και πάλι αίτημα για απομάκρυνση του κ. Λεούδη από τη θέση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου